Woody Allen har anklagats för sexövergrepp.
Regissören Woody Allen har anklagats för sexövergrepp mot sin dotter Dylan Farrow. - Foto: Evan Agostini/Invision/AP, Stella Pictures, HBO

3 saker du vill veta om HBO-dokumentären "Allen v. Farrow"

På söndag är det premiär för dokumentärserien "Allen v. Farrow" på HBO. I fyra delar får vi följa den infekterade fejden mellan Mia Farrow och regissören Woody Allen som har anklagats för sexuella övergrepp av sin dotter Dylan Farrow.


Vad har Woody Allen anklagats för?

Det var i augusti 1992 som regissören Woody Allen, 85, anklagades för att ha utsatt sin då 7-åriga adoptivdotter Dylan Farrow för sexuella övergrepp. 

I dokumentären "Allen v. Farrow" ser vi också aldrig tidigare visat material. Dylans mamma Mia Farrow intervjuar sin lilla dotter som då får berätta om vad hon ska ha varit med om.

I det aldrig tidigare visade klippet på Dylan Farrow hör vi henne berätta om övergreppet hon ska ha varit med om. Bildkälla: HBO

Woody Allen åtalades aldrig. Åklagaren Frank Maco menade att han hade på fötterna för att väcka åtal – men det skulle kräva att Dylan skulle vittna. Ett trauma som de inte ville utsätta den redan sköra 7-åriga flickan för, skriver Slate.

Mia Farrow och Woody Allen med sina barn i London 1989. I vagnen sitter Dylan Farrow. Bakom Woody går Soon-Yi. Bildkälla: Stella Pictures.

Dylans anklagelser stämmer ihop med vad tre olika vittnen berättat, något som Vanity Fair skrivit om. 

Under den här tiden gick Allen i terapi för hans opassande beteende mot dottern.

Woody Allen och Mia Farrow i Sverige 1987. I barnvagnen, som körs av Soon-Yi Priven som senare blev Woody Allens hustru, sitter sitter Dylan Farrow.

Under metoo år 2017 så skrev Dylan en essä i LA Times där hon ifrågasatte varför Woody Allen skonades.

– Jag har länge stått fast vid vad som hände när jag var 7 år gammal. Woody Allen tog med mig upp till vinden, bort från barnvakterna som hade blivit instruerade att aldrig lämna mig ensam med honom. Han utsatte mig sedan för sexövergrepp. Jag berättade sanningen då, och jag har sagt samma sak oförändrat i mer än 20 år, skrev hon då.

Dylan Farrow med sin mamma Mia Farrow. Bildkälla: Stella Pictures

Relationen med dottern Soon-Yi Previn

Mia Farrow och hennes dåvarande make André Previn adopterade Soon-Yi Previn när Soon-Yi var 7 år gammal. Två år senare skilde sig Mia och André. 

Mia och Woody Allen träffades och blev ett par 1979, enligt New York Times tidslinje. Från att Soon-Yi var drygt 9 år gammal så växte hon upp med Woody Allen som sin far. 

I december 1991 inledde Woody Allen, då 56, en affär med den då 21-åriga Soon-Yi. Detta skedde bakom ryggen på Mia. 

Soon-Yi Previn spelar piano. Bildkälla: HBO
Woody Allen och Soon-Yi Previn. Bildkälla: Pressens bild/TT Bild

Mia blev inte varse vad som pågick förrän hon i januari 1992 hittade Woodys nakenbilder på Soon-Yi. Mia och Woody skiljde sig.

1997 gifte sig Woody och Soon-Yi med varandra. Tillsammans har de adopterat två flickor.

Soon-Yi Priven med döttrarna hon har tillsammans med Woody Allen. Bildkälla: Stella Pictures.

Har Woody Allen dömts?

Woody Allen har alltid hävdat att han är oskyldig. Han har aldrig åtalats och inte heller dömts. 

I en intervju med The Guardian fick Allen frågan om varför han till exempel inte stämt tidningen New York Times som kallat Allen för ett "monster", och menat att han är av samma kaliber som Jeffrey Epstein och Harvey Weinstein.

 – Det lönar sig inte att stämma. Vill jag verkligen bli djurmat i tabloiderna i två års tid och gå till rättegång? Och bryr jag mig verkligen?, sa Allen till Guardian.

LÄS MER:

Kändisarna som har varit ihop med minderåriga: "Hon var 13"

Kändismännen som har anklagats för kvinnomisshandel

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!