Söndag 1 Aug
Stockholm

Dömde skådespelaren om Josefin Nilsson: "Gamla grejer"

Josefin Nilsson
1 av 3
Berättelsen om Josefin Nilsson har berört hela Sverige. Foto: Yvonne Åsell / TT, Stella Pictures, Shutterstock (Montage)
Josefin Nilsson, ljus
2 av 3
Manifestation till minne av Josefin Nilsson. Foto: Thomas Johansson/TT, TT/FREDRIK PERSSON, Foto Karl Melander/TT
3 av 3

Den kände skådespelare som dömdes för misshandel på artisten Josefin Nilsson på 90-talet uttalar sig nu om den uppmärksammade dokumentären.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Historien om svenska artisten och sångerskan Josefin Nilsson har berört ett helt land – och rört upp mycket starka känslor. 

Sen SVT sände dokumentären "Älska mig för den jag är" i fredags har tusentals personer uttryckt sitt vrede mot mäns våld mot kvinnor. I Stockholm hölls en ljusmanifestation i lördags för att visa sitt stöd för artisten. 

Under helgen har också mycket ilska riktats mot den kände svenske skådespelare som hade en relation med Nilsson på 90-talet, och som dömdes för misshandel mot henne. 

I dokumentären beskrivs år av hot och misshandel, både psykisk och fysisk. 

Bland annat får man läsa en avskrift från ett telefonmeddelande skådespelaren lämnade till Josefin Nilsson där han hotar henne:

”Jag vaknar hela tiden av hat. Din tjocka grisfarmarfitta. Jag vaknar av hat till dig. Ett enormt jävla hat. Jag lovar dig min hämnd, den kommer att bli ljuv. Jag ska tänka ut något raffinerat åt dig, just åt dig. Förstår du det? Din feta jävla gris.”

"Gamla grejer"

Mannen som dömdes för misshandel på 90-talet tycker själv att det här är gamla grejer som inte är värda att gräva i. 

– Nu finns det en hel kvinnoorganisation som kan tänka sig bli upprörda av det här. Men det här är gamla grejer och det är redan dömt i det här. Det finns ingen rättegång eller någon som skulle ta upp det här. Människan är dessutom död och kan inte höras, säger den kände skådespelaren till Expressen. 

Innan Josefin Nilsson dog började hon skriva en bok om sina upplevelser i relationen. Hon beskriver svår misshandel som tvingade henne till att operera ryggraden, och situationer som kan liknas vid dödshot. 

Mannen har nu anlitat en advokat. 

– Det är inget jag kan göra nåt åt nu. Det är en gammal historia och bygger på vad en människa säger och hur hon upplever det här, säger skådespelaren till Expressen

Flera personer har nu trätt fram och krävt att mannen ska tvingas lämna sitt jobb som skådespelare – bland annat har skådespelaren Alexander Karim skrivit en mycket uppmärksammad text som du kan läsa här. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela