Söndag 1 Aug
Stockholm

Josefin Nilssons ex-pojkvän hängs ut på kulturministerns Instagram

Pixlad bild, Josefin Nilsson, Amanda Lind
Kulturministern Amanda Lind i Aktuellt. Foto: Bertil Ericson/TT, Jonas Ekströmer/TT, Stella Pictures

I tisdagens Aktuellt medverkade kulturministern Amanda Lind för att diskutera den omtalade dokumentären om Josefin Nilsson. Där diskuterades hennes ansvar som kulturminister i dessa frågor och hur hon ställer sig till de nedvärderande kommentarerna på Instagram.

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I kulturministerns Amanda Linds kommentarsfält på Instagram har Josefin Nilssons tidigare ex-pojkvän namngetts flertal gånger, och det skrivs nedvärderande kommentarer som ligger kvar utan att modereras.

– Jag menar att jag har ett ansvar att lyfta frågorna om sexuella trakasserier, om jämställdhetsarbete och att motverka en tystnadskultur, förklarar Amanda Lind (MP) i Aktuellt.

Flera andra medieprofiler har namngett Josefins tidigare pojkvän, då uppropen efter dokumentären om Josefin Nilsson fått stark kritik.

1999 dömdes Josefins tidigare pojkvän för misshandel, och ordförande för Institutet för juridik och internet, Ängla Eklund, menar att publicering av namn kan komma att bedömas som förtal.

Efter dokumentären beslutade Dramaten att ställa in en pjäs där den dömde mannen medverkar. Amanda Lind var på möte under tisdagen med Dramaten, och kulturministern berättade i ett inlägg som publicerades i måndags att hon blev starkt tagen av dokumentären. Det var under detta inlägg som flera av hennes följare kommenterade nedlåtande mot skådespelaren. 

– Hets mot enskilda personer, hot och hat och den typen av saker, är inte okej oavsett vem som drabbas, berättar Amanda Lind i Aktuellt.

Lind vill inte gå in på huruvida hon tycker att det är okej att personen namnges och att det leder till hetsiga diskussioner. Hon menar att det är hennes ansvar som minister att fortsätta jobba vidare med dessa slags frågor, säger hon till SVT Aktuellt.

Har du sett dokumentären?
Tack för din röst!
Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela