Det betyder de blåa profilbilderna på Instagram

Överallt på Instagram byter fler och fler användare ut sina vanliga profilbilder till profilbilder som är blåa. Nu undrar många vad fenomenet kommer ifrån?


Har du också sett lite här och var på Instagram att många har bytt ut sina profilbilder till endast en blå färg? Men du har inte vågat fråga någon då du inte vill vara sist på bollen?

Då har vi svaret åt dig. 

Som många säkert sett på nyheterna så är det extremt blodiga konflikter som äger rum i Sudan just nu. 

När Sudans diktator Omar al-Bashir fick avgå efter regeringskritiska demonstrationer och protester tog en militärjunta över.

Men protesterna fortsatte och när en sittande demonstration i Sudans huvudstad Khartoum den 3 juni attackerades av polis och paramilitära styrkor dödades minst 118 personer, varav flera barn. Minst 40 kroppar hade slängts i floden Nilen, och mer än 600 skadades, skriver CNN. 

Bild på ett par demonstranter i Sudan. Bildkälla: TT/Salih Basheer

Någonting som också blivit uppmärksammat är att militärjuntan använder sig av massvåldtäkt som vapen. Enligt uppgift till TT ska det vara hundratals kvinnor som blivit våldtagna.  

Fruktansvärda videos sprids i skrivande stund över nätet där man får se militären döda, misshandla och kränka människor på ett fruktansvärt sätt. 

En av de som dött är 26-årige ingenjören Mohamed Mattar, som sköts ihjäl under den fredliga demonstrationen. 

Nu sprids hashtaggen #blueforsudan i sociala medier, och människor som vill visa sitt stöd för offren i Sudan och uttrycka sorg över våldet ändrar sin profilbild till helt blå.

Blå ska ha varit Mohamed Mattars favoritfärg, men den finns också med i Sudans tidigare flagga, som en symbol för floden Nilen, skriver Expressen

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

"Jakt" – på liv och död

Väskförbud stoppar konserter med picknick

Väskförbudet som infördes i november förra året kommer att få konsekvenser för besökare på utomhuskonserter i sommar: Att ta med sig picknick är inte längre möjligt.

af Sillén kommenterar kompisarna i Eurovision

Edward af Sillén ska inte bara skriva manus och regissera Eurovision Song Contest. Han blir även SVT:s kommentator. "Uppgiften ser annorlunda ut när vi är ett värdland", säger han till TT.

Taylor Swifts album: "Stor, sorgsen pop"

"Stor, sorgsen pop, meditativ teater" – bitvis en katarsisk rensning efter ett avgörande uppbrott. Så sammanfattar nyhetsbyrån AP Taylor Swifts nya album “The tortured poets department,” som rymmer i princip alla hennes tidigare musikstilar.

Tuva Novotny: Superläskigt med komedi

2 timmar sedan
En kvinna som skaffar barn på egen hand – men blir kär i donatorn. Tuva Novotny spelar huvudrollen i Viaplays nya dramakomedi "Allt och Eva" Den handlar om att vara ensam och rädd för gemenskap men ändå söka samhörighet, säger Novotny till TT.

Därför känner du igen Hela kändis-Sverige bakar-Pablos röst

igår 23:21
Pablo Leiva Wenger är en känd hip-hop artist och skådespelare. Men vad vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några vanliga frågor om Leiva Wenger.