Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är allt du behöver veta om nätaktivisten Linnéa Claeson

- 22/03/2019, 18:42

Handbollsikonen och nätaktivisten Linnéa Claeson är aktuell i årets upplaga av succéprogrammet Let's Dance. Här är allt du behöver veta om henne!

Under våren syns Linnéa Claeson i tv-rutan när hon tävlar med och emot andra kändisar i årets Let's Dance. Men vem är den sprakande handbollsprofilen?

Uppväxten och handbollen

Linnéa föddes 1992 i Norrköping, och började där spela i Norrköpings Kvinnliga IK. Efter att hon och familjen flyttade till Karlstad fortsatte Linnéa med handbollen i IF Hellton, där hon snabbt briljerade. Faktum är att hon briljerade så pass mycket att hon blev uttagen till juniorlandslaget. 

Linnéa Claeson
Foto: Emil Langvad / TT

När hon var 17 år gammal flyttade hon till Stockholm och började spela för Skuru. Och de kommande åren var hon med och vann JVM-guld 2010 och UVM-guld 2012. 

Sammanlagt har Linnéa varit med i 31 juniorlandskamper och 28 U-landskamper. 

Nätaktivism och Assholesonline

Utöver den fantastiska handbollskarriären har Linnéa gjort sig ett stort namn inom aktivismen. 2015 grundade hon instagramkontot "Assholesonline", som idag har 273 000 följare. På kontot belyser hon sexuella trakasserier och näthat, ofta utifrån det hon själv möter. 

@assholesonline
Skärmavbild: @Assholesonline, Instagram


Föreläsningar och ideella organisationer 

Som del av aktivismen föreläser hon runtom i landet om civilkurage, kvinnors rättigheter, mobbning, rasism & hbtq-frågor. Hon är även medgrundare för två ideella organisationer – Omtanke Stockholm och Refugee Relief. 

Linnéa Claeson
I år tävlar Linnéa Claeson i Let's Dance. Foto: Jessica Gow / TT

Utöver det har hon synts på TV,  varit sommarvärd för  Sommar i P1, och jobbar sedan 2017 som kolumnist på Aftonbladet. 

Och under fredagskvällen kommer hon även att medverka i årets Let's Dance tillsammans med danspartnern Jacob Persson. 

Let´s Dance har premiär fredag 22 mars 20:00 på TV4. 

Vill du läsa mer om deltagarna i årets säsong av TV4:s mest älskade program kan du göra det här! 

Ska du titta på Let's Dance?