Conan Osíris
Här är allt du vill veta om Conan Osíris – Portugals bidrag i ESC - Foto: Henrik Montgomery/TT, Pixabay, ESC

Allt du vill veta om Conan Osíris – Portugals bidrag i ESC

Portugals bidrag i Eurovision Song Contest får nog en hel del att gunga med i den riktigt svängiga låten "Telemóveis". Men vem är egentligen Conan Osíris utanför ESC? Här är allt du vill veta om artisten.


Tiago Miranda, 30, eller ja Conan Osíris som är hans artistnamn, föddes 5 januari 1989. Han är en portugisisk singer-songwriter och representerar Portugal i Eurovision Song Contest 2019. Men vem är han när han kliver av scen?

Kommer Conan Osíris att ta hem det hela? Bildkälla: Pedro Pina / RTP

Artistnamnet

Conan Osíris är inte taget helt från luften. Namnet är faktiskt baserat på en huvudkaraktär i den japanska serien "Future Boy Conan" och den forntida egyptiska guden Osiris.

Har en otippad examen

Conan Osíris är självlärd inom musiken, men han har inte gått hela livet utan att ha blivit skolad. År 2010 tog han sin examen i grafisk design vid Polytechnic Institute of Castelo Branco.

Har jobbat i sexbutik

Musik och design har alltid funnits med i bilden för artisten. Men 2012 tog livet en ny vändning då han började jobba på ContraNatura i Lissabon, Portugal. ContraNatura är en mycket känd portugisisk sexbutiks-kedja och i en av deras butiker jobbade alltså artisten.

Men sex år senare, 2018, gjorde han sitt sista pass i sexbutiken – för att satsa fullt ut på sin musikkarriär. Och se så bra det gick!

Skrev sitt eget bidrag

Osíris blev i höstas erbjuden att skriva en låt för Festival da Canção 2019, som kan liknas med svenska Melodifestivalen. Han skrev då låten "Telemóveis" men bestämde sig för att själv framföra bidraget, skriver Festival da Canção.

Det gick som smort, då han representerar Portugal i Eurovision Song Contest 2019 i Tel Aviv, Israel.

Norska supergruppen KEiiNO skapades i slutet av 2018, med ändamålet att tävla i Melodi Grand Prix. De gick som segrare ur tävlingen med låten "Spirit in the Sky" och blev därmed Norges bidrag i Eurovision Song Contest. Nyheter24 har tidigare skrivit om gruppen och här kan du läsa allt du vill veta om dem.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du varit i Portugal?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Tuva Novotny: Superläskigt med komedi

1 timme sedan

Därför känner du igen Hela kändis-Sverige bakar-Pablos röst

igår 23:21
Pablo Leiva Wenger är en känd hip-hop artist och skådespelare. Men vad vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några vanliga frågor om Leiva Wenger.

Allman Brothers-grundare död

igår 18:28
Dickey Betts, en av grundarna till rockgruppen The Allman Brothers Band, är död, meddelar familjen på Instagram. Han blev 80 år.

Taylor Swifts nya album – "hon leker med oss"

igår 16:42
Världens nu största popartist släpper 16 nya låtar och en video – om vad? Låttitlarna ger tydliga signaler om slutet på en kärleksrelation. Själva musiken är svårare att ringa in i förväg.

Judisk konferens i Stockholm lockar kända namn

igår 15:46
Terrorattacken mot Israel den 7 oktober 2023 och det efterföljande kriget mot Hamas i Gaza innebär en ny vändpunkt i modern judisk historia. Den 25-26 maj arrangerar organisationen Judisk kultur i Sverige The October 7 Forum för att diskutera händelserna och gästlistan innehåller flera internationellt kända namn.

Tove Styrkes glädje – har blivit mamma

igår 15:38
Tove Styrke kommer med glädjebesked. Hon bekräftar nu för Aftonbladet att hon och flickvännen Sanna Sigborn Erixon blivit föräldrar.