Tv-profilen, Jenny Strömstedt, Leif GW Persson
Jenny Strömstedt och Leif GW Persson leder "Brottsjournalen". - Foto: Polisen / Anders Wiklund/TT

Brottsjournalen: Svenska tv-profilen riskerar 15 års fängelse

I kvällens avsnitt av Brottsjournalen tar Leif GW Persson och Jenny Strömstedt upp fallet med den svenska tv-profilen som misstänkts ha antastat en pojke i yngre tonåren i USA.


Brottsjournalen tar varje vecka upp uppmärksammade kriminalfall i Sverige och programmet leds av Leif GW Persson och Jenny Strömstedt

Under programmets gång så granskar programledarparet detaljer i hopp om att ta reda på sanningen. Förutom att granska ouppklarade brott så beger de sig även ut på fältet för att komma i kontakt med personer inblandade.

I kvällens avsnitt så tar GW och Strömstedt upp den svenska tv-profilen som misstänkts för att ha antastat en pojke i yngre tonåren i USA. Han anklagas även för att ha stött på två andra pojkar – dagen efter den misstänkta händelsen. 

Tv-profilen anklagas bland annat ha försökt ta tag i en av pojkarnas tröjor, och frågat om att få se pojkens muskler. 

"Ett typiskt exempel på sexuellt ofredande"

Tv-profilen sitter fortfarande häktad och brottet som han är misstänkt för har en straffskala på upp till 15 års fängelse. Borgensumman är satt på 100 000 dollar och polisen har nu sagt att det kan ta flera år innan fallet når rättegång. Tills dess kommer tv-profilen att vara tvungen att sitta häktad, om han inte kan betala borgen.

– Om man antar att beskrivningen av händelsen är korrekt, vilket är gossens beskrivning. I Sverige så är det ett ganska typiskt på ett sexuellt ofredande. Där är maxstraffet två års fängelse, säger Leif GW Persson i programmet.

Han fortsätter:

– I det här fallet, med tanke på att den utpekade gärningspersonen ska fylla 86 år om några månader. Så tror jag knappt att det hade gått till åtal ens. Utan normalstraffet på en sån där händelse i Sverige är dagsböter.

Men Jenny Strömstedt tillägger i programmet att det inte handlar om Sverige, utan nu är det i USA det ska ha inträffat. 

– Ja, i värsta fall så riskerar han 15 år i fängelse, plus en massa andra saker, som att han blir införd i deras sexbrotts-register, säger GW Persson.

"Du känner honom?"

– Så ska han sitta häktad fram till rättegången? Och nu säger polisen att de efterlyser fler offer? Hur länge kan de leta efter ytterligare offer innan det måste gå till rättegång?, frågar Jenny Strömstedt.

Men Leif GW Persson menar att det inte är något att hänga upp sig på, då det kan vara taktik från polisens sida. Och han tror heller att det inte kommer att dröja flera år till rättegång, utan istället kanske några veckor. 

Han menar även på att det inte heller är vem som helst som sitter häktad, utan det är en svensk känd gammal man. 

– Ja, du känner honom eller?, slinker Jenny Strömstedt snabbt in.

– Ja, jag vet ju naturligtvis vem det är, svarar då Leif GW Persson.

I förra veckans avsnitt tog programledarna bland annat upp gängskjutningarna som har inträffat under senare tid. Här kan du läsa mer om det!

Brottsjournalen sänds på TV4 och TV4play på tisdagar kl 21.00. Se klippet om programmet ovan!

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du titta på brottsjournalen?
Tack för din röst!