Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fem saker du vill veta om Sergey Lazarev i Eurovision

- 16/05/2019, 16:12

Ryssland skickar artisten Sergey Lazarev och bidraget "Scream" till Eurovision Song Contest 2019. Nyheter24 har listat fem saker du bör veta om honom!

Ryssland är en av storfavoriterna inför Eurovision Song Contest 2019. De har skickat bidraget "Scream" som framförs av artisten Sergey Lazarev, 36, till Tel Aviv för att tampas om segern i musiktävlingen. 

Lazarev är något av en veteran på musikscenen och har släppt hela sex album under sin framgångsrika karriär. Men vad vet vi egentligen mer om artisten? Nyheter24 har listat fem saker du behöver veta innan du slår på teven när det nalkas musikfest.

Lazarev är född den 1 april 1983 i Moskva och är en rysk sångare, dansare och skådespelare. 

Tidigare medlem i Smash!!

Den ryska duon Smash!! startades redan år 2000 av Lazarev och artisten Vlad Topalov. Två år senare släppte de hitsingeln "Belle" som toppade ryska MTV-listan i hela sex månader. 2003 släppte duon sin debutplatta, "Freeway", som sålde en miljon exemplar världen över. Smash!! splittrades 2004.

Skådespelarkarriär

I början av 2000-talet gick den ryska artisten i teaterhögskolan i Moskva och tog en examen som utbildad skådespelare. Under skoltiden spelade han Romeo i den klassiska teateruppsättningen "Romeo & Julia". Han har även varit med i musikalen "Lend me a tenor", vilket han fick flera priser för.

Eurovision-veteran

Lazarev har medverkat i Eurovision i två tillfällen innan årets start. 2008 tävlade han med låten "Flyer" och slutade på en finfin fjärdeplats. 2016 var det dags igen, den här gången i Stockholm, när han ställde upp med bidraget "You Are The Only One". Den gången så hamnade han på pallplats med en suverän tredjeplats.

Riktade kritik mot Ukraina-konflikten

När konflikten trappades upp kring Krimhalvön mellan Ukraina och Ryssland så uttalade sig Lazarev kritiskt mot sitt hemlands agerande. 

– Kanske kommer mina ryska fans slänga tomater på mig, men det här är det som är för mig. När jag reser till Jalta (Krimhalvön) så är det för mig Ukraina.

Realitystjärna

Lazarev har också medverkat i flera realityserier. 2006 var han med i ryska Dancing on Ice och kom på en andraplats. Två år senare vann han tv-programmet Circus of the Stars.

Sergey Lazarev
Sergey Lazarev kom trea i Eurovision Song Contest 2016 som gick av stapeln i Stockholm. Bildkälla: Stella Pictures
Kommer du titta på Eurovision?