Hat och rasism mot Tusse på Eurovisions Instagram.
Hat och rasism mot Tusse på Eurovisions Instagram. - Foto: Henrik Montgomery/TT.

Tusse utsatt för hat och rasism – SVT upprörda

Den 22 maj kommer Tusse representera Sverige med låten "Voices" i Eurovision Song Contest 2021. Men på Eurovisions officiella Instagram utsätts han nu för hatiska och rasistiska kommentarer. Något som SVT reagerat starkt på.


Tousin ”Tusse” Chiza, 19, tog hem vinsten i Melodifestivalen 2021 med låten "Voices". Han kommer därmed representera Sverige i Eurovision Song Contest den 22 maj. Tusses låt och scennummer har hyllats både i Sverige och internationellt. 

På lördagen lades bilder från de tävlande artisternas repetitioner upp på Eurovisions officiella Instagram. I kommentarsfältet har det under helgen förekommit hatkommentarer och rasism riktat mot Tusse. Något som fått SVT att reagera starkt. 

"Jag blir så förbannad och ledsen att det här förekommer. Rasism i alla former är helt förkastligt och det är klart att man blir upprörd. Men vi stöttar Tusse och finns där för honom om och när det behövs", skriver den svenska delegationschefen Lotta Furebäck i ett sms till Nyheter24.  

Tusse är i "game-mode"

"Tusses bidrag "Voices" handlar till stor del om att bli accepterad och bemöta utanförskap i alla former, vilket vi hoppas blir tydligt, när han nu ska visa upp sig för en ännu större publik", avslutar Lotta Furebäck. 

Tusse själv säger till Aftonbladet att han i vanliga fall brukar läsa vad som skrivs om honom på internet, men att han inte hunnit göra det på sistone eftersom han har haft fullt upp. Han tilläger att han är i ’game-mode’ och försöker fokusera på att göra numret så bra som möjligt, istället för att fokusera på hat och negativitet. 

– Folk får tycka exakt vad de vill. Jag åker ju dit och representerar Sverige, säger stjärnan till Aftonbladet och fortsätter:

– Det är ett unikt nummer som vi tillsammans har byggt fram och vi har ett budskap med det. Men om några inte förstår det får de absolut ha sina egna uppfattningar.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Falciani var "för tjock" – nu anställer företaget Bianca Ingrosso

Shirley Clamp till attack mot artistkollegorna: "För fasen"

Dotter, Medina och Titiyo är några av de artister som har valt att hoppa av Eurovision-festen i Malmö. Mello-veteranen Shirley Clamp har däremot inga planer på att ställa in sin spelning. I en ny intervju riktar hon nu en känga mot de artister som har valt att avbryta sin medverkan.

Hanna Friberg gripen i USA: "Saker hände"

1 timme sedan
Hanna Friberg har blivit gripen i USA tillsammans med vännen Stella Cocozza. Vännerna höll helt enkelt på att bli utslängda från landet.

Många avhopp från Eurovision i Malmö

2 timmar sedan
Mellan 15 till 20 procent av artisterna bokade till kringarrangemangen i samband med Eurovision i Malmö har hoppat av. Bland dessa finns Dotter och Titiyo – sammanlagt har nu ett 20-tal artister meddelat att det inte längre vill vara med, uppger Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Kritikstorm mot killarna i Bachelorette – Sonjas svar: “Tycker inte om..."

2 timmar sedan
Årets säsong av ”Bachelorette” fortsätter att skapa stor diskussion och många ställer sig kritiska till killarnas beteende. För Nyheter24 berättar Sonja Livbom om sina känslor kring det hela.

Sofia Ståhl utreds av läkare – vädjar till följarna

3 timmar sedan
Det är på sin blogg som Sofia Ståhl bryter tystnaden om sina hälsoproblem. Hon säger även att hon under sin utredning "tagit saken i egna händer".