Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fem saker du vill veta om RnB-stjärnan Leslie Tay

- 12/04/2019, 16:27

I dokumentären Leslie brinner följer vi RnB-artisten när han slår igenom som artist och strävar efter målet att bli älskad för sin musik. Nyheter24 har listat allt du behöver veta om honom!

Musikproducenten, låtskrivaren och artisten Leslie Tay skildras i dokumentären "Leslie Brinner", gjord av Stefan Berg, där vi får följa hans väg från drömmande pojke till etablerad artist. Han är en av få svenska artister inom genren och har bland annat jämförts med den kanadensiska superstjärnan Drake

Men vad vet vi egentligen om Leslie? Nyheter24 har tagit fram spaden för att gräva fram svaren.

Låg bakom Adam Tenstas succéalbum

Det grammisbelönade albumet "It's a Tensta thing" (2007) av Adam Tensta är faktiskt delvis producerad av Leslie Tay. Låten "Back Before U Know It", som har nästan 600 000 spelningar på Spotify, gjordes nämligen av Leslie. 

Var med i RMH

Leslie Tay var med i det före detta hiphop-kollektivet RHM (Respect My Hustle). Med medlemmar som Erik Lundin, Silvana Imam, Adam Tensta och Cherrie så samlade de några av de största namnen inom Sveriges hiphop-scen. Dock splittrades gruppen våren 2017 efter att många av medlemmarna kände att de ville stå på egna fötter.

Utsedd till Sveriges bäst klädde man

"Leslie Tay är Sveriges bäst klädda man år 2017 för att han genom 
hela sin person, sitt artisteri och klädstil representerar det nya och moderna." Det var tidningen Cafés motivering för att ge honom det prestigefyllda priset.

– Ett tips är att ha en outfit som består av basplagg, och att låta ett plagg sticka ut. Jag har ofta en basig outfit, men kombinerar gärna med ett statement-plagg som är mer vågat, sa Leslie i intervjun med Café. 

Medverkat i flera dokumentärer

Artisten gjorde sin debut redan som 15-åring framför kameran, då i dokumentärfilmen "Pojkar", som handlar om Sofielundskolan i Malmö där Leslie gick. Därefter medverkade han i "Leslie - killen som kommer att glänsasom sändes i SVT 2008. I dokumentärfilmen följer man den unge rapartistens karriär under fem år tills han fyller 19 år.

Hamnade i skottdrama

Under ett besök i Los Angeles så råkade Leslie Tay hamna mitt i en skottlossning utanför en musikstudio. Gärningsmannen befann sig bara några meter bort och fyra skott träffade bilen som han satt i.

– Min enda tanke när jag ser honom avlossa de här skotten är att någon kommer bli träffad, någon kommer dö. Jag var säker på det. Otroligt läskigt. Jag tror i början att jag blivit träffad, för kulan höll på att komma in genom bilen. Det är tur att vi lever. Det kunde ha slutat väldigt illa, sa han i en intervju med Aftonbladet.

Leslie Tay
Leslie Tay är med i dokumentären "Leslie brinner". Bildkälla: Malin Hoelstad/SvD/TT
Har du sett Leslie brinner?