Soran Ismail
Soran Ismail - Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT, Montage.

Anklagade Soran Ismail för sexövergrepp – döms för grovt förtal

Det var i en Facebookgrupp som en kvinna anklagade komikern Soran Ismail för sexuella övergrepp. Nu döms hon för grovt förtal och ska även betala skadestånd till Soran.


Det var under metoo-vågen hösten 2017 som en känd svensk komiker utreddes misstänkt för våldtäkt. Tre olika kvinnor anmälde komikern för sexuella trakasserier och övergrepp. I media skrevs det spaltmeter om mannen. I maj 2018 lades förundersökningen ner mot komikern.

I början av mars trädde Soran Ismail, 32, fram med sitt namn och för första gången valde han att bemöta anklagelserna offentligt. Det var honom som alla artiklarna handlade om. I en intervju med Svenska Dagbladet gav Soran då sin bild av vad som har hänt.

– Jag har aldrig någonsin upplevt att jag har gjort något mot någons vilja. Och jag vet att det aldrig har varit utan någons tillåtelse. Jag har trott att jag alltid har varit schyst och respektfull, sa Soran till Svenska Dagbladet.

Soran Ismail. Bildkälla: Erik Mårtensson/TT Bild

Döms till böter

Soran anmälde en av kvinnorna för grovt förtal. Kvinnan namngav Soran i en Facebookgrupp och skrev där att hon hade blivit utsatt för sexuella övergrepp under ett års tid.

Rättegången gällande grovt förtal inleddes den 10 mars i Solna tingsrätt. Under rättegången nekade kvinnan till brott.

– Jag kände mig väldigt ensam i processen. Jag uppfattade det som ett tryggt och säkert forum att söka stöd i, sa hon i rätten, rapporterar Expressen.

Idag har domen fallit, och nu står det klart att kvinnan döms för grovt förtal till villkorlig dom och 50 dagsböter, skriver Expressen.

I ett pressmeddelande från Solna tingsrätt meddelas även att kvinnan ska betala skadestånd till Soran på cirka 50 000 kronor.

– Det är självklart att kvinnan hade rätt att lämna uppgifter om sexuella övergrepp, såväl i Facebookgruppen som på andra ställen. Men hon skulle inte ha pekat ut mannen, det var inte försvarligt, säger rättens ordförande rådmannen Mattias Möller i en kommentar:


De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Celine Dion om sjukdomen: Hoppas på mirakel

Förlustaffären: Nu har lyxvillan från SVT:s “Husdrömmar” sålts

igår 21:37
Nu har har den omtalade lyxvillan från SVT:s “Husdrömmar” sålts. Huset är byggt med hjälp av en feng shui-expert och kostade 14 miljoner. Men det blev en riktig förlustaffär när paret sålde villan på Värmdö.

Aboriginer får tillbaka spjut – efter 250 år

igår 20:50
Fyra aboriginska spjut som togs från Australien till England av den brittiske upptäcktsresanden James Cook och hans besättning 1770 har återlämnats till Australiens urbefolkning.

Brosnan i huvudrollen när boksuccé blir film

igår 19:20
Han fick sitt genombrott som detektiven Remington Steele i tv på 1980-talet. Nu ska Pierce Brosnan spela brottsutredare igen. Den irländske skådespelaren får huvudrollen när boksuccén "Torsdagsmordklubben" filmatiseras.

Nya skräckbilder på Johanna Toftbys ansikte – vill varna andra

igår 16:30
Johanna Toftby Fors, 50, väljer nu att visa upp bilder på sitt ansikte som skiftar i både blått, grönt och gult.

"Songs of conquest" får släppdatum

igår 15:24
Göteborgsbaserade Lavapotion är snart klara med sin debuttitel, det turordningsbaserade strategispelet "Songs of conquest", som man filat på sedan 2017.