De klarade sig hela vägen i Elitstyrkans hemligheter – det hände sen

Elitstyrkans hemligheter är ett program som går ut på att 18 kvinnor och män som under ledning av fyra före detta elitsoldater ska genomgå prövningar liknande de uttagningstester som görs till ett elitförband. 

Påfrestningarna är enorma och få klarar hela linan ut.

Instruktörerna har tidigare tillhört SOG, Särskilda operationsgruppen, och gör ingen skillnad på män och kvinnor. Endera så klarar du av utmaningarna – eller så får du ta av din armbindel och åka hem.

Snabbt gick det för gruppen att krympa och en efter en slet rekryterna av sina armbilndlar och valde att åka hem. Slutligen var det bara tre stycken kvar. Anthony Yigit, 29, Thomas Elengård, 53, och Hampus Wenklo, 31. De hade klarat den tuffa uttagningen och bröt ihop på plats av den totala urladdningen som det sista dygnet innebar. 

I en intervju med Nyheter24 berättar de nu om sina upplevelser samt svarar på det alla vill veta: Vad hände sedan? Vad är det första man gör efter att man kommit hem från en så påfrestande utmaning? Vad gör de idag?

Elitstyrkans hemligheter blev en riktig tv-succé. Bildkälla: C More

Vad var det första ni gjorde när ni kom hem?

Anthony: Jag satt bara hemma och uppskattade ALLT som jag hade. Det låter kanske lite fånigt, men att gå från utedass, ingen dusch, näst intill ingen mat eller hygien i åtta dagar, så var det vara skönt att bara kunna sitta i värmen, i rena kläder och känna sig mätt och ren. Jag hade ingen stress till att ta mig någonstans, utan jag satt bara och njöt av det jag hade. 

Hampus: Jag kramade om och kysste min fru, därefter tvättade jag alla kläder och den utrustning som vi hade använt under programmet. Det mesta fick sprutas av med högtryckstvätt för att få bort smuts och lukt.

Thomas: Jag åkte raka vägen hem till min fru Grace och son Alvar, obeskrivligt skönt att få träffa dom igen.

Hampus i väntan på besked. Bildkälla: C More

Vad var det första ni åt och drack efter resan var slut?

Anthony: Jag, Hampus och Thomas kom till vandrarhemmet på Gotland och jag gjorde omelett. Det fanns även pasta med köttfärssås, kokta ägg och kaffe. Det är kanske inte vad vi hade valt men det var det första vi åt. 

Väl hemma i Stockholm åkte jag till restaurangen Sandhäxan och åt fem mackor.

Hampus: Jag blev körd till ett vandrarhem på Gotland tillsammans med Anthony och Thomas. Vi åt en pastarätt tillsammans och pratade igenom våra upplevelser – det var en riktigt god måltid som vi för första gången på åtta dygn fick äta i lugn och ro.

Thomas: Jag, Anthony och Hampus transporterades tillbaka från Enholmen till vandrarhemmet där alla bodde innan uttagningen började och där hade dom laddat upp med olika färdiga rätter samt en del godis och läsk. Att få ta en den första duschen på nio dagar, få på sig sina civila kläder och äta och njuta av att vi nådde hela vägen tillsammans var en grym känsla. Men jag minns i ärlighetens namn inte exakt vad jag åt, mer än att det var mycket, och att vi hade det bra ihop.

Thomas Elengård var en av de sista kvar. Bildkälla: C More

Fick ni fira någonting med instruktörerna? Typ ta ett glas bubbel och en bit tårta eller liknande?

Anthony: Två av instruktörerna satt på färjan till Stockholm med mig och en del av produktionen. Det kändes konstigt att prata så fritt med dem. Man var fortfarande lite försiktig med hur man yttrade sig och kände fortfarande att de hade någon typ av befäl över mig.

