Marie Nilsson Lind är med i årets "Så mycket bättre"
Marie Nilsson Lind är med i årets "Så mycket bättre" - Foto: Karl Melander/Jessica Gow/Fredrik Sandberg/TT

Marie Nilsson Lind: Allt om karriären, maken och avlidna systern Josefin

På lördag kliver Ainbusk-sångerskan Marie Nilsson Lind in i Så mycket bättre. Här är allt du behöver veta om henne, karriären och relationen hennes avlidna syster Josefin Nilsson.


Marie Nilsson Lind, 59, föddes den 13 december i Alvare på Gotland år 1961. 

I veckans avsnitt av "Så mycket bättre" är det hon som kliver hon in på pensionatet Grå Gåsen, till resterande deltagares stora glädje. 

Marie Nilsson Lind sjöng i Ainbusk

Marie Nilsson Lind är en framgångsrik sångerska och textförfattare, mest känd som en av medlemmarna i sångkvartetten Ainbusk. Gruppens resterande medlemmar var Annelie Roswall, Birgitta "Bittis" Jakobsson och Maries yngre syster Josefin Nilsson.

Det gotländska sångkvartetten Ainbusk. Foto: Janerik Henriksson/TT

Gruppen fick sitt stora genombrott år 1990 med låten "Jag mötte Lassie", och bara ett år senare släppte de den numera klassiska "Älska mej". 

År 2008 medverkade Ainbusk i Melodifestivalen med låten "Jag saknar dig ibland". Men Mello-resan blev kortvarig för kvartetten – som blev utröstade redan i första deltävlingen. 

Ainbusk ställde upp i Melodifestivalen 2008. Foto: Jessica Gow/TT

Marie Nilsson Linds yngre syster: Josefin Nilsson

Systern Josefin Nilsson kom att spela en oerhört stor roll i Marie Nilsson Linds liv. 

Under 90-talet levde lillasystern i en relation med en man som misshandlade henne på psykiskt och fysiskt. 

I tingsrätten dömdes han för tre fall av misshandel gentemot Josefin Nilsson, för att sedan frikännas från två av fallen i hovrätten år 1998. 

"Det här är gamla grejer och det är redan dömt i det här. Det finns ingen rättegång eller någon som skulle ta upp det här. Människan är dessutom död och kan inte höras", sa mannen till Expressen år 2019 i samband med att dokumentären "Josefin Nilsson - Älska mig för den jag är" hade premiär.

Josefin Nilsson mådde psykiskt dåligt

Efter uppbrottet lämnade Josefin Nilsson rampljuset och flydde Stockholm för ett lugnare liv på Gotland. Vid det här laget mådde hon psykiskt dåligt till följd av det destruktiva förhållandet och flera misslyckade operationer. 

Först sex år senare, i februari 2015, gjorde Josefin debut på scen igen – även då i sällskap av storasyster Marie Nilsson Lind. 

Systrarna Nilsson hann aldrig göra comeback

"Systrarna sisters", som pjäsen hette, gjorde succé på Länsteatern på Gotland under det första året, och planerade att sättas upp på Rival i Stockholm under 2016.

Foto: Karl Melander/TT

Men någon premiär i huvudstaden blev det aldrig. Den 29 februari 2016 avled Josefin Nilsson i en morfinöverdos, till följd av de outhärdliga höftsmärtor hon levde med dagligen. 

I obduktionsrapporten konstateras Josefin Nilssons dödsorsak som självmord, vilket Marie Nilsson Lind berättar om i sitt sommarprat från 2019.

Mer om den tragiska bortgången kan du läsa här.

Marie Nilsson Linds partner - gift med maken Magnus

Efter Josefin Nilssons död fick Marie Nilsson Lind mycket stöd av sin make. 

Foto: Jessica Gow/TT

Sedan 1999 är hon gift med musikern Magnus "Mange" Lind. När hon gästade Framgångspodden i oktober 2020 berättade hon om hans viktiga roll i bearbetningen av Josefin Nilssons bortgång.

– Först orkade jag inte ens tänka på att leva vidare. Men jag har många nära och kära, en fantastisk man och mycket i livet som pågår. Jag försöker leva, säger Marie Nilsson Lind och fortsätter:

– Det är så mycket känslor som pågår i mig och jag går fortfarande i terapi en gång i veckan. Det är mycket hur jag ska hantera mitt eget driv, mina egna känslor och min egen sorg. Det pågår dagligen, livet.

Marie Nilsson Lind i Så mycket bättre

Se Marie Nilsson Lind och de andra artisterna i "Så mycket bättre", som sänds på lördagar klockan 20.00 på TV4.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Talmannen ger ut poesi – "med stor ödmjukhet"

Textilmuseet prisat på Elle-galan

Textilmuseet i Borås tilldelades årets hederspris på Elle-galan på fredagskvällen.

Harry Styles stalker får fängelse

1 timme sedan
3,5 månaders fängelse. Den blir domen för den brasilianska kvinna som stalkat Harry Styles den senaste tiden, skriver The Guardian.

Hooja kommenterar älgvandringen

igår 21:52
Artistduon Hooja blir älgvärdar i SVT. Den 2 maj klockan 19.00 kommenterar de årets säsong av "Den stora älgvandringen".

Ännu en VM-hjälte fick lämna "Masked singer"

igår 21:26
Halvvägs in i säsongen av "Masked singer" har panelen hittills endast lyckats skrapa ihop ett enda poäng. Den tilldelades Måns Zelmerlöw som prickade in VM 94-hjälten Tomas Brolin i det allra första programmet.

Därför är "Gift vid första ögonkastet"-deltagarna så unga i år

igår 19:54
Årets säsong av "Gift vid första ögonkastet" är i full gång och många har reagerat på den unga deltagarskaran. Nyheter24 frågade produktionen varför de medverkande är så unga i år.