Brottsjournalen: Gängskjutningarnas dystra rekordsiffra

- 08/01/2019, 20:24 -

I kvällens avsnitt av Brottsjournalen reder Leif GW Persson och Jenny Strömstedt ut gängskjutningarna. I mitten på december 2018 passerades föregående års dystra rekordsiffra när den 44:e personen avled av gängskjutningar.

Brottsjournalen är programmet som tar upp uppmärksammade kriminalfall i Sverige, där Leif GW Persson och Jenny Strömstedt dissekerar detaljer för att ta reda på sanningen. De undersöker de senaste fynden, granskar ouppklarade brott, och beger sig ut på fältet för att komma i kontakt med personer inblandade.

I kvällens avsnitt tar de bland annat upp gängskjutningarna som har inträffat under senare tid. I mitten av december 2018 hade 44 personer dött av gängskjutningar, vilket är en tråkig rekordsiffra. Leif och Jenny pratar om vapen på gatorna och diskuterar gängkriminaliteten med Gunnar Appelgren, som är ansvarig för forsknings- och utvecklingsarbete kring skjutvapenvåld för polisen i Stockholm.

44 mord

Ja, vad handlar det här egentligen om? Enligt Appelgren poängterar att det handlar om 44 mord, och tycker att just skjutningar låter lite för lätt.

– Det har gått upp i trappsteg de sista sex åren kan man säga. Med en 10-15 döda per trappsteg/per år, säger Appelgren i programmet.

Men han tror inte att det är kört. Han berättar nämligen att han tror att det är ett mönster som kan brytas.

– Vi kan inte vara på den här nivån. Det här får aldrig vara normalläge, fortsätter Appelgren.

Ökning av tusen procent

2018 är det värsta året hittills och inte heller tror någon att trenden kommer att vända, med tanke på att det idag är lättare än någonsin för kriminella att få tag i vapen. 

I början på 90-talet så dödade i snitt fyra människor varje år i så kallade gängskjutningar. Dagens siffra skulle i så fall innebära en ökning av tusen procent.

Smugglas in

I programmet pratas det också om att ökningen av skjutningar orsakas av bland annat en ökning av vapen i landet. Men vilket är det mest effektiva sätt att stoppa smuggelkedjorna som för vapnen in till Sverige? Enligt Appelgren måste det bland annat ske ett ökat samarbete mellan Balkan-länderna och Sveriges polis och tull.

Brottsjournalen sänds på TV4 och TV4play på tisdagar kl 21.00. Se klippet om programmet ovan!

TV4
Brukar du titta på Brottsjournalen?