Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är allt du vill veta om Thomas Ravelli

- 22/03/2019, 13:41

VM 94:a–hjälten Thomas Ravelli är superaktuella för det folkkära programmet Let's Dance. Vi har listat allt du vill veta om den före detta supermålvakten!

Thomas Ravelli, 59, kommer alltid att finnas i våra hjärtan efter sin magiska straffräddning mot Rumänien i kvartsfinalen av VM 1994. Nu är han superaktuell för TV4:s dansprogram, Let's Dance, och kommer tävla tillsammans med proffsdansaren Jasmine Takacs.

Ravelli är känd för vissa danssteg på fotbollsplanen, bland annat den så kallade "Ravellidansen" – efter den klassisk räddningen under fotbolls-VM i USA 1994. Men vad mer vet vi mer om honom egentligen? Nyheter24 har listat allt du vill veta om den folkkäre målvakten.

VM 94

Thomas Ravell blev en av Sveriges folkkäraste idrottsmän genom tiderna efter sin avgörande straffräddning av rumänen Miodrag Belodedicis skott –  i kvartsfinalen mot Rumänien i VM 1994. 2001 blev räddningen vald till Tiderna idrottsögonblick under Idrottsgalan. Efter VM-slutspelet 1994 blev han uttagen som andremålvakt i världslaget.

Ingår i det klassiska laget på FIFA

I tevespelet FIFA ingår Thomas Ravelli i det klassiska laget som är det överlägset bästa. I flera versioner av spelet kan man spela honom tillsammans med andra historiska spelare som Franz Beckenbauer, Pelé och Eric Cantona

Vann Superstars och Mästarnas mästare

Thomas Ravelli har figurerat i ett antal tv-program tidigare. Bland annat vann han Mästarnas mästare 2014 efter en dramatisk final mot målvaktskollegan och ishockeyspelaren Tommy Söderström, 49.

Han vann även Superstars 2018 efter att ha slagit Stefan Schwarz, 48, och Marie-Helene ”Billan” Östlund, 51, i en rafflande final.

Har en tvillingbror

Thomas Ravellis tvillingbror Andreas Ravelli, 59, är även han en tidigare fotbollsspelare. 1980-1981 vann han dubbla SM-guld med Östers IF. 

Andreas Ravelli kan även stoltsera med 41 A-landskamper och representerade Sverige tillsammans med brodern Thomas Ravelli som stod i målet.

Grundat en klädlinje

Thomas Ravelli är med och driver varumärket Ravelli, som är skapat för idrottsrörelsen. De inriktar sig mest mot ungdomsverksamheter som låter barn och ungdomar att sälja deras produkter och tjäna pengar till deras klubb– och klasskassa.

Let's Dance
Alla deltagare I Let's Dance 2019. Bildkälla: Jonas Ekströmer/TT

Let's Dance 2019 har premiär fredag den 22 mars på TV4 och TV4 play.

Kommer Thomas Ravelli gå långt i Lets Dance?