Claes Malmberg svarar på kritiken efter den omtalade sången i "Parlamentet"
Claes Malmberg svarar på kritiken efter den omtalade sången i "Parlamentet" - Foto: Foto: Skärmdump TV4, Johan Nilsson/TT

Claes Malmberg svarar på kritiken: "Rikta energin mot de verkliga rasisterna"

Claes Malmberg möttes av stark kritik efter segmentet i "Parlamentet" där han sjöng om gangsterkultur. Nu svarar Malmberg på kritiken i en debattartikel i Expressen där han uttrycker att uppmärksamheten borde riktats på andra.


Under av måndagens avsnitt av "Parlamentet" sjöng komikern Claes Malmberg med kraftig brytning om morden i förorten till tonerna av en barnsång. Segmentet fick stark kritik och väckte avsky i sociala medier, något som Nyheter24 tidigare har rapporterat om.

Kritiken haglade även in på TV4:s egna sociala medier och Johan Janrell, exekutiv producent på Parlamentet, bemötte även tittarnas starka reaktioner: 

"Vi har sett kritiken, och det är inget konstigt att folk reagerar. Parlamentet är politisk satir och tar upp aktuella ämnen genom att skämta om dem, i det här fallet våldsproblematiken", skrev han till Nyheter24.

Claes Malmberg svarar på kritiken efter Parlamentet

Claes Malmberg har nu själv svarat på kritiken i en debattartikel i Expressen. 

Komikern skriver att han förstår att folk är upprