Stockholm

Soran Ismail i ny dokumentär: "Finns inget brott att sona"

Soran Ismail bemöter våldtäktsanklagelserna i SVT-dokumentären "Persona non grata".
Soran Ismail bemöter våldtäktsanklagelserna i SVT-dokumentären "Persona non grata". Foto: Bildkälla: Persona non grata/SVT

Efter anmälningar om våldtäkt såväl som sexuellt ofredande försvann komikern Soran Ismail från rampljuset under metoo-hösten 2017. Nu talar han ut om anklagelserna i en ny SVT-dokumentär. "Jag kan inte erkänna handlingar jag inte gjort", säger han.


Det var under metoo-rörelsen hösten 2017 som flera medier rapporterade om en "svensk komiker" som blivit anmäld för sexuellt ofredande och våldtäkt av ett minst tre kvinnor. 

Året därpå meddelade åklagaren att förundersökningen om våldtäkt lades ner i brist på bevis, vilket Nyheter24 rapporterat om tidigare

Ismail talar ut om anklagelserna

I mars förra året gick Soran Ismail ut med att han var den anklagade komikern ifråga och i samband med detta anmälde han även en av kvinnorna för grovt förtal, vilket hon senare dömdes för. Domen har sedan dess överklagats.

Soran Ismail. Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT

Nu bemöter Ismail anklagelserna i den nya SVT-dokumentären "Persona non grata" som framförallt fokuserar på hans upplevelse av att inte bli dömd i juridisk mening, men att fortfarande bli sedd som en våldtäktsman av det svenska folket. 

"Kunde inte förstå hur jag skulle fortsätta leva"

Ismail beskriver anklagelserna som "en stor chock" och berättar om hur han, i tiden efter anklagelserna, bytte nummer och gjorde sig okontaktbar. 

– Jag hade verkligen ingen lust att ta livet av mig, men jag kunde inte förstå hur jag skulle kunna fortsätta leva, säger Ismail. 

"Finns anklagelser, men inget brott att sona"

Numera ifrågasätter Ismail allt, däribland vad en sanning egentligen är, berättar han. Samtidigt är han säker på att han inte våldtagit någon.

– Jag är så säker som jag kan vara på vad som hänt och inte hänt. Jag har svårt att förstå hur det kan bli så fel som det har blivit i ett par situationer. Men jag kan inte för den sakens skull erkänna handlingar jag inte gjort, säger han och fortsätter:

Ismail i dokumentären som spelades in vintern 2020. Bildkälla: Persona non grata/SVT

– Det är väldigt frustrerande. För det är ett stort problem när det finns anklagelser, men inget brott att sona, ingen dom att avtjäna.

Sambon: "Blev extremt illa berörd"

Även Jennifer, Ismails sambo sedan sex år tillbaka, medverkar i dokumentären och berättar om hur fick kännedom om anklagelserna och hur hon upplevde tiden. 

Ismails sambo Jennifer. Bildkälla: Persona non grata/SVT

– Jag minns att det första som jag läste om honom var en skärmdump en kompis skickade till mig på Facebook om något hon läst. Första reaktionen är ”vad fan är det här?” och ”vad har du gjort?”, säger hon och fortsätter:

– Det var helt fruktansvärd läsning. Jag blev extremt illa berörd av det. 

Samtidigt som Jennifer upplevde det hela som en "mardröm" kände hon att hon inte kunde lämna Ismail.

"Hade sex med jättemånga människor"

Enligt Ismail har han ägnat mycket tid åt att fundera på varför just han blev anklagad och han har till slut landat i slutsatsen att han haft "sex med jättemånga människor". 

Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT

– Även om jag trott att vi haft samma intentioner finns det alltid en risk att en annan person har en annan intention med vårt möte. Och jag har nog varit, eller jag var, blind för det, säger han. 

Kajsa "Ekis" Ekman: "Inte hållits ansvarig"

Ledarskribenten vid Dagens ETC, Kajsa "Ekis" Ekman, är en av de som skrivit mycket om metoo-rörelsen och hon medverkar även i dokumentären om Ismail. Hon menar att Ismail inte fått det straff som han förtjänar.

Kajsa "Ekis" Ekman. Bildkälla: Persona non grata/SVT

– Soran Ismail har inte fallit, eller hållits ansvarig för sina handlingar. Han har inte blivit bestraffad, säger hon.

Två av de kvinnor som anmält Ismail har inte svarat på SVT:s förfrågan om att kommentera Ismails uttalanden och en av kvinnorna har meddelat att hon inte vill medverka. 

Läs mer:

Anklagade Soran Ismail för sexövergrepp – döms för grovt förtal

Nu bemöter Soran Ismail våldtäktsanklagelserna

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.