Leslie Tay i Leslie brinner
Leslie Tays liv som artist skildras i SVT:s dokumentär. - Foto: Janerik Henriksson/TT, Stella Pictures

Fem saker du vill veta om RnB-stjärnan Leslie Tay

I dokumentären Leslie brinner följer vi RnB-artisten när han slår igenom som artist och strävar efter målet att bli älskad för sin musik. Nyheter24 har listat allt du behöver veta om honom!


Musikproducenten, låtskrivaren och artisten Leslie Tay skildras i dokumentären "Leslie Brinner", gjord av Stefan Berg, där vi får följa hans väg från drömmande pojke till etablerad artist. Han är en av få svenska artister inom genren och har bland annat jämförts med den kanadensiska superstjärnan Drake

Men vad vet vi egentligen om Leslie? Nyheter24 har tagit fram spaden för att gräva fram svaren.

Låg bakom Adam Tenstas succéalbum

Det grammisbelönade albumet "It's a Tensta thing" (2007) av Adam Tensta är faktiskt delvis producerad av Leslie Tay. Låten "Back Before U Know It", som har nästan 600 000 spelningar på Spotify, gjordes nämligen av Leslie. 

Var med i RMH

Leslie Tay var med i det före detta hiphop-kollektivet RHM (Respect My Hustle). Med medlemmar som Erik Lundin, Silvana Imam, Adam Tensta och Cherrie så samlade de några av de största namnen inom Sveriges hiphop-scen. Dock splittrades gruppen våren 2017 efter att många av medlemmarna kände att de ville stå på egna fötter.

Utsedd till Sveriges bäst klädde man

"Leslie Tay är Sveriges bäst klädda man år 2017 för att han genom 
hela sin person, sitt artisteri och klädstil representerar det nya och moderna." Det var tidningen Cafés motivering för att ge honom det prestigefyllda priset.

– Ett tips är att ha en outfit som består av basplagg, och att låta ett plagg sticka ut. Jag har ofta en basig outfit, men kombinerar gärna med ett statement-plagg som är mer vågat, sa Leslie i intervjun med Café. 

Medverkat i flera dokumentärer

Artisten gjorde sin debut redan som 15-åring framför kameran, då i dokumentärfilmen "Pojkar", som handlar om Sofielundskolan i Malmö där Leslie gick. Därefter medverkade han i "Leslie - killen som kommer att glänsasom sändes i SVT 2008. I dokumentärfilmen följer man den unge rapartistens karriär under fem år tills han fyller 19 år.

Hamnade i skottdrama

Under ett besök i Los Angeles så råkade Leslie Tay hamna mitt i en skottlossning utanför en musikstudio. Gärningsmannen befann sig bara några meter bort och fyra skott träffade bilen som han satt i.

– Min enda tanke när jag ser honom avlossa de här skotten är att någon kommer bli träffad, någon kommer dö. Jag var säker på det. Otroligt läskigt. Jag tror i början att jag blivit träffad, för kulan höll på att komma in genom bilen. Det är tur att vi lever. Det kunde ha slutat väldigt illa, sa han i en intervju med Aftonbladet.

Leslie Tay är med i dokumentären "Leslie brinner". Bildkälla: Malin Hoelstad/SvD/TT
SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du sett Leslie brinner?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Brosnan i huvudrollen när boksuccé blir film

1 timme sedan

Nya skräckbilder på Johanna Toftbys ansikte – vill varna andra

idag 16:30
Johanna Toftby Fors, 50, väljer nu att visa upp bilder på sitt ansikte som skiftar i både blått, grönt och gult.

"Songs of conquest" får släppdatum

idag 15:24
Göteborgsbaserade Lavapotion är snart klara med sin debuttitel, det turordningsbaserade strategispelet "Songs of conquest", som man filat på sedan 2017.

Trädgårdstider anmälda: "Victoria Skoglund måste stoppas"

idag 14:55
För andra gången på kort tid så har SVT-programmet Trädgårdstider nu anmälts till Granskningsnämnden. Den här gången är det Victoria Skoglunds medverkan som ifrågasätts. "Programmet med Victoria och Jenny Strömstedt bör stoppas", står det att läsa i anmälan. – Nu har det gått för långt, inte här också, säger anmälaren till Nyheter24.

Så träffade Kjell Bergqvist 18 år yngre frun Karin

idag 14:52
Kjell Bergqvist är en av Sveriges mest folkkära skådespelare. Men hur mycket vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Kjell Bergqvist.

Allt om Miriam Bryant: Familj, låtar och om hon har pojkvän

idag 14:42
Miriam Bryant har seglat upp som en av de största popartisterna i Sverige. Men hur mycket vet du egentligen om stjärnan? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Bryant.