Pixlad bild, Josefin Nilsson, Amanda Lind
Kulturministern Amanda Lind i Aktuellt - Foto: Bertil Ericson/TT, Jonas Ekströmer/TT, Stella Pictures

Josefin Nilssons ex-pojkvän hängs ut på kulturministerns Instagram

I tisdagens Aktuellt medverkade kulturministern Amanda Lind för att diskutera den omtalade dokumentären om Josefin Nilsson. Där diskuterades hennes ansvar som kulturminister i dessa frågor och hur hon ställer sig till de nedvärderande kommentarerna på Instagram.


I kulturministerns Amanda Linds kommentarsfält på Instagram har Josefin Nilssons tidigare ex-pojkvän namngetts flertal gånger, och det skrivs nedvärderande kommentarer som ligger kvar utan att modereras.

– Jag menar att jag har ett ansvar att lyfta frågorna om sexuella trakasserier, om jämställdhetsarbete och att motverka en tystnadskultur, förklarar Amanda Lind (MP) i Aktuellt.

Flera andra medieprofiler har namngett Josefins tidigare pojkvän, då uppropen efter dokumentären om Josefin Nilsson fått stark kritik.

1999 dömdes Josefins tidigare pojkvän för misshandel, och ordförande för Institutet för juridik och internet, Ängla Eklund, menar att publicering av namn kan komma att bedömas som förtal.

Efter dokumentären beslutade Dramaten att ställa in en pjäs där den dömde mannen medverkar. Amanda Lind var på möte under tisdagen med Dramaten, och kulturministern berättade i ett inlägg som publicerades i måndags att hon blev starkt tagen av dokumentären. Det var under detta inlägg som flera av hennes följare kommenterade nedlåtande mot skådespelaren. 

– Hets mot enskilda personer, hot och hat och den typen av saker, är inte okej oavsett vem som drabbas, berättar Amanda Lind i Aktuellt.

Lind vill inte gå in på huruvida hon tycker att det är okej att personen namnges och att det leder till hetsiga diskussioner. Hon menar att det är hennes ansvar som minister att fortsätta jobba vidare med dessa slags frågor, säger hon till SVT Aktuellt.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du sett dokumentären?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Talkshow blir gisslandrama i Bergfeldts nya bok

2 timmar sedan

Felix Herngrens monsterlön – så mycket tjänar folkkära stjärnan

2 timmar sedan
Felix Herngrens framgångar inom film och tv avlöser varandra. Men hur mycket tjänar egentligen den folkkäre skådespelaren och regissören? Nyheter24 har kikat närmare på saken.

Jill Johnson släpper ny countrysingel

idag 08:56
Countryartisten Jill Johnson släppte en ny singel på Långfredagen med titeln "It Only Took A Minute For My Country To Love Country" .

"Happy Valley"-skaparen bakom nytt Disney-äventyr

idag 08:42
Sally Wainwright står bakom hyllade tv-serier som ”Happy Valley” och ”Gentleman Jack”. Nu är hon aktuell med äventyrsserien ”Renegade Nell” – berättelsen om hur en flicka i 1700-talets England blir stråtrövare. Huvudrollen spelas av 21-åriga Louisa Harland.

Dolly Parton kryddar Beyoncés nya

idag 04:30
Countrylegendarerna Dolly Parton och Willie Nelson ger Beyoncés nya album "Cowboy Carter" extra Westernkrydda genom talade intron till några låtar. I Partons fall en kort prata före covern på hennes egen evergreen "Jolene".

Kanonvinsten: Så mycket såldes Zoe Fay Brown sin lägenhet för

igår 23:12
I slutet på mars sålde Zoe Fay Brown sin lägenhet på Södermalm i Stockholm. Här får ni veta vad slutpriset landade på.