Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Greta Thunberg hyllas av kändisarna: "Borde bli statsminister"

- 30/08/2019, 13:18 -

Arnold Schwarzenegger, Meghan Markle, Leonardo DiCaprio och Anne Hathaway är några av de kändisarna som hyllar Greta Thunberg.

Greta Thunberg, 16, har fullkomligen tagit världen med storm. Det har gått lite mer än ett år sedan hon inledde sin klimatstrejk i Stockholm – och nu är hon namnet på allas läppar. Hon har hyllats av världsnamn som Barack Obama, Angela Merkel, Dalai Lama, påve Franciskus och många fler.

Trots att Greta även väcker starka reaktioner från människor som inte håller med henne så får hon otroligt mycket stöd från andra kändisar – både svenska blytunga namn som drottning Silvia och internationella stjärnor.

Greta Thunberg
Greta Thunberg anlände till New York tidigare i veckan. Bildkälla: AP Photo/Bebeto Matthews/TT Bild

Här är alla kändisar som hyllar Greta:

I maj bjöd politikern och "Terminator"-stjärnan Arnold Schwarzenegger in Greta som talare på klimatkonferensen R20 Austrian World Summit i Wien. Innan deras möte kallade han bland annat Greta för "en hjälte", och senare berättade den hårdhudade actionstjärnan att han hade blivit starstruck av deras möte, något som Svenska Dagbladet då skrev om.

Arnold Schwarzenegger och Greta Thunberg
Arnold Schwarzenegger och Greta Thunberg. Bildkälla: Instagram

Prins Harry och Meghan Markle är även de stora fans av Greta. På sitt gemensamma Instagramkonto så uppmanade paret sina miljontals följare att lägga en follow på den svenska klimataktivisten. 

Meghan Markle och Prins Harry
Meghan Markle och Prins Harry är stora fans till Greta. Bildkälla: Stella Pictures.

Kort därefter stod det klart att Meghan dessutom valde att sätta Greta på omslaget av det prestigefyllda septembernumret av magasinet Vogue. Under parollen "Krafter till förändring" så delade Greta omslaget med 15 andra starka kvinnor, något som Dagens Nyheter då rapporterade om.

Greta på omslaget till Vogue
Greta på omslaget till Vogue – ett val som gjordes av Meghan Markle. Bildkälla: Stella Pictures.

Det var i slutet av januari som Greta talade på konferensen World Economic Forum i Davos, Schweiz. I sitt tal riktade hon en vass kommentar till flera av de som befann sig i rummet.

– Några människor, företag och beslutsfattare har vetat exakt vilka ovärderliga värden de offrat för att tjäna omätbara summor av pengar. Och jag tror att många av er samlade här i dag tillhör den gruppen människor, sa Greta, något som Aftonbladet då rapporterade om.

U2-sångaren Bono var en av de som befann sig på konferensen och han drog snabbt igång starka applåder för svenskan.

Bono
U2-sångaren Bono hyllar Greta. Bildkälla: Laurent Gillieron/Keystone via AP/TT Bild

Oscarsvinnaren Leonardo DiCaprio har länge brunnit i sin kamp för miljön. Och redan i december 2018 fick han upp ögonen för Greta. Då delade han en artikel om henne i sina sociala medier. I slutet av mars så uppmärksammades hon av Leo igen. Då delade han ett av hennes inlägg på sin Instagram där han har över 34 miljoner följare. 

Leonardo DiCaprio
Leonardo DiCaprio delade ett av Gretas inlägg på sin Instagram. Bildkälla: Instagram/leonardodicaprio

En annan Oscarsvinnare som är ett fan av Greta är skådespelaren Anne Hathaway. I april hyllade hon Greta i ett inlägg på sin Instagram. 

”Greta, tack för allt du gör och för att du värmer mitt hjärta och ger mig hopp”, skrev hon bland annat i uppmaningen till sina följare att bekanta sig mer med Gretas arbete. 

Anne Hathaway
Anne Hathaway tackade Greta för hennes arbete. Bildkälla: Instagram/annehathaway

I en intervju med NSD berättade den svenska hockeylegendaren Börje Salming om sina tankar kring fenomenet Greta Thunberg. 

– Sådär ska alla vara, precis som hon. Skicka fram henne mer, hon har ju modet och törs stå för viktiga saker. Till skillnad från våra politiker som bara pratar om sig själva. Låt Greta bli statsminister, då blir det nån jävla ordning här tror jag.

Börje Salming
Börje Salming tycker att Greta ska bli statsminister. Bildkälla: Stella Pictures.