Niclas Wahlgren toksågas efter adhd-utspelet.
Niclas Wahlgren i blåsväder efter adhd-utspelet. - Foto: Stella Pictures, Jessica Gow/TT

Niclas Wahlgren i blåsväder – påstod att träning kan bota adhd

Den kände tv- och radioprofilen Niclas Wahlgren kritiseras kraftigt från experter och lyssnare – efter ett kontroversiellt uttalande om adhd.


Det var i direktsänd radio som NRJ-profilen Niclas Wahlgren, 54, gjorde utspelet som väckt stor ilska.

Han påstod att träning hjälper bättre än mediciner mot bland annat adhd.

– Jag satt och tänkte på det här med alla olika bokstavskombinationer som man delar ut till höger och vänster, till barn och ungdomar och som gärna ska medicineras bort: ”Jaha, du har adh... eller vad det nu kan vara, då ska du ta det här blå pillret, ser du", sa radioprataren.

"Mycket bättre än nåt jäkla piller"

Niclas Wahlgren tycker att träning är att föredra framför piller och medicin. Bildkälla: Stella Pictures

Istället menade han att träning och fysisk aktivitet vore att föredra som botemedel. 

– Springa, träna, hoppa, lira fotboll, studsmatta eller vad det nu är man tycker är kul för nånting, i stället för att gynna läkarindustrin och äta ett piller så att allt ska vara bra. Träning, det är det absolut bästa medicinen för bokstäver, depression eller energilöshet. Mycket bättre än nåt jäkla piller, sa Niclas Wahlgren i NRJ.

Flera lyssnare har nu gått ut och sagt att de aldrig mer kommer att lyssna på kanalen. 

"Jättearg och besviken"

En av dem är Christina Svensson, som själv lider av diagnosen och har barn som gör det.

– Jag blev jättearg och besviken. Barn får mediciner för att de ska klara av en normal dag i skolan. Att då få höra att att de ska gå ut och springa i stället, det är som att säga till nån som har glasögon att de ska äta morötter i stället för att få bättre syn. Jag kommer aldrig mer att lyssna på den kanalen, säger hon till Aftonbladet.

Anki Sandberg, ordförande för intresseorganisationen Attention, blir också upprörd av att höra om radioprofilens uttalande.

– Man trodde att vi kommit lite längre i den diskussionen. Det är jättebra att träna och äta hälsosamt och sova ordentligt. Men adhd är en etablerad diagnos och de som har besvär behöver behandling, menar hon.

Står för det han sagt

När Aftonbladet når Niclas Wahlgren svarar han via mejl att han ber om ursäkt för om någon tagit illa vid sig. Men han står samtidigt för det han sa i radion. 

Hans mening med utspelet var att kritisera att piller och medicin skrivs ut för lättvindigt. 

"För 20 år sedan behövdes en gedigen utredning på närmare ett år för att bestämma om eller vad du skulle medicineras för, i dag kan du få det utskrivet samma dag”, skriver han.

Mer nyheter: Nicole Falciani ryter ifrån efter kritiken mot giftermålet med Eric Saade

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Känner du någon som har adhd?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Den sista resan" mest sedda dokumentären

1 timme sedan

Allt om SampeV2: Lön, längd och om han har flickvän

2 timmar sedan
Sampev2 är en av Sveriges största youtubers. Men hur mycket vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Sampev2.

Swifts album slog Spotify-rekord

3 timmar sedan
Nya rekord från Taylor Swift hör inte till ovanligheterna – men nu har hon slagit ännu ett. Världsstjärnans nya album "The tortured poets department" skriver Spotify-historia som det första albumet som passerat 200 miljoner lyssningar på en enda dag på strömningstjänsten. I och med detta blir hon även den mest strömmade artisten någonsin på en enda dag, skriver Variety.

Niklas Strömstedts miljoner – så mycket pengar tjänar folkkära artisten

3 timmar sedan
Att Niklas Strömstedt är både folkkär och framgångsrik råder det inga tvivel om. Men hur mycket pengar tjänar han? Nyheter24 har kikat närmare på artistens bolag och inkomst.

Författare bojkottar amerikansk Pen-gala

idag 09:10
31 författare och översättare bojkottar årets stora amerikanska Pen-gala. Bojkotten är en protest mot vad man kallar organisationens misslyckande med att skydda palestinska författare i Gaza.

Talmannen ger ut poesi – "med stor ödmjukhet"

idag 07:58
Han har poesin att tacka för en lyckad första dejt med sin fru och citerar gärna dikter i ämbetet. Men när talmannen Andreas Norlén nu ger ut en diktantologi är han nervös. Jag hoppas folk inte börjar förhöra mig, säger han.