Måndag 23 Maj
Stockholm

Följarna i chock efter Annica Englunds ord: "Lurar unga tjejer"

I helgen chockade Annica Englund sina följare på Instagram med ett samarbete som väckte starka känslor. Hon försöker nämligen värva sina fans till företaget Nu Skin, som har liknats vid ett pyramidspel.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Influencern Annica Englund, 30, har över 150 000 följare på Instagram. Precis som sina kollegor i samma bransch gör Annica ofta samarbeten till sina olika kanaler. Men hennes senaste samarbete har fått många av hennes trogna följare att bli riktigt besvikna.

Under helgen bjöd Annica först på en bild av sig själv med en något kryptisk text om hur glad hon är "över sitt nya projekt". Texten avslutades med en uppmaning till följarna att kolla på hennes livesändning på Instagram, där hon under lördagen skulle berätta mer.

"Om du behöver pengar, kollegor eller mer tid med din familj – kolla på min live", skrev Annica.

"De lurar unga personer"

Det visade sig ganska snabbt att det hela handlade om det skandalomsusade företaget Nu Skin, som har liknats vid ett pyramidspel. I Aftonbladet skrev Martin Aagård år 2018 om just misstankarna om Nu Skin.

"Ett skönhetsföretag som säljer sina produkter till aspirerande influencers som sedan förtvivlat marknadsför dem i sina sociala medier. Misstankarna om pyramidspel kommer sig av att influencern/kunden premieras om den värvar nya försäljare. Företaget förnekar anklagelserna", skrev Aagård.

I början av året kartlades Nu Skin av Expressen, och de intervjuade då tre kvinnor som alla hade jobbat med Nu Skin och kände sig lurade av företaget. Meltem Tural var en av kvinnorna, och till tidningen sa hon:

– Företag som Nu Skin borde inte få finnas. De lurar bara unga personer med en låtsasvärld där allt är perfekt, men inget är som de säger.

Annica Englund försöker värva personer till Nu Skin, som har liknats vid ett pyramidspel. Bildkälla: Stella Pictures.

Får inte googla företaget

På sin Instagram Story skrev Annica i helgen att anledningen till att hon bjöd in de följare som var intresserade till ett lösenordsskyddat Zoom-möte var att "många hade en felaktig information och uppfattning".

En person som deltog i Zoom-mötet har berättat för Bloggbevakning att de uppmanades att "inte ha förutfattade meningar" och inte heller googla något om företaget.

På sociala medier växer nu kritiken mot Annica Englunds samarbete med Nu Skin. Flera följare skriver hur de är ledsna, besvikna och förbannade. Många har även avföljt Annica.

"Att du inte skäms!"

Några av reaktionerna Annica har fått i helgen på sin Instagram lyder så här: 

"Jag verkligen hatar att skriva kritiskt på någons Instagram men snälla, alla ni som ser detta - GÅ INTE PÅ DET. Mvh från en som talar av erfarenhet och inte av okunskap"

"Nu Skin är en scam"

"Så himla tråkigt att du promotar detta och lurar unga tjejer. Man har ett ansvar med en så stor plattform som du har"

"Det är skrämmande att du har gått på detta och jag hoppas verkligen att dina följare är mer källkritiska och förstår att de inte har något att vinna på att bli din 'kollega'."

"Jag skriver sällan kritiska kommentarer men förstår inte hur du kan promota det här? Hoppas inte att någon går på det, kan få förödande konsekvenser"

"Jag känner mig så förvirrad. Låter väldigt likt när folk försöker få en att joina pyramidspel. Blir så ledsen"

"Att man väljer att marknadsföra i tider där folk har det jobbigt och är extra utsatta är för mig en gåta. Snälla, till folk därute TÄNK en extra gång innan ni går in i detta"

"Be dina följare swisha dig 200 spänn istället för att lura in dom i pyramidspel. Du har redan en plattform, använd den till att göra betalda samarbeten istället för att råna dina följare. Suck."

"Vart en avfölj på detta nu! Gud vad besviken jag vart"

"Gud jag tappade all min trovärdighet på dig. Trodde att du var en seriös influencer men där misstog jag mig. Det är pyramidspel och bara ett sätt att lura andra på pengar. Du borde använt din plattform till så mycket bättre saker än sånt här lurendrejeri‼️"

"Tråkigt och pinsamt du föll för det pyramidspelsträsket och promotar denna skiten för att lura andra"

"Detta va ju lite pinsamt"

"GÅ INTE PÅ DETTA! Utnyttjande av människor som har lite sämre ekonomi. De är bara Annica som kommer tjäna pengar på att hon värvar er"

"Fy att du inte skäms! Hur kan du lura in unga tjejer i detta pyramidspel när du vet att de kommer förlora tusentals som många andra har gjort! Det är så många unga tjejer som har gått in i väggen och tagit dyra lån för att kunna vara med i detta! Så skamligt gjort av dig, att du inte skäms!!"

"Jag skriver aldrig sådana här kommentarer, men att du sitter och utnyttjar dina följare för att tjäna pengar där du vet att dom till väldigt stor chans kommer att gå back, nej usch hoppas ingen går på det. Det blev en avfölj på dig nu".

Under måndagsmorgonen kommenterade Annica kritiken mot henne. På sin Instagram Story sa Annica att de som kritiserar och granskar Nu Skin är ute efter att förstöra för andra människor och deras jobb. 

– Det tycker jag är vidrigt, säger Annica på sin Instagram Story.

LÄS MER:
Bianca Ingrosso och CAIA Cosmetics fälls för tredje gången

Sveriges Radio fälls efter skandalintervjun med Isabella Löwengrip

Kommentera
Kopiera länk
Dela