Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är allt du vill veta om KEiiNO – Norges bidrag i ESC

- 12/05/2019, 17:46

Norska supergruppen KEiiNO skapades i slutet av 2018, med ändamålet att tävla i Melodi Grand Prix. De gick som segrare ur tävlingen med låten "Spirit in the Sky" och blev därmed Norges bidrag i Eurovision Song Contest. Här är allt du vill veta om gruppen.

I år har Norge satsat på en blandad kompott att ställa upp i Eurovision Song Contest. Supergruppen KEiiNO vann Melodi Grand Prix, en tävling anordnad för att utse Norges bidrag till Eurovision Song Contest. 

Vinsten i tävlingen resulterade alltså till att de blev representanter för Norge i ESC. Gruppen består av norska sångarna Alexandra Rotan, Tom Hugo och samiska låtskrivaren, rapparen och jojkaren Fred Buljo.

Gruppen skapades i slutet av 2018, just för ändamålet Melodi Grand Prix. Och i den tävlingen gick det ju hur bra som helst! Bidraget "Spirit in the Sky" innehåller både jojk, pop och EDM.

Budskapet

Låten "Spirit in the Sky" för inte bara med sig glädje och dans, utan bär även på ett fint budskap. Sången är inspirerad av kampen för lika rättigheter oavsett sexualitet, etnicitet och könsidentitet – den historiska kampen i strävan efter jämställdhet.

Gruppnamnet

Var kommer gruppnamnet Keiino ifrån? Det är faktiskt inspirerat av jojkaren Buljos hemstad Kauto keino. Buljo själv menar att namnet "representerar vägen som förde dem tillsammans".

Slog ut Chris Media

I tävlingen om att få bli Norges representant i ESC ställde bland annat Christopher Edward Media upp, som är ett minst sagt känt ansikte sedan innan i musikvärlden. En liten påminnelse för den som inte minns så tog Chris Media världens med storm med låten "What are words" som han framförde i en Idolaudition 2010. 

I Melodi Grand Prix tävlade Media med bidraget "We try". Men tråkigt nog för Medina så gick det inte hem som åkte ut efter första omröstningen, och KEiiNO knep sedan första platsen.

Anledningen till att Medina var med och tävlade om att representera just Norge är för att han är amerikansk-norsk.

Framträdandet

Under KEiiNO's framträdande händer det mycket på scen. Och ska man tro oddsen är det något som alla ESC-tittare gillar. De är nämligen tippade att komma på tioende plats av alla som är med och bidrar. Inte illa eftersom det totalt är 41 bidrag med och tävlar.

Sveriges bidrag i Eurovision Song Contest är John Lundvik med "Too late for love". Men inför framträdandet i Tela viv kommer Lundvik vara tvungen att ändra sitt frmaträdande. Det har Nyheter24 tidigare rapporterat om och du kan läsa mer om det här.

Tycker du om Eurovision Song Contest?