Lördag 13 Aug
Stockholm

Äntligen helg – med Edward Blom

Det här äter Edward Blom helst efter jobbet en fredag
Det här äter Edward Blom helst efter jobbet en fredag. Foto: Jessica Gow/TT

Edward Blom är författare, kulturhistoriker och hela Sveriges favoritgastronom. Att hans helger är fulla av god mat och dryck kommer kanske inte som någon överraskning – men vad bjuds det på?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
I “Äntligen helg” blir du guidad genom kända personers härligaste helgrutiner. Vad äter de helst en fredagskväll, vilken serie är deras absolut favorit och hur laddar de upp inför en ny vecka? Det har vi svar på!

Premiärgästen i "Äntligen helg" är ingen mindre än Edward Blom

Han är en man med många strängar på sin lyra – och du har säkert både läst hans kokböcker, lyssnat på hans podcast och sett honom tävla i Melodifestivalen.

Men vad gör han egentligen på sin lediga tid? Det tog Nyheter24 reda på.

"Äntligen helg" välkomnar första gästen Edward Blom! Foto: Jessica Gow/TT

Det är fredag och du stänger igen datorn efter en lång arbetsvecka. Vilken låt sätter du på?

”Valencia” med Paul Whiteman.

Hur ser din ultimata fredagskväll ut? Vad äter/dricker du helst till middag?

Istället för förrätt brukar vi alltid först ha fredagsmys kring köksön med lufttorkad skinka, parmesanchips, oliver, nötter, popcorn med mera. Barnen får Apfelschorle och vi vuxna en torr tysk Riesling, en amontillado sherry eller en flaska rosé om det är högsommar.

Eftersom alla redan är mätta efter det, blir varmrätten i salongen något lättare, kanske en gös med vit sparris och hemslagen hollandaise.

Egentligen skulle man sedan vilja ägna sig åt någon kreativ och rolig lek eller spel med hela familjen, men oftast är min fru och jag så trötta att det bara blir någon tecknad film.

Foto: Instagram/edward_blom

Det är lördag och dags för helgfrukost. Vad får under inga omständigheter saknas?

Croissanter. Själv får jag inte äta dem då jag undviker kolhydrater sedan snart 20 år (om än vissa undantag görs för öl), men barnen skulle aldrig förlåta mig om de inte fick croissanter till lördagsfrukosten; det är det som skiljer den från övriga frukostar. Har vi tid steker jag ägg och bacon också eller gör en omelett. Innan vi fick barn bjöd jag på lagad frukost varje dag, men nu blir det bara till helgerna.  

Foto: Instagram/edward_blom

Du städar av matbordet och gör dig i ordning för lördagen. Vad hittar du på?

Vi äter gott för jämnan, men lördagskvällen är ju ändå speciell även nu under coronan när vi inte har några gäster. En riktig bra köttbit med grönsaker, en läcker sås och ett bra rödvin är nog favoriten. Men vintertid får det gärna bli köttgrytor och någon gång kan det bli skaldjur istället. Efteråt serverar jag kanske en hemgjord sockerfri glass, eller en rejäl ostbricka med madeira till.

Det är söndag och helkväll i soffan. Vad tittar du på?

Reglerna hemma är tyvärr att endast barnprogram får visas på tv:n. Under helgen får åtminstone vi vuxna välja vilket, så då försöker vi hitta någon lite mer anspråksfull, konstnärlig barnfilm. Under vardagarna väljer barnen själva och då blir det kanske inte alltid så givande för oss vuxna...Bergmanfilmer och viktiga dokumentärer får vi bara drömma om numera.

Vad snacksar du på?

Jag älskar grooks som görs av parmesanost, oliver, macadamianötter, salami, lufttorkad skinka, osttärningar, små finska rågskålar med skagen eller någon annan läcker röra.

Foto: Instagram/edward_blom

Vad är ditt bästa recept för att ladda upp inför veckan som kommer?

Det viktiga är att njuta hela helgen. Om man börjar få ont i magen framåt söndagseftermiddagen är det något i ens liv (eller snarare ens jobb) som inte är som det ska. Jag älskar att ha gäster på söndagsmiddag eller hälsa på vänner, eller vara på utflykter under söndagen, så att man verkligen ger full gas hela veckoslutet från fredags eftermiddag när man ”gör helg” tills man lägger sig på söndagskvällen. 

Naturligtvis måste det vara saker som inte tar allt för mycket på krafterna om man har en ansträngande vecka framför sig, men det viktiga är att vardagen och arbetslivet inte finns i ens huvud överhuvudtaget under veckoslutet utan först dyker upp igen på måndag morgon – och då, just därför, som något man kan hälsa med ett glatt leende.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.