Allt du vill veta om Timbuktu

- 20/02/2021, 17:31
Timbuktu ser du som programledare i kvällens Melodifestivalen.

Timbuktu ser du som programledare i kvällens Melodifestivalen.

Jessica Gow/TT

Jason ”Timbuktu” Diakité syns i tv-rutan i kväll som en av programledarna för Melodifestivalen. Men vad vet du egentligen om artisten? Vi listar några saker!

I kvällens tredje deltävling av Melodifestivalen kommer vi få se artisten Jason Diakité, mer känd som Timbuktu, leda programmet tillsammans med tävlingsgeneralen Christer Björkman.

Christer Björkman och Timbuktu. Bildkälla: Jessica Gow/TT
Christer Björkman och Timbuktu. Bildkälla: Jessica Gow/TT

Christer lyckades äntligen övertala Jason att delta i programmet, kanske inte riktigt som han hade planerat, men Jason är glad att han slipper tävla men ändå får vara med på ett hörn.

Så, vad vet vi om den välkända Timbuktu?

Bakgrund

Jason Michael Bosak Diakité föddes den 11 januari 1975 i Lund. Han har amerikanska rötter och hans artistnamn är inspirerat av staden Timbuktu i Mali, där hans pappa har rötter.

Karriären

Första singeln, "Lifestress", släppte Jason 1996. Men karriären tog en ordentlig fart när han släppte sitt andra studioalbum "Wått's dö madderfakking diil?". För den prestationen kammade han hem åttonde plats på svenska albumtopplistan och vann dessutom en Grammis för "Årets HipHop/Soul"

Karriären fortsatte blomma. Året efter droppade han albumet "The Botten Is Nådd" 2003. Samma år vann han också inte en, utan två Grammisar för "Årets textförfattare" och "Årets HipHop/Soul".

Han har också blivit hyllad för albumet "Alla vill till himmelen men ingen vill dö", som han släppte för allmänheten 2005. Samma år sålde han guld i både Sverige och Norge och vann också två Grammisar för samma kategorier som hann tidigare vunnit i.

Han har också varit programledare för Musikhjälpen och sommarpratade i P1 både 2011 och 2014.

Förhållanden

Jason var gift med Ronja Ljunghager i två år mellan 2014 och 2016. Skilsmässan har han aldrig velat kommentera på, utan endast förklarat att beslutet var gemensamt.

2018 blev han pappa för första gången tillsammans med Amelie Coyet. Paret fick en dotter som de döpte till Marianne Maxime Disco Diakité-Coyet.

I boken "En droppe midnatt" berättar han personligen om sitt förhållande med sin pappa, men också om den rasism han fått utstå.