Stockholm

Kristoffer Appelquist svarar på kritiken efter Soran Ismail-dokumentären

Kritik har riktats, från bland andra Sigge Eklund, mot Kristoffer Appelquist och andra komiker som medverkar i SVT:s nya dokumentär om Soran Ismail.
Kritik har riktats, från bland andra Sigge Eklund, mot Kristoffer Appelquist och andra komiker som medverkar i SVT:s nya dokumentär om Soran Ismail. Foto: Foto: Anders Wiklund/TT och Yvonne Åsell/SvD/TT

Många kritiska röster har höjts efter att SVT under gårdagen släppte en dokumentär om den våldtäktsanklagade komikern Soran Ismail. En av kritikerna är medieprofilen Sigge Eklund som ifrågasätter komikern Kristoffer Appelquist som medverkar i serien.


Det var den 6 april som SVT släppte dokumentärserien "Persona non grata" som handlar om komikern Soran Ismail och de anklagelser om våldtäkt och sexuella övergrepp som riktades mot honom under metoo-hösten 2017. Läs mer om det här.

Hård kritik har riktats mot dokumentären – dels mot det faktum att Ismail fått utrymme i tv, dels mot de komikerkollegor som medverkar i serien. 

Kritiseras av Sigge Eklund

En av de som ställt sig kritisk till dokumentären och då i synnerhet Ismails vänner tillika komikerkollegor är medieprofilen och poddaren Sigge Eklund

Sigge Eklund. Foto: Noella Johansson/TT

På Instagram lade Eklund upp ett klipp från dokumentären där Kristoffer Appelquist, Özz Nûjen och Måns Möller pratar med Ismail om vad som hänt och den stand up-föreställning han planerar. "Det är så rörande att se när polare stöttar och ger tips!!", skrev Eklund ironiskt.

Måns Möller och Özz Nûjen. Foto: Henrik Montgomery/TT

I en kommentar förtydligar Eklund ytterligare vad kritiken gäller:

"Inlägget handlar om hans vänner, som inte bryr sig om vad som hänt, inte vill VETA vad som hänt, som istället fokuserar på att göra 'comedy' av det.", skriver han.

"Betyder inte att jag har någon aning om vad som hänt"

I en del av klippet som Eklund publicerat säger Appelquist, som bland annat leder SVT-programmet "Svenska Nyheter", att han "inte ens har koll" på vad för typ av brott Ismail anklagats för, vilket många reagerat starkt på. 

Kristoffer Appelquist. Foto: Anders Wiklund/TT

När Nyheter24 når Appelquist förklarar han sin kommentar i dokumentären. 

– Jag missade såklart inte att Soran var anklagad för sexuella övergrepp, men det betyder inte att jag har någon aning om vad som hänt. Det var det jag menade. Vem är det han skulle förgripit sig på? Är det trovärdigt? Är det sant? Allt sånt missade jag, säger han. 

"Först tittar man på hela programmet, sen uttalar man sig"

Appelquist menar dessutom att de klipp som Eklund valt ut är missvisande och att man bör se till hela hans medverkan i dokumentären innan man uttrycker sin kritik. 

– Om man bara ser det som Sigge klippt ut så framstår jag ju som ganska aningslös. Först tittar man på hela programmet, sen uttalar man sig, säger han. 

"Är ju ett fritt land"

Många har också upprörts av att dokumentären skildrar hur Ismail planerar att göra en föreställning av det som hänt och att han får hjälp av sina komikerkollegor i detta arbete. Men enligt Appelquist behöver inte en sådan föreställning vara problematisk – beroende på vad man drivs av. 

Soran Ismail. Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT

– Om man drivs av berättarlust och känner att man har någonting att säga och har innehåll på gång, då ska man väl göra det om man känner sig kallad att göra det. Det är ju ett fritt land, säger han och fortsätter: 

– Men om drivkraften är någonting annat så är det nog inte någon bra idé och det säger jag i dokumentären.

Läs mer:

Soran Ismail i ny dokumentär: "Finns inget brott att sona"

Anklagade Soran Ismail för sexövergrepp – döms för grovt förtal

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.