Rysslands bidrag "Scream" av Sergej Lazarev i Eurovision.
Rysslands bidrag "Scream" av Sergej Lazarev i Eurovision. - Foto: Stella Pictures, Pixabay, Pressmaterial Eurovision

Fem saker du vill veta om Sergey Lazarev i Eurovision

Ryssland skickar artisten Sergey Lazarev och bidraget "Scream" till Eurovision Song Contest 2019. Nyheter24 har listat fem saker du bör veta om honom!


Ryssland är en av storfavoriterna inför Eurovision Song Contest 2019. De har skickat bidraget "Scream" som framförs av artisten Sergey Lazarev, 36, till Tel Aviv för att tampas om segern i musiktävlingen. 

Lazarev är något av en veteran på musikscenen och har släppt hela sex album under sin framgångsrika karriär. Men vad vet vi egentligen mer om artisten? Nyheter24 har listat fem saker du behöver veta innan du slår på teven när det nalkas musikfest.

Lazarev är född den 1 april 1983 i Moskva och är en rysk sångare, dansare och skådespelare. 

Tidigare medlem i Smash!!

Den ryska duon Smash!! startades redan år 2000 av Lazarev och artisten Vlad Topalov. Två år senare släppte de hitsingeln "Belle" som toppade ryska MTV-listan i hela sex månader. 2003 släppte duon sin debutplatta, "Freeway", som sålde en miljon exemplar världen över. Smash!! splittrades 2004.

Skådespelarkarriär

I början av 2000-talet gick den ryska artisten i teaterhögskolan i Moskva och tog en examen som utbildad skådespelare. Under skoltiden spelade han Romeo i den klassiska teateruppsättningen "Romeo & Julia". Han har även varit med i musikalen "Lend me a tenor", vilket han fick flera priser för.

Eurovision-veteran

Lazarev har medverkat i Eurovision i två tillfällen innan årets start. 2008 tävlade han med låten "Flyer" och slutade på en finfin fjärdeplats. 2016 var det dags igen, den här gången i Stockholm, när han ställde upp med bidraget "You Are The Only One". Den gången så hamnade han på pallplats med en suverän tredjeplats.

Riktade kritik mot Ukraina-konflikten

När konflikten trappades upp kring Krimhalvön mellan Ukraina och Ryssland så uttalade sig Lazarev kritiskt mot sitt hemlands agerande. 

– Kanske kommer mina ryska fans slänga tomater på mig, men det här är det som är för mig. När jag reser till Jalta (Krimhalvön) så är det för mig Ukraina.

Realitystjärna

Lazarev har också medverkat i flera realityserier. 2006 var han med i ryska Dancing on Ice och kom på en andraplats. Två år senare vann han tv-programmet Circus of the Stars.

Sergey Lazarev kom trea i Eurovision Song Contest 2016 som gick av stapeln i Stockholm. Bildkälla: Stella Pictures
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du titta på Eurovision?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Dolly Parton kryddar Beyoncés nya

1 timme sedan

Kanonvinsten: Så mycket såldes Zoe Fay Brown sin lägenhet för

igår 23:12
I slutet på mars sålde Zoe Fay Brown sin lägenhet på Södermalm i Stockholm. Här får ni veta vad slutpriset landade på.

"Oppenheimer"-paret adlas efter succén

igår 21:32
Regissören Christopher Nolan och filmproducenten Emma Thomas tilldelas hederstitlar för sina bidrag inom filmindustrin och får nu tituleras Sir respektive Dame.

Här syns Carolas ex Jimmy med tv-stjärnan: "Puman är här"

igår 15:42
Carola Häggkvist och hennes ex-pojkvän Jimmy Källqvist såg ut att ha det trevligt med den kända tv-stjärnan. "Puman är här", skriver Carola på sin Instagram.

Carina Berg oigenkännlig på nya bilderna: "Jag behöver hjälp nu"

igår 14:55
​Carina Berg har gjort en drastisk förändring med sitt utseende. Förgäves försökte Carolina Gynning stoppa henne – men Carina lyssnade inte. – Det var modigt. Du var modig som gjorde det, säger Carolina Gynning till Carina.

Realityprofil åtalas – slog barnen blodiga med stekspade

igår 14:12
​En svensk realityprofil åtalas nu, misstänkt för att ha misshandlat sina barn under flera års tid. I samtal med socialtjänsten har barnen berättat detaljerat om hur de blivit misshandlade med bland annat en stekspade i metall och slagna med en fjärrkontroll.