Förlänger livet
Ny studie: Kaffe kan förlänga livet – så mycket bör du dricka - Foto: Hasse Holmberg / TT, Pixabay

Studie: Kaffe kan förlänga livet – så mycket borde du dricka

Äntligen lite glada nyheter för alla kaffeälskare! Dricker du rätt mängd kaffe så kan du faktiskt förlänga livet. Ja, det är sant. Forskning visar nu på att två koppar kaffe om dagen kan förlänga livet – med två år!


Nyligen visade en ny studie att man kan hälla i sig litervis med kaffe varje dag utan att öka någon som helst risk för hjärtinfarkt. 

Resultatet av den studien visar på att det är helt ofarligt för hjärtat att dricka upp till 25 koppar kaffe – om dagen.

Men alla kanske inte häller i sig 25 baljor kaffe om dagen? Nej, för vissa räcker faktiskt en till två koppar. Inte så dumt heller menar en ny forskning.

Dricker du rätt mängd kaffe så kan du faktiskt förlänga livet. Detta menar i alla fall de forskare som publicerat sina resultat i European Journal of Epidemiology. Två koppar kaffe om dagen kan alltså förlänga ditt liv – med upp till två år!

Underökning av samband mellan kaffe och dödlighet

Det var sambandet mellan kaffe och dödlighet i olika populationer som syftet med studien var att undersöka. Det handlade om varierande egenskaper, alltså typ ålder, fetma och andra levnadsvanor – sådana som skulle kunna påverka en persons livslängd helt enkelt.

Forskarna gick igenom 40 studier som totalt innehöll 3 852 651 testpersoner. Sedan jämfördes dessa personer levnadsvanor med 450 256 dödsfall, som även de ingick i de tidigare nämnda grupperna. 

Tanken var att de skulle analysera de samlade resultaten för att få fram fördelar med kaffekonsumtion, vilket sedan visade sig i resultatet.

Hur? En måttlig konsumtion av kaffe, typ två till fyra koppar om dagen, kan i studien kopplas till minskad risk att dö i förtid.

Kaffet kan inte bara förlänga livet

Detta var helt oberoende vad personen avlidit av samt vilka levnadsvanor hen haft, som vikt, rökning och alkoholkonsumtion.

Forskarna menar också att kaffe inte bara kan förlänga livet med upp till två år. Enligt studien ska kaffe också minska riskerna att dö av cancer, diabetes, luftvägssjukdomar och hjärt- och kärlsjukdomar. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om att personer som dricker sitt kaffe svart kan vara psykopater. Varför? Jo, ju mer du och dina smaklökar trånar efter mat och dryck med en bitter smak – ju mörkare är din personlighet. Här kan du läsa mer om det.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du kaffe?
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

1 timme sedan

Explosion vid militärbas i Irak

2 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.