Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Allt du vill veta om Conan Osíris – Portugals bidrag i ESC

- 14/05/2019, 17:49

Portugals bidrag i Eurovision Song Contest får nog en hel del att gunga med i den riktigt svängiga låten "Telemóveis". Men vem är egentligen Conan Osíris utanför ESC? Här är allt du vill veta om artisten.

Tiago Miranda, 30, eller ja Conan Osíris som är hans artistnamn, föddes 5 januari 1989. Han är en portugisisk singer-songwriter och representerar Portugal i Eurovision Song Contest 2019. Men vem är han när han kliver av scen?

Conan Osíris tävlar för Portugal i ESC 2019.
Kommer Conan Osíris att ta hem det hela? Bildkälla: Pedro Pina / RTP

Artistnamnet

Conan Osíris är inte taget helt från luften. Namnet är faktiskt baserat på en huvudkaraktär i den japanska serien "Future Boy Conan" och den forntida egyptiska guden Osiris.

Har en otippad examen

Conan Osíris är självlärd inom musiken, men han har inte gått hela livet utan att ha blivit skolad. År 2010 tog han sin examen i grafisk design vid Polytechnic Institute of Castelo Branco.

Har jobbat i sexbutik

Musik och design har alltid funnits med i bilden för artisten. Men 2012 tog livet en ny vändning då han började jobba på ContraNatura i Lissabon, Portugal. ContraNatura är en mycket känd portugisisk sexbutiks-kedja och i en av deras butiker jobbade alltså artisten.

Men sex år senare, 2018, gjorde han sitt sista pass i sexbutiken – för att satsa fullt ut på sin musikkarriär. Och se så bra det gick!

Skrev sitt eget bidrag

Osíris blev i höstas erbjuden att skriva en låt för Festival da Canção 2019, som kan liknas med svenska Melodifestivalen. Han skrev då låten "Telemóveis" men bestämde sig för att själv framföra bidraget, skriver Festival da Canção.

Det gick som smort, då han representerar Portugal i Eurovision Song Contest 2019 i Tel Aviv, Israel.

Norska supergruppen KEiiNO skapades i slutet av 2018, med ändamålet att tävla i Melodi Grand Prix. De gick som segrare ur tävlingen med låten "Spirit in the Sky" och blev därmed Norges bidrag i Eurovision Song Contest. Nyheter24 har tidigare skrivit om gruppen och här kan du läsa allt du vill veta om dem.

Har du varit i Portugal?