Hampus: Man kan säga att vi firade lite ihop på scenen där vi blev tilldelade varsin Snickers. I övrigt behöll instruktörerna samma professionella linje genom hela uttagningen och även efter att kamerorna var avstängda. Något tårtkalas var inte aktuellt…

Thomas: Nej, det blev inget firande.

Mycket känslor bubblade upp för Anthony när han nåddes av beskedet att han klarat sig hela vägen. Bildkälla: C More

Är det någon av er, eller fler, som övervägt att söka sig till försvaret?

Anthony: Jag vill jobba med människor och drömyrket är att bli polis. Just nu är jag i full gång med min boxningskarriär, men om några år tänker jag söka till polishögskolan. 

Hampus: Jag är nöjd med min nuvarande arbetssituation och har därför inte sökt till Försvarsmakten.

Thomas: Nej, bäst före-datum har passerats för länge sen för min del och jag är nöjd med mitt liv som det är.

Kramen efter att rekryterna fått reda på att de klarat uttagningen. Bildkälla: C More

Vilket var det jobbigaste testet? 

Anthony: För mig var det att klättra upp för vindkraftverket. Jag visste inte att jag var höjdrädd, och fick reda på vad vi skulle göra på väg upp. 

Hampus: För mig personligen var det sista dygnet med fångövningen mest krävande. De psykadeliska ljuden och barnskriken gjorde att jag började hallucinera och tappa verklighetsuppfattning – det var både skrämmande och lärorikt.

Thomas: För min del var det utan tvekan löpningen upp och ner för grushögarna i kalkbrottet. Men jag måste erkänna att det var en bra övning även om den nästan knäckte mig. Undrar vem som kom på den?

Hampus tillägger även att de är många rekryter från programmet som fortsatt att umgås. 

Första kramarna efter tävlingens avslut. Bildkälla: C More

Hampus: Vi har kontakt varje vecka och har fått ett unikt band i och med den här utmaningen. Det gäller inte bara för oss tre som stod kvar på slutet utan samtliga 18 i gruppen umgås med jämna mellanrum för att träna ihop och prata om nya äventyr. 

Järngänget. Bildkälla: Privat

Läs mer: 

Så lite mat får deltagarna i Elitstyrkans hemligheter

Så lite sover deltagarna i Elitstyrkans hemligheter

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här syns Carolas ex Jimmy med tv-stjärnan: "Puman är här"

Carina Berg oigenkännlig på nya bilderna: "Jag behöver hjälp nu"

1 timme sedan
​Carina Berg har gjort en drastisk förändring med sitt utseende. Förgäves försökte Carolina Gynning stoppa henne – men Carina lyssnade inte. – Det var modigt. Du var modig som gjorde det, säger Carolina Gynning till Carina.

Realityprofil åtalas – slog barnen blodiga med stekspade

2 timmar sedan
​En svensk realityprofil åtalas nu, misstänkt för att ha misshandlat sina barn under flera års tid. I samtal med socialtjänsten har barnen berättat detaljerat om hur de blivit misshandlade med bland annat en stekspade i metall och slagna med en fjärrkontroll.

Efva Attling och Eva Dahlgren släpper låt ihop

3 timmar sedan
För första gången på 43 år släpper Efva Attling en låt – tillsammans med sin fru Eva Dahlgren. "Remember summer breeze" är skriven av dem båda och beskrivs som en sommarsång med 70-talskänsla.

Harvard tar bort bok med människoskinn

3 timmar sedan
Harvards universitetsbibliotek har bestämt sig för att ta bort omslaget på en bok som länge varit omstridd – eftersom pärmen är gjord av en människas hud, skriver New York Times. 1800-talsboken av Arsène Houssaye handlar om människans själ, och har titeln “Des destinées de l’ame".

Malin Ullgren: Otrohet är överdrivet laddat

idag 12:02
Hon skrev essäer om otrohetsromaner – men började själv skildra en förbjuden relation. Efter över 20 år som kritiker romandebuterar Malin Ullgren om jakten på en förhöjd livskänsla, som går via både litteraturen och lusten.