Instagramprofil dömd för mord
En Instagramprofil dömdes för mord. Han överklagade domen till Svea hovrätt. - Foto: Polisens förundersökningsprotokoll.

Hovrätten frikänner Instagramprofil för mord på kvinna som hittats i badkar

En 24-årig Instagramprofil dömdes till 18 års fängelse för mord på sin ex-flickvän. Mannen överklagade domen till Svea hovrätt, och nu meddelar de att mannen frikänns. Straffet blir fängelse i 3 år och 6 månader.


Det var den 26 april 2018 som en kvinna i 30-års åldern hittades död i ett badkar i en lägenhet i Solna i Stockholm. I lägenheten fanns även kvinnans treåriga dotter.

Polisen trodde först att det rörde sig om ett självmord, och platsen spärrades inte av för teknisk undersökning. Ett par dagar senare så fattade polisen misstankar mot kvinnans ex-pojkvän –  en 24-årig man med ett långt brottsregister. 

Mannen är en välkänd Instagramprofil, och är även nära vän till flera stora TV-profiler och Instagramstjärnor.

Profilen hade över 80 000 följare på Instagram.

Mannen häktades, och efter att ha suttit frihetsberövad i 10 månader så meddelades domen den 4 april. 

Kvinnan hade gått till polisen en månad innan hon hittades död i sitt badkar. Bildkälla: Polisens förundersökningsprotokoll

Profilen dömdes till 18 år fängelse, och tingsrätten kom fram till att mannen gav kvinnan en dödlig dos av tramadol. Han injicerade drogen i hennes hals innan eller efter det att han hade lagt henne i ett vattenfyllt badkar så att hon drunknade. 

Mannen dömdes även för grov kvinnofridskränkning mot samma kvinna, misshandel m.m. mot två andra kvinnor, grovt vapenbrott och flera andra brott. Straffet bestämdes till18 års fängelse för samtliga brott. 

Profilen dömdes till 18 år i fängelse. Bildkälla: Polisens förundersökningsprotokoll

Domaren i målet, rådmannen Lena Klintefall sa då: 

– Det finns flera försvårande omständigheter kring mordet, bland annat att mannen planerade mordet och försökte dölja det på olika sätt, att det begicks mot en kvinna som han var klart fysiskt överlägsen i hennes hem och framför allt att hennes lilla dotter var hemma vid tillfället.

Domstolen var enig i alla delar.

Instagramprofilen överklagade domen till Svea hovrätt, och den 13 juni avslutades förhandlingarna i målet. Mannen företräddes tidigare av stjärnadvokaten Leif Silbersky, men bytte sedan advokat till Hanna Lindblom. Hon har tidigare försvarat bland annat Anders Eklund och Martin Timell.

Hovrätten har i dag meddelat domen. Hovrätten ändrar tingsrättens dom och frikänner mannen från åtalet för mord, men dömer honom för annan brottslighet bland annat grov kvinnofridskränkning och grovt vapenbrott till fängelse i 3 år och 6 månader.

"Hovrätten ändrar tingsrättens dom och frikänner mannen för åtalet för mord. Hovrätten kommer precis som tingsrätten fram att mannen har varit inne i kvinnans bostad den aktuella natten. Hovrätten anser dock att åklagarens utredning inte ger en entydig bild av vad som inträffat i bostaden. Även om det är klarlagt att mannen gett kvinnan en injektion med tramadol är det oklart med hur stor mängd. En avgörande del i utredningen är att det fanns tramadol i den döda kvinnans magsäck. 

Enligt sakkunniga vittnen tyder detta på att kvinnan, i vart fall delvis, fått tramadol oralt. Med hänsyn till att det inte är bevisat att mannen har tvingat kvinnan att svälja tabletter och eftersom det finns utredning som talar för att den döda kvinnan tidigare använt tramadol, går det inte att utesluta att hon själv tagit en eller flera tabletter den aktuella natten. Åklagaren har därför inte bevisat att det är den tilltalade som har försatt kvinnan i ett förgiftningstillstånd. Inte heller är det klarlagt att det var han som placerade kvinnan i badkaret. Hovrätten frikänner därför mannen från ansvar för mord", står det i pressmeddelandet från Svea Hovrätt. 

Advokat Hanna Lindblom. Bildkälla: Henrik Montgomery/TT Bild


De senaste nyheterna direkt i din inkorg!