Allt du vill veta om Plura Jonsson.
Allt du vill veta om Plura Jonsson. - Foto: Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT.

Allt du vill veta om Plura Jonsson i "Så mycket bättre"

Plura Jonsson är en av årets deltagare av Så Mycket Bättre. En mycket folkkär artist som bland annat är känd för bandet Eldkvarn och matlagningsprogrammet "Pluras kök". Här är allt du vill veta om Plura!


Han heter egentligen Per

Vår folkkära artist är känd under namnet Plura, men är egentligen döpt till Per Malte Lennart "Plura" Jonsson

Han föddes den 10 augusti 1951 i Norrköping. Han har en yngre bror vid namn Carl Stefan "Carla" Jonsson och hade en äldre syster vid namn Eva, som tragiskt nog omkom i en trafikolycka vid 20 års ålder. 

När plura var ung 70-talet flyttade han till Stockholm och idag bor han på Kungsholmen med sin fru Maria Sjöstedt

Plura 2002. Bildkälla: Gunnar Lundmark/TT.

Plura har fyra barn

Plura har fyra barn med tre olika kvinnor och när Plura var så ung som 23 år gammal fick han sitt första barn, skriver Aftonbladet. Barnen heter Sebastian Jonsson, 44, Lisa Jonsson, 40, Axel Jonsson-Stridbeck, 30, och Nils Jonsson, 24. 

Sonen Axel spelar också musik och turnerade med sin pappa, skriver Expressen

Plura och sonen Axel. Bildkälla: Henrik Montgomery/TT.

Blev känd med gruppen Eldkvarn

År 1971 bildade Plura, hans lillebror Carla och deras vän Tony Thorén gruppen Eldkvarn. Gruppen hade först namnet "Piska mig hårt", men bytte till nuvarande namnet efter första albumet. 

Gruppen har släppt över 20 album och hamnade 1999 på fjärde plats på Aftonbladets lista för Århundradets bästa svenska artister. 

Plura som lite mer ung. Eldkvarn 1997. Bildkälla: Janerik Henriksson/TT.

Blev uppmärksammad för sin blogg

2007 skapade Plura en blogg, i samband med lanseringen av Eldkvarns album "Svart blogg", som blev omtalad.  

"Jag menar,  det är ju ett gratisjobb, så vänta er inga diamanter, typ Jag knullade Susanne Ljung, eller Jag snortade kokain med Rolling Stones körsångerskor på Cafè Opera. Det är mycket möjligt att jag gjort det, vissa nätter vill man inte minnas, men man minns ändå.", skrev han då enligt Expressen.

Plura 2009. Bildkälla: Claudio Bresciani / TT.

Har ett eget matlagningsprogram 

Pluras har ett stort matintresse, vilket kommer ifrån hans mor  som arbetade inom restaurangbranschen, har han berättat för dt. Han har skrivit flera kokböcker och 2010 premierade matlagningsprogrammet "Mauro och Pluras kök" med Plura och musikern Mauro Scocco, vilket sändes i TV8. 

Året efter blev det "Pluras kök" och sändes i TV3. Programmet går ut på att Plura bjuder in kändisar och lagar mat tillsammans med dem. 

2011 vann "Pluras kök" Kristallen för årets livsstilsprogram. 

Mauro och Pluras kök. Bildkälla: JOHAN ENGMAN / TT.

Det är andra gången han är med i Så mycket bättre

I år är faktiskt andra gången Plura medverkar i Så mycket bättre. Han var nämligen en av artisterna i den allra första säsongen av programmet, 2010.

Plura spenderade tiden på Gotland tillsammans med artisterna Petter, Christer Sandelin, Lill-Babs, Petra Marklund (September), Thomas Di Leva och Lasse Berghagen

Artisterna från Så mycket bättre 2010. Bildkälla: Stella Pictures.
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!