Örjan Ramberg har nu valt att uttala sig
Örjan Ramberg har nu valt att uttala sig - Foto: TT/Nyhetsbyrån

Örjan Ramberg: "Jag var inte orsaken till Josefin Nilssons död"

Örjan Ramberg var den expojkvän som dömdes för misshandel av Josefin Nilsson innan hennes död. Efter att dokumentären "Josefin Nilsson - Älska mig för den jag är" släpptes gick han ut med sin version av det hela i en debattartikel.


Den 22 mars år 2019 skulle sångerskan Josefin Nilsson ha fyllt 50 år. Det uppmärksammades av SVT med filmen ”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är”, som släpptes på SVT Play för ett par månader sedan. 

Dokumentären om Josefin Nilsson avslöjar ett mörker

I dokumentären skildras Josefin Nilssons karriär som artist, men det framkommer också uppgifter om en mörkare del av hennes liv – nämligen att hon misshandlades svårt av en man som hon hade en relation med. 

Den mannen var Dramatenskådespelaren Örjan Ramberg

Örjan Ramberg har skrivit en debattartikel i Aftonbladet. Bildkälla: Vilhelm Stokstad / TT

Reaktionerna mot Örjan - efter Josefin Nilssons död

Reaktionerna på filmen lät sig inte vänta. Ämnet dominerade i sociala medier månaderna efter och hashtaggen #brinnförjosefin blev snabbt viral. 

Det hölls även en stor ljusmanifestation i Stockholm för att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor. Överallt på sociala medier rasade människor och bland andra Camilla Läckberg valde öppet att skriva ut Örjans namn på sin Instagram. 

"För min del är jag inte rädd för ev juridiska konsekvenser. Bring it on. Jag tar det i så fall. Come what may. Blir ett utmärkt tillfälle att få upp all skit till ytan. Vi kan tvätta byken ordentligt då tillsammans. Fullt beredd ta ev juridiska konsekvenser", skrev hon då. 

Men nu har även Örjan Ramberg själv valt att gå ut i medieljuset för att ge sin egen version. Detta via en debattartikel i Aftonbladet.

Ramberg erkänner: Sparkade Josefin Nilsson i magen

Efter filmen har Örjan Ramberg mötts av dagliga dödshot där människor skrivit att de ska skjuta honom om han lämnar sin bostad. 

Han erkänner att han ska ha misshandlat Josefin Nilsson med en spark i magen, men nekar till att han ska ha kastat in henne i en vägg, som det påståtts i filmen. 

"Efter en konflikt i min bostad sparkar jag min dåvarande flickvän i magen en gång med smärta och ömhet som följd. Varken under rättsprocessen eller i läkarkontakt har det påståtts eller ens antytts att hon åsamkades permanenta fysiska skador", skriver Örjan. 

Örjan Ramberg: "Jag var inte skyldig till Josefin Nilssons död"

Fortsatt menar Örjan Ramberg att han anser att han tog Josefin Nilssons död med en stor sorg, men att han inte ska ha haft en del i orsaken till hur hon gick bort. Utan att det är någonting som folk blivit ilurade via dokumentären.

Örjan Ramberg skriver vidare att sändningen av dokumentären drog igång ett drev av en uppretad lynchmobb som förts bakom ljuset. Att hatstormen hos allmänheten sedan växte till full styrka sociala medier. 

Han berättar sedan att han efter dokumentären mottagit mängder av hatbrev, mejl, sms och röstmeddelanden med hot om hur han ska stympas, styckas, kastreras, slaktas. Att hans hals och huvud ska skäras av, och att människor ska prickskjuta eller misshandla honom om han lämnar sin bostad.

Med de orden avslutar Örjan Ramberg med att fråga allmänheten hur länge han egentligen ska behöva sona för sitt brott mot Josefin Nilsson:

 "I dokumentären utmålas jag som någon som orsakat en folkkär sångerskas död. För det brottet finns ingen nåd eller förlåtelse hos allmänheten. Att det är en lögn bekommer varken medierna eller mobben". 

Läs debattartikeln i sin helhet här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hooja kommenterar älgvandringen

3 timmar sedan

Ännu en VM-hjälte fick lämna "Masked singer"

igår 21:26
Halvvägs in i säsongen av "Masked singer" har panelen hittills endast lyckats skrapa ihop ett enda poäng. Den tilldelades Måns Zelmerlöw som prickade in VM 94-hjälten Tomas Brolin i det allra första programmet.

Därför är "Gift vid första ögonkastet"-deltagarna så unga i år

igår 19:54
Årets säsong av "Gift vid första ögonkastet" är i full gång och många har reagerat på den unga deltagarskaran. Nyheter24 frågade produktionen varför de medverkande är så unga i år.

Elvabarnsmamman Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez är gravid: "Virvelvind av känslor"

igår 18:14
Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez förlorade hastigt sin näst äldsta dotter förra året. Nu är hon gravid igen med sitt tolfte barn. "Glada för detta lilla hopp om ljus", skriver hon på Instagram.

Nas kommer till Sverige

igår 17:00
Den amerikanske rapparen Nas ger sig ut på Europaturné för att fira 30-årsjubileet av albumet "Illmatic". Efter turnépremiären i Helsingfors i höst kommer han till Stockholm 24 oktober. Nas ska framföra sitt album i dess helhet. Sitt jubileum firar han också genom att släppa en ny låt: "Define my namne".

Prinsessan Sofia hyllas för vågade draget: "Det är lekfullt"

igår 16:22
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip tycks ha siktet inställt på att ta Europa – och kanske världen – med storm...