- Foto: SVENSKA DAGBLADET

Bibi Anderssons karriär hyllas världen över

Den folkkära skådespelerskan Bibi Andersson avled under söndagen efter en tids sjukdom. Hon blev 83 år gammal. ​Nu hyllas hon nationellt och internationellt för sina insatser på filmduken genom åren.


Bibi Andersson har somnat in efter en tids sjukdom, detta bekräftade vännen och regissören Christina Olofson för Göteborgs-Posten under söndagen. 2009 drabbades skådespelerskan av en stroke och vårdades efter det på ett sjukhem i Stockholm. Hon är bland annat känd för sina många roller i Ingemar Bergmans filmer. 

Efter att nyheten om hennes död blev offentlig har hyllningarna över hennes prestationer på filmduken hunnit bli många. Både nationellt och internationellt. Fredrik Sahlin från Kulturnyheterna säger till SVT att hon var en stjärna med internationell lyskraft, men framför allt en begåvad skådespelerska. 

"En av de största vi haft"

Skådespelaren Jan Malmsjö, som spelat mot Bibi Andersson i många filmer, säger till Aftonbladet att det var en befrielse att det hände, då hon legat kontaktlös så länge. 

– Hon var en fantastisk skådespelare, en av de största vi har haft, säger skådespelaren Krister Henriksson till tidningen. 

Bibi Andersson och skådespelaren Sven Wolter var också goda vänner sedan många år tillbaka. Han säger till Aftonbladet att hon var en go tjej med stark integritet, stor intelligens och humor. 

Bibi Andersson och skådespelaren Sven Wolter var också goda vänner sedan många år tillbaka. Bildkälla: TT/Bertil Ericson

Också i internationella medier uppmärksammas bortgången, inte minst i USA. Det stora amerikanska nöjesmagasinet The Variety benämner henne som "the seventh seal actress", där tidningen syftar på hennes roll i Ingemar Bergmans klassiska film Det sjunde inseglet

Den prestigefyllda amerikanska dagstidningen The New York Times skriver att Bibi Andersson personifierade först renhet och ungdom, sedan komplexitet, i hennes sammantaget 13 roller för Ingemar Bergman. 

The Hollywood Reporter, som huvudsakligen bevakar nöjes- och filmindustrin i Hollywood, beskriver hennes utseende som någonting taget ur en saga. Tidningen lyfter också fram hennes insats i Nära livet, där hon belönades med utmärkelsen "bästa kvinnliga skådespelare" vid filmfestivalen i Cannes 1958.  


/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hooja kommenterar älgvandringen

igår 21:52

Ännu en VM-hjälte fick lämna "Masked singer"

igår 21:26
Halvvägs in i säsongen av "Masked singer" har panelen hittills endast lyckats skrapa ihop ett enda poäng. Den tilldelades Måns Zelmerlöw som prickade in VM 94-hjälten Tomas Brolin i det allra första programmet.

Därför är "Gift vid första ögonkastet"-deltagarna så unga i år

igår 19:54
Årets säsong av "Gift vid första ögonkastet" är i full gång och många har reagerat på den unga deltagarskaran. Nyheter24 frågade produktionen varför de medverkande är så unga i år.

Elvabarnsmamman Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez är gravid: "Virvelvind av känslor"

igår 18:14
Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez förlorade hastigt sin näst äldsta dotter förra året. Nu är hon gravid igen med sitt tolfte barn. "Glada för detta lilla hopp om ljus", skriver hon på Instagram.

Nas kommer till Sverige

igår 17:00
Den amerikanske rapparen Nas ger sig ut på Europaturné för att fira 30-årsjubileet av albumet "Illmatic". Efter turnépremiären i Helsingfors i höst kommer han till Stockholm 24 oktober. Nas ska framföra sitt album i dess helhet. Sitt jubileum firar han också genom att släppa en ny låt: "Define my namne".

Prinsessan Sofia hyllas för vågade draget: "Det är lekfullt"

igår 16:22
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip tycks ha siktet inställt på att ta Europa – och kanske världen – med storm...