Trenden med TikTok kaffe blir bara större och större
Vad är egentligen TikTok kaffe och hur gör man det? - Foto: Ruslan Galiullin/Shutterstock, Isabela Kronemberger/Unsplash

TikTok kaffe - så gör du den trendiga kaffedrycken

TikTok kaffe, eller Dalgona Coffee som det också heter, trendar på sociala medier. Men varför är den fluffiga kaffedryck så populär och hur gör man den egentligen? Det är lättare än du tror, vi lovar.


Det som är på allas läppar just nu är TikTok kaffe - även känt som Dalgona coffee. Den sydkoreanska varianten på kaffe har gjort stor succé på TikTok och Instagram och går under hashtaggen #dalgonacoffeechallenge.

Trenden med #dalgonacoffeechallenge startade i Sydkorea men började få sin globala spridning i takt med att coronakrisen trappades upp. En populär karantändryck med andra ord. 

Bildkälla: Ruslan Galiullin/Shutterstock

Om du funderar på vad som är det absolut trendigaste du kan dricka just nu så har du svaret här - Dalgona coffee. Det är egentligen så enkelt som en kall kaffedryck med ett krämigt skum på toppen. 

Nu undrar du såklart vad den populära kaffedrycken innehåller. Vi har tagit fram ett Dalgona coffee recept som är enkelt att slänga ihop hemma i köket. 

Recept två portioner:

4 msk snabbkaffe
4 msk strösocker
4 msk kokande vatten
4 dl mjölk eller växtbaserad mjölkdryck 

För att få till det fluffiga skummet blandar du snabbkaffe, socker och hett vatten i en bunke och vispar med elvisp i cirka 2-3 minuter. Häll mjölken i två glas med is och toppa med kaffeskummet. Voilà!

Sydkoreansk trend

Trenden kommer från början från ett sydkoreanskt tv-program där skådespelaren Jung Il-woo i en scen beställde in vispat kaffe på restaurang. Smaken påminde honom om ett koreanskt bakverk vid namn dalgona. Intresset för denna udda beställning blev efter detta bara större och större. 

Den rådande pandemin har lett till att många har använt tiden hemma till att själva återskapa drycken. Därefter har den fått enormt stor spridning på bland annat TikTok och Instagram.

Någonting som däremot inte uppmärksammats överallt är den extremt höga mängden koffein som drycken innehåller. 

Skummet är gjort på snabbkaffe som i sig innehåller cirka 50-90 mg koffein per tesked. Med andra ord kan en kopp av succédrycken innehålla lika mycket koffein som 10 koppar vanligt snabbkaffe. 

Om du vill veta hur mycket kaffe du behöver dricka för att kanske förlänga livet kan du läsa om det här! 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du testat TikTok kaffe?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Förlustaffären: Nu har lyxvillan från SVT:s “Husdrömmar” sålts

igår 21:37

Aboriginer får tillbaka spjut – efter 250 år

igår 20:50
Fyra aboriginska spjut som togs från Australien till England av den brittiske upptäcktsresanden James Cook och hans besättning 1770 har återlämnats till Australiens urbefolkning.

Brosnan i huvudrollen när boksuccé blir film

igår 19:20
Han fick sitt genombrott som detektiven Remington Steele i tv på 1980-talet. Nu ska Pierce Brosnan spela brottsutredare igen. Den irländske skådespelaren får huvudrollen när boksuccén "Torsdagsmordklubben" filmatiseras.

Nya skräckbilder på Johanna Toftbys ansikte – vill varna andra

igår 16:30
Johanna Toftby Fors, 50, väljer nu att visa upp bilder på sitt ansikte som skiftar i både blått, grönt och gult.

"Songs of conquest" får släppdatum

igår 15:24
Göteborgsbaserade Lavapotion är snart klara med sin debuttitel, det turordningsbaserade strategispelet "Songs of conquest", som man filat på sedan 2017.

Trädgårdstider anmälda: "Victoria Skoglund måste stoppas"

igår 14:55
För andra gången på kort tid så har SVT-programmet Trädgårdstider nu anmälts till Granskningsnämnden. Den här gången är det Victoria Skoglunds medverkan som ifrågasätts. "Programmet med Victoria och Jenny Strömstedt bör stoppas", står det att läsa i anmälan. – Nu har det gått för långt, inte här också, säger anmälaren till Nyheter24.