Det betyder de blåa profilbilderna på Instagram

- 18/06/2019, 16:58 -

Överallt på Instagram byter fler och fler användare ut sina vanliga profilbilder till profilbilder som är blåa. Nu undrar många vad fenomenet kommer ifrån?

Har du också sett lite här och var på Instagram att många har bytt ut sina profilbilder till endast en blå färg? Men du har inte vågat fråga någon då du inte vill vara sist på bollen?

Då har vi svaret åt dig. 

Som många säkert sett på nyheterna så är det extremt blodiga konflikter som äger rum i Sudan just nu. 

När Sudans diktator Omar al-Bashir fick avgå efter regeringskritiska demonstrationer och protester tog en militärjunta över.

Men protesterna fortsatte och när en sittande demonstration i Sudans huvudstad Khartoum den 3 juni attackerades av polis och paramilitära styrkor dödades minst 118 personer, varav flera barn. Minst 40 kroppar hade slängts i floden Nilen, och mer än 600 skadades, skriver CNN. 

Sudan
Bild på ett par demonstranter i Sudan. Bildkälla: TT/Salih Basheer

Någonting som också blivit uppmärksammat är att militärjuntan använder sig av massvåldtäkt som vapen. Enligt uppgift till TT ska det vara hundratals kvinnor som blivit våldtagna.  

Fruktansvärda videos sprids i skrivande stund över nätet där man får se militären döda, misshandla och kränka människor på ett fruktansvärt sätt. 

En av de som dött är 26-årige ingenjören Mohamed Mattar, som sköts ihjäl under den fredliga demonstrationen. 

Nu sprids hashtaggen #blueforsudan i sociala medier, och människor som vill visa sitt stöd för offren i Sudan och uttrycka sorg över våldet ändrar sin profilbild till helt blå.

Blå ska ha varit Mohamed Mattars favoritfärg, men den finns också med i Sudans tidigare flagga, som en symbol för floden Nilen, skriver Expressen