Onsdag 28 Sep
Stockholm

Tittarilska mot rasism i Big Brother: "Kasta ut henne"

Rasism i Big Brother
Flera tittare har reagerat på rasism i Big Brother. Foto: TV4. Bilden är ett montage.

"Big Brother"-deltagarna Katti Göransson och Nardos Alberto kommer inte överens. Men hur Katti har behandlat Nardos har nu fått flera tittare att reagera. – Det är en form av vardagsrasism, säger opinionsbildaren Paula Dahlberg till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den 15 februari var det premiär för "Big Brother" igen. De färgstarka deltagarna har flyttat in i huset i Farsta utanför Stockholm, och där ska de leva tillsammans fram till finalen i vår. Precis som tidigare år har det redan hunnits skapas intriger.

Men något som onekligen sticker ut bland deltagarna och som i dagarna har uppmärksammats i sociala medier är hur Katti Göransson, 58, behandlar Nardos Alberto, 22.

I ett klipp som sprids på sociala medier så hörs Katti göra sig lustig över Nardos namn.

– Jag menar verkligen inget illa. Och jag har redan pratat med Nano? Narnos? Nanos? Bardos? Ja, skitsamma, hörs Katti säga i ett klipp.

Katti Göransson gör sig lustig över Nardos namn.

"Så jävla respektlöst"

Influencerprofilen Matilda Wahl kallar beteender rasistiskt, och på Instagram skriver hon:

"Det är hög tid att Big Brother bryter in och säger åt Katti att hon ska lära sig Nardos Albertos namn annars kastar dom ut henne med huvudet först. Eller vet ni. Kasta ut henne direkt bara. Dom har varit i huset tillsammans i ELVA dagar. Så JÄVLA respektlöst".

På sociala medier lyder andra reaktioner så här:

"Det Nardos går igenom i Big Brother-huset just nu är rasism"

"Hur kan rasismen mot Nardos vara sååå påtaglig redan första veckan looool"

"Kan vi diskutera att hon vägrar uttala Nardos namn rätt?".

"Kattis får gärna åka hem som kallar Nardos för Narnia hela veckan. Så nedvärderande att inte vilja lära sig någons namn bara för att man inte klickar med personen"

"Svennar älskar att förlöjliga ens utländska namn och kalla det ett "skämt", deras sätt att vara passivt aggressiva utan konsekvenser. Sånt här händer HELA tiden men tydligt exempel finns i "Big Brother". Nardos är inte ett svårt namn"

"Hon är elak mot Nardos. Mobbare ska inte vara i huset. Kommer bli så glad om hon åker"

"Kattis beteende mot Nardos börjar likna mobbning. Hoppas ni inte låter det gå för långt".

Katti Göransson och Nardos Alberto. Bildkälla: Senjor Studio/TV4. Bilden är ett montage.

"En form av vardagsrasism"

Paula Dahlberg är opinionsbildare, och på Instagram driver hon kontot @vardagsrasismen med över 26 000 följare. Hon tycker att Kattis beteende är en form av vardagsrasism, och tycker att en varning är på sin plats.

Flera tittare har kallat det här beteendet för rasism. Håller du med i kritiken?

– Ja. Det är en form av vardagsrasism. Det vill säga en rasism som inte är tydligt hatisk eller "in your face" men ändå tydligt signalerar att den som drabbas är annorlunda. Det är också ett sätt att visa makt genom att i handling säga att en inte behöver bry sig om att visa hänsyn.

Tycker du att produktionsbolaget eller tv-kanalen borde agera?

– Ja, någon form av varning vore på sin plats. Fortsätter det efter det borde personen få lämna "Big brother".

Att vägra lära sig någons namn är ett relativt vanligt beteende, menar Paula. Trots att hon själv har ett namn som med västerländska mått mätt inte är speciellt svårt så har hon själv stött på fenomenet.

– Jag har vänner med namn som är svåra att uttala för den som bara kan svenska och engelska och de drabbas av detta mest hela tiden. Dels kassa uttal dels att våra namn försvenskas så det ska bli lättare att säga, gärna till namn som Johan, Anna eller Sara. Samtidigt blir det väldigt dålig stämning om man vänder på det och typ kallar en Martin för Markus, avslutar Paula för Nyheter24

Paula Dahlberg driver kontot Vardagsrasismen. Bildkälla: João Figueiredo

Joel Bendrik är exekutiv producent på TV4. Till Nyheter24 säger han:

– Vi har märkt att Katti har problem med att lära sig folks namn och kommer därför att ge henne ett speciellt uppdrag som innebär att hon måste lära sig allas namn. Hon har ju problem med många namn, inte bara Nardos. Pedram blir Pedros, Judith blir Julia och så vidare. Men det ska vi råda bot på.

LÄS MER:

Sami Jakobsson täckte över flera nazitatueringar innan "Big Brother"

TV4 mörkade polisförhöret med deltagaren – mitt under inspelningen

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.