Torsdag 29 Jul
Stockholm

Greta Thunberg fick mamma Malena Ernman att byta karriär

en flicka i en beige jacka sitter ner i en stol, en blond man i mörk kostym står på gatan
Greta Thunberg gästar Skavlan i kväll. Foto: Pillan Thelaus /SVT

I det senaste avsnittet av "Skavlan" gästar klimataktivisten Greta Thunberg programmet. Hon avslöjar hennes hårda krav på föräldrarnas flygvanor och berättar varför hennes funktionsnedsättning ger henne ett övertag i klimatfrågan.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I kvällens avsnitt av Skavlan gästar klimataktivisten Greta Thunberg, 16, som berättar om hur hon fick sin mamma, operasångaren Malena Ernman, att förändra sina flygvanor. Ernman har rest mycket genom sitt jobb, men till slut sa Greta ifrån.

- Jag fick mina föräldrar att sluta flyga för några år sedan, säger Greta Thunberg i Skavlan.

Bad sin mamma att byta karriär för klimatet

Hon säger också att hennes mamma var beroende av att flyga i sitt jobb. Men det dög inte för Greta som satte hårda krav i familjen och som fick konsekvenser på operasångarens karriär.

- Hon fick byta karriär, säger Greta samtidigt som publiken skrattar.

Skavlan menar på att Malena Ernman är ett erkänt namn inom musikbranschen, men undrar om det var en för dålig ursäkt till att förändra hennes flygvanor.

- Ja, nu gör hon musikaler istället i Stockholm, säger hon.

Greta Thunberg öppnar också upp om sin asperger och hur det har påverkat hennes syn på klimatet. Hon menar på att det faktiskt har gett henne en fördel gentemot andra.

- Om inte jag hade varit så konstig så hade jag fastnat i det här sociala spelet som alla andra verkar vara så förtjusta i, säger hon.

Gretas diagnos ger henne en fördel i klimatfrågan

Greta menar på att hennes funktionsnedsättning gör att hon fungerar lite annorlunda och att hon kan se världen på ett annat sätt. Samtidigt hade Greta inte kunnat se klimatfrågan på det sätter hon gör i dag utan hennes asperger.

-  Jag ser saker väldigt mycket svart-vita och de flesta säger att det inte är så svartvitt, säger hon.

Greta menar på att klimatfrågan faktiskt är svartvit. Men också att det är den mest komplicerade frågan som finns att det kommer krävas mycket för att stoppa klimatförändringarna. Samtidigt menar hon på att frågan är så lätt att en femåring kan förstå det.

-  Vi måste stoppa utsläppen. Det är svartvitt för antingen sätter vi igång en kedjereaktion som utlöser händelser som utlöser händelser bortom mänsklig kontroll eller så gör vi inte det.

Greta Thunberg, Jesse Jackson, Malin Stenberg, Mats Brännström och Finn Schjøll gästar kvällens avsnitt av Skavlan. Bildkälla: Pillan Thelaus /SVT

Missa inte Skavlan som sänds i kväll klockan 21:00 på SVT1!

Tittar du på Skavlan?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela