Lördag 24 Jul
Stockholm

Känner du igen Daniel Bromander i Talang? Det är inte så konstigt

Daniel Bromander, 38, var som 19-åring med i Filadelfiaförsamlingen i Knutby som involverades i ett av Sveriges mest omskrivna mordfall efter att en av församlingens pastorer, Helge Fossmo, förmådde en församlingsmedlem att döda Helges fru.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Talang 2019 har nog förvånat både publik, jury och produktion mer än något annat år. I kvällens avsnitt fick vi se ett ansikte som många av oss sett tidigare. 

Daniel Bromander, 38, steg under kvällen upp på scenen och levererade en sång som fick hela juryn att flyga baklänges. Efteråt frågade Alexander Bard chockat om han tidigare sjungit gospel eller sjungit i kör, och det var då det kom fram vad Daniel varit med om tidigare i sitt liv. Daniel var nämligen med i Filadelfiaförsamlingen i Knutby, där det ökända Knutbydramat ägde rum.

Knutbydramat syftar på händelserna kring ett mord i samhället Gränsta den 10 januari 2004, strax utanför Knutby i Uppsala län. Samtliga inblandade var medlemmar i Filadelfiaförsamlingen. Pastorn Helge Fossmos fru mördades och en annan församlingsmedlem skottskadades svårt.

Daniel och hans fru tog sig till slut ur församlingen och har nu fortsatt sitt liv tillsammans med sina barn. Bildkälla: TV4Play
Han berättar att han och hans fru tvingats gå i terapi för att kunna ta sig vidare. Detta har han berättat om i en SVT-dokumentären "När paradiset blev till ett helvete". Bildkälla: TV4play

Mordet och den följande rättsliga processen var huvudnyhet i svenska medier från att det skedde och under de följande två kvartalen efter 2004. 

Han hyllades stort av juryn efter sin sång. Bildkälla: TV4Play

Under sitt uppträdande berättar han för juryn om sina upplevelser i sekten och det traumat familjen tvingats gå igenom innan han kunde slå sig fri. 

– Det här har varit min största dröm, och nu är jag äntligen här, säger Daniel med tårar i ögonen. 

Hur det gick för Daniel ser du på TV4 och Tv4Play. 

Kände du igen Daniel?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela