Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Alex Schulmans svar på ambassadörens hot: "Skicka hem honom"

- 16/11/2019, 20:39 -

Efter att kulturminister Amanda Lind (MP) valde att dela ut Tucholskypriset till fängslade Gui Minhai, trots kinesiske ambassadören Gui Congyous varning, så tar Alex Schulman tydlig ställning i frågan.

Relation mellan Kina och Sverige är minst sagt frostig för stunden – efter den omdiskuterade utdelningen av Tucholskypriset.

Det är Svenska PEN, en idéel förening vars syfte är att sprida det fria ordet, som varje år delar ut priset till en förföljd, hotad eller landsflyktig författare eller publicist. 

Prisar fängslade Gui Minhai

I år valde PEN att dela ut priset till förläggaren Gui Minhai, som suttit fängslad i Kina sedan 2015. 

Den kinesiske ambassadören i Sverige Gui Congyous ogillade mycket kraftig valet av pristagare.

Efter att kulturminister Amanda Lind (MP), trots hot om "konsekvenser" från ambassadören, delade ut priset till Gui Minhai så har kinesiske ambassadören kommit med nya hot mot Sverige. 

Enligt SVT så har Utrikesdepartementet vid flera tillfällen uppmärksammat att den kinesiske ambassadören inte har respekterat yttrandefriheten i Sverige.

Schulmans ilska

Någon som uppmärksammat och reagerat på turerna kring prisutdelningen är författaren och Expressens krönikör Alex Schulman

I skribentens senaste krönika skriver han att den kinesiske ambassadören "brakade loss" och Schulman visar med all önskvärd tydlighet vad han anser om Gui Congyous agerande.

"Kinas ambassadör i Sverige, alltså den kinesiske statens talesperson i Sverige. Han var upprörd å sina landsmäns vägnar. Pen-klubben och Sverige hade kränkt 1,4 miljarder kineser genom att komma på idén att genom detta pris lägga sig i statens interna affärer", skriver han. 

Schulman kommenterar också ambassadörens hot om att det nu blir "konsekvenser". 

"När en reporter på Sveriges Radio bad honom precisera vad han menade med 'konsekvenser' svarade han: 'Du är smart nog att förstå vad jag menar med konsekvenser.' Alltså, ett språkbruk som påminner om en maffialedares, det man ser smågangsters använda i dåliga tv-serier", skriver han.

"Lämna landet"

Skribenten väljer sedan att hylla prisceremonin. Schulman skriver att han kände sig "stolt" när kulturminister Amanda Lind delade ut priset. 

Avslutningsvis så tycker han att den kinesiske ambassadören inte borde få vara kvar i Sverige.

"Men jag tycker ändå vi ska inspireras av ambassadören Gui Congyous tal om 'konsekvenser'. Den omedelbara konsekvensen av att en ambassadör för ett annat land inte respekterar vår yttrandefrihet bör vara att han lämnar landet och skickas hem", skriver Schulman.

Här kan du läsa hela krönikan.

Läs mer: Alex Schulman om Jimmie Åkesson: "Bör ta över landet"
Läs mer: Alex Schulmans tokilska mot Apple: "Sån satans idioti"

Håller du med Schulman?