Hur bra koll har du på konstnären Lars Lerin?
Hur bra koll har du på konstnären Lars Lerin? - Foto: Fredrik Sandberg/Linn Malmén/TT

Missbruket, kärleken och dyraste tavlan – allt du vill veta om Lars Lerin

Lars Lerin har levt ett liv kantat av både missbruk, ångest och väldigt stora framgångar. Nyheter24 har samlat allt du vill veta om honom.


Den 2 april 1954 föddes Lars Ivar Lerin i Munkfors, norr om Karlstad. Idag, 67 år senare, är han en av Nordens absolut främsta akvarellmålare med utställningar världen över. 

På sitt cv kan han även titulera sig som författare, mottagare av Augustpriset 2014 och ägare av konstmuseet "Sandgrund" i Karlstad.

Lars Lerin levde i missbruk och ångest

Efter uppväxten i Värmland studerade Lars Lerin konst på "Valands konsthögskola" i Göteborg, fram till 1984. Bara ett par år senare flyttade han till den Nordnorska orten Lofoten för att måla.

Och det var inte bara den vackra naturen Lerin föll pladask för – där träffade han även den före detta partnern Yngve Henriksen.

Lars Lerin: "Glad att jag inte mördade"

Men tiden i Lofoten präglades av ett svårt piller- och alkoholmissbruk, som var nära att kosta Lars Lerin livet.

– När en mixar starka tabletter och sprit så kan vad som helst hända. Jag är faktiskt glad att inte jag mördade någon eller tog livet av mig själv. Jag kunde hitta på precis vad som helst, har Lerin sagt till Aftonbladet.

Foto: Linn Malmén/TT

En svår alkoholförgiftning kostade honom relationen med Henriksen och vardagen i Lofoten. Lars Lerin beskriver händelsen som en "konstig kollaps", som fick honom att förstå allvaret i situationen.

Han begav sig hem, och en tuff avgiftning senare bestämde sig Lerin för att sluta dricka alkohol.

Lars Lerins dyraste tavla - så mycket kostade den

Men tiden i Lofoten var inte bara mörk och destruktiv. Från hans 13 år i Norge kommer några av Lars Lerins mest kända konstverk – och motivet till den av hans tavlor som sålts för absolut mest pengar.

I november 2021 såldes nämligen ett av hans konstverk föreställande fiskebyn Svinøya för svindlande 620 000, enligt uppgifter från NWT.

Lars Lerin och maken Junior. Foto: Linn Malmén/TT

Lars Lerin är gift med Junior

Sedan 2012 är Lars Lerin gift med dansaren Manoel "Junior" Marques Lerin.

De har fyra barn tillsammans, två söner vid namn Rafael, 6, och Gabriel, 5, och tvillingdöttrarna Iris och Gerd som är två år gamla.

Premiär för "Vägen ut med Lars Lerin"

Kan du inte få nog av Lars Lerin? Tisdagen den 11 januari har hans nya program "Vägen ut med Lars Lerin" premiär på SVT1 klockan 20.00.

I programmet möter Lerin upp åtta personer han mött på sin väg ut ur sitt missbruk för att måla och prata om livet i stort.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!