Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Bianca Ingrosso berättar om sin herpes: "Kan inte säga ordet"

- 14/05/2019, 15:40

Bianca Ingrosso är en av många som lever med herpes. I podcasten "Har du sagt A får du säga B" så berättar Bianca nu om sjukdomen.

Det är i det senaste avsnittet av podcasten "Har du sagt A får du säga B" som Bianca Ingrosso, 24, berättar att hon har herpes. Herpes är en otroligt vanlig infektion, och enligt Expressen så har 70 % av Sveriges befolkning herpes. 

De vanligaste symptomen är blåsor och sår, och infektionen smittar via saliv och sexuell kontakt. Tidigare har Penny Parnevik, 22, berättat att hon har herpes.

– Jag har munsår. Munsår är det finare ordet som jag och hela världen använder. Vad det verkligen är herpes, skrev hon då.

Penny Parnevik
Penny Parnevik visade upp sin herpes på Instagram. Bildkälla: Instagram/pennyyparnevik

"Jag kan inte säga ordet" 

För Bianca tar det emot att berätta om sjukdomen.

– Jag fick den! Jag kan inte säga ordet, säger Bianca i podcasten.

Biancas poddkollega och bästa vän Alice Stenlöf, 22, utbrister då undrande om det är munsår Bianca menar.

– Herpes!, säger Bianca.

– Sluta herpes-shamea dig själv, kontrar då Alice.

– Herpes och munsår är två olika saker. Det är faktiskt det. När man får en liten grej i mungipan för att man är torr, det är inte herpes liksom. Men jag fick det när jag var 12 år och var utomlands. Sen har jag haft det en gång per år kanske, jag får det väldigt lite, det syns knappt och det går bort efter några dagar på mig, berättar Bianca vidare.

Bianca Ingrosso
Bianca Ingrosso berättar att hon har haft herpes sedan hon var 12 år gammal. Bildkälla: Stella Pictures

Åkte till apoteket mitt i natten 

Nu var det nästan tre år sedan som Bianca hade ett herpesutbrott. Men den här veckan drabbades hon.

– Jag har varit väldigt stressad senaste veckan och varit väldigt sjuk och haft pollen så det har gjort att mitt immunförsvar har ba..., berättar hon.

Bianca åkte till apoteket mitt i natten och hämtade ut receptbelagd medicin som ska hjälpa henne att komma till bukt med herpesutbrottet.