Studie: Kaffe kan förlänga livet – så mycket borde du dricka

- 12/06/2019, 09:59

Äntligen lite glada nyheter för alla kaffeälskare! Dricker du rätt mängd kaffe så kan du faktiskt förlänga livet. Ja, det är sant. Forskning visar nu på att två koppar kaffe om dagen kan förlänga livet – med två år!

Nyligen visade en ny studie att man kan hälla i sig litervis med kaffe varje dag utan att öka någon som helst risk för hjärtinfarkt. 

Resultatet av den studien visar på att det är helt ofarligt för hjärtat att dricka upp till 25 koppar kaffe – om dagen.

Men alla kanske inte häller i sig 25 baljor kaffe om dagen? Nej, för vissa räcker faktiskt en till två koppar. Inte så dumt heller menar en ny forskning.

Dricker du rätt mängd kaffe så kan du faktiskt förlänga livet. Detta menar i alla fall de forskare som publicerat sina resultat i European Journal of Epidemiology. Två koppar kaffe om dagen kan alltså förlänga ditt liv – med upp till två år!

Underökning av samband mellan kaffe och dödlighet

Det var sambandet mellan kaffe och dödlighet i olika populationer som syftet med studien var att undersöka. Det handlade om varierande egenskaper, alltså typ ålder, fetma och andra levnadsvanor – sådana som skulle kunna påverka en persons livslängd helt enkelt.

Forskarna gick igenom 40 studier som totalt innehöll 3 852 651 testpersoner. Sedan jämfördes dessa personer levnadsvanor med 450 256 dödsfall, som även de ingick i de tidigare nämnda grupperna. 

Tanken var att de skulle analysera de samlade resultaten för att få fram fördelar med kaffekonsumtion, vilket sedan visade sig i resultatet.

Hur? En måttlig konsumtion av kaffe, typ två till fyra koppar om dagen, kan i studien kopplas till minskad risk att dö i förtid.

Kaffet kan inte bara förlänga livet

Detta var helt oberoende vad personen avlidit av samt vilka levnadsvanor hen haft, som vikt, rökning och alkoholkonsumtion.

Forskarna menar också att kaffe inte bara kan förlänga livet med upp till två år. Enligt studien ska kaffe också minska riskerna att dö av cancer, diabetes, luftvägssjukdomar och hjärt- och kärlsjukdomar. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om att personer som dricker sitt kaffe svart kan vara psykopater. Varför? Jo, ju mer du och dina smaklökar trånar efter mat och dryck med en bitter smak – ju mörkare är din personlighet. Här kan du läsa mer om det.