Eurovision Song Contest
Allt du vill veta om Tamta Goduadze – Cyperns bidrag i ESC - Foto: AP/TT Ariel Schalit, Henrik Montgomery/TT, Pixabay

Allt du vill veta om Tamta Goduadze – Cyperns bidrag i ESC

Cyperns bidrag i Eurovision Song Contest får nog en hel del att gunga med i den riktigt svängiga låten "Replay". Men vem är egentligen Tamta Goduadze utanför ESC? Här är allt du vill veta om artisten.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Tamta Goduadze, 38, föddes 10 januari 1981 i Georgien. Hon är en georgisk-grekisk sångerska och representerar Cypern i Eurovision Song Contest 2019. Men vem är hon när hon kliver av scen?

Känd från Super Idol

Tamta började sjunga redan som femåring och är främst känd för sitt artisteri i Cypern och Grekland. Detta i och med sitt deltagande i grekiska "Super Idol" (liknande svenska "Idol"), redan som 22-åring. 

Hon gjorde succé och slutade på en andra plats. Men som många säger, silver är ju ibland finare än guld!

Inte första försöket till att medverka i tävlingen

2007 gjorde Tamta sitt första försök till att få representera Cypern i Eurovision Song Contest med låten "With Love". Av de som tävlade om att knipa platsen som representant kom Tamta trea av de totalt tre som deltog, skriver ESC Today.

Svenskt team bakom hit-låten

Bidraget "Replay" skrivet av svenska låtskrivarna Alexander "Alex P" Papaconstantinou, Albin NedlerGeraldo Sandell, Viktor Svensson och Kristoffer Fogelmark.

Tamta har alltså ett svenskt team bakom sig och känner sig supertrygg inför ESC.

– Jag har det bästa teamet, det är därför jag är här, säger hon till Aftonbladet.

Tidigare tackat nej till att medverka

Förra årets bidrag från Cypern, "Fuego", blev Tamta erbjuden innan Eleni Foureira. Låten slutade på en andra plats i ESC – utan Tamta. En annan som faktiskt också blev erbjuden att framföra låten var svenskfavoriten Helena Paparizou.

— Jag tror på att saker händer av en anledning. Jag hade inte tid förra året. Jag tror att Helena Paparizou fick frågan först och sen jag. Och när jag tackade nej så fick Eleni låten. Men nu är det jag i år och jag hoppas att ni kommer gilla ”Replay” lika mycket som ni gillade ”Fuego”, säger Tamta till Aftonbladet.

Portugals bidrag i Eurovision Song Contest får nog en hel del att gunga med i den riktigt svängiga låten "Telemóveis". Men vem är egentligen Conan Osíris utanför ESC? Här kan du läsa allt du vill veta om artisten.

/
Hejar du på Cypern?
Tack för din röst!