Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är allt du vill veta om skådespelaren Dan Ekborg

- 22/03/2019, 10:00 -

Dan Ekborg är en av Sveriges största skådespelare och är högaktuell i Let's Dance 2019. Men vem är han när han inte står i rampljuset? Det reder Nyheter24 ut.

Dan Ekborg är en av Sveriges kändaste, och mest älskade, skådespelare. Vi känner igenom honom från ikoniska roller så som Gunnar i succéfilmen "Tomten är far till alla barnen" till hans medverkan i "Stjärnorna på slottet" och klassikern "Rederiet".

Nu är Dan aktuell i TV4:s "Lets's Dance" och Nyheter24 gör ett djupdyk i vem skådespelaren egentligen är och vad du behöver veta om honom!

Dan Ekborg
Dan Ekborg. Bildkälla: Maja Suslin TT/TT

Bakgrund

Ekborg föddes i den gyllene årgången 1955, den 23 november i Stockholm. I samma stad växte även Ekborg upp och tog sina första stapplande steg till kändisskapet.

Vart tog han då dessa steg? Jo, nämligen på både Calle Flygares teaterskola och sedermera Teaterhögskolan i Stockholm. Därefter bar det vidare till Dramaten och Stockholms stadsteater. 

Parallellt med teatern så började även Ekborgs filmkarriär att blomstra. Han var bland annat med i "Jönssonligan & Dynamit Harry" 1982,  och att vara med i en sån produktion är inte fy skam.

Det oväntade mötet med den unga kärleken

Det var i TV4:s "Hellenius hörna" som Dan berättade hur han träffade sin 35 år yngre fru Emma Ekborg. Och till skillnad från tindersamhället vi lever i idag, så stod verkligen planeterna i linje för det nuvarande paret.

De interagerade nämligen för första gången genom ett kommentarsfält på en Facebooksida för gamla bilar. Efter att ha utbytt några fraser med varandra och att känslorna börjat slå rot så tog det inte lång tid innan de stämde träff.

– Tre veckor senare träffade jag henne och sen var det kört, avslöjade Ekborg i programmet och fortsatte:

– Jag kände mig som jag var 15 år, säger han och berättar att han, trots nyoperation och protes, körde upp till Sundsvall för att träffa henne.

Stoltheten över sin bror

Ekborg verkar verkligen ha ett hjärta av guld och få saker beskriver det bättre än hans känslosamma stund i "Stjärnorna på slottet" 2010.

I programmet klarar nämligen inte han av att hålla tårarna tillbaka när han berättar om sin lillebror, Anders Ekborgs, prestation i en uppsättning av Kristina från Duvemåla.

- Han var så jävla bra. Jag satt kvar i lokalen och bara grät i tre, fyra timmar, berättade Dan i programmet.

Och det är när han pratar om just sin bror och hans prestation som det verkligen brister för Dan, som kan verka hård, men i själva verket är en liten mysis.

- Det var ett väldigt starkt ögonblick. Det var väldigt opassande. Redan till anklevern kommer tårarna, sade han. 

Sociala medier

Det många inte vet är att Dan Ekborg kanske har Sveriges mest anonyma och nystartade Instagram-konto. Vill du kika in det? Då hittar du honom under användarnamnet @dan_ekborg

Här bjuder vi på ett litet smakprov från vad som komma skall under Ekborgs insta-karriär:

Dan Ekborg
Dan Ekborg gör sig redo inför Let's Dance 2019. Bildkälla: @dan_ekborg / Instagram

Disneymedverkan

Det här visste du förmodligen inte om Ekborg. Men det är faktiskt han som gör rösten till en av Disneyvärldens härligaste och kändaste karaktärer.

Vilken är det då? Jo – Anden i Alladin såklart!

Som vi skrev lite tidigare så är Dan högaktuell i TV4:s Let's Dance. Här kan du läsa om alla deltagare som är med denna säsong!

Har du sett Dan Ekborg i någon film?