Stockholm

"Bandet och jag" är drygt, trist och totalt obegripligt

Karl Anders Lindahl, Lotta Lundgren, Kakan Hermansson och Erik Haag. Kollage.
"Bandet och jag" har premiär nu på söndag. Foto: Nyheter24/SVT

Viktig och smart historiebeskrivning? Snarare en dålig ursäkt för att fyra polare ska få springa runt på SVT:s kostymavdelning och klä ut sig. Nyheter24:s Karl Anders Lindahl sågar nya programmet "Bandet och jag".


Läs mer

När man nått en viss punkt i karriären kan någon säga till en ”du får fria händer! Bara kör!”. Man har helt enkelt ett så bra track record att folk litar på att allt man gör blir till guld. 

Det är sällan en bra idé. Men jag misstänker att det är detta som hänt i SVT:s nya storsatsning ”Bandet och jag”. 

För att fatta mig kort är programmet smått obegripligt. 

Tanken är att Lotta Lundgren, Erik Haag, Kakan Hermansson och Olof Wretling ska berätta en historia om Sverige och hur landet förändrades från sent 60-tal till tidigt 90-tal. 

Historien ska gestaltas genom ett popbands ögon, som går från kommunistproggare till rika popstjärnor på ett par decennier. Det är inte Abba, men passningarna till bandet är väldigt tydliga.

Att berätta en historia på det här sättet är svårt, och tyvärr är det ingen i produktionen som behärskar detta. 

För att skapa ännu mer perspektiv får man också se en Stjärnorna på slottet-parodi där stjärnorna minns tillbaka. Dessa delar av programmen är rent plågsamma att titta på – skämten faller platt, dialogen känns som bäst krystad och improviserad. 

Det är synd, för åren 1968-1993 är så klart en superintressant tid i Sveriges historia. Men i "Bandet och jag" används historien som en dålig ursäkt för att fyra polare ska kunna fjanta runt på SVT:s kostymavdelning och klä ut sig. 

De riktigt intressanta bitarna med arkivbilder och insatta personer som berättar om Sveriges utveckling skämtas bort av Haag och hans kompisar – "Bandet och jag" lyckas alltså till och med sjabbla bort den folkbildning programmet faktiskt bjuder på då och då. 

Att programmet sen skönmålar den gamla socialdemokratin på ett sätt som kommer få hela den svenska högern att vilja lägga ner SVT redan på måndag morgon är en annan sak, och kan bli en spännande följetång. 

Lotta Lundgren och Erik Haag har gjort flera riktigt bra tv-program för SVT. Jag är övertygad om att de kan göra fler succéer. Men "Bandet och jag" är spretigt, drygt och obegripligt. 

Förhoppningsvis får gänget bakom programmet inte fria händer nästa gång. 

Bandet och jag har (tyvärr) premiär söndag 21:00 på SVT 1.

Kommer du titta på "Bandet och jag"?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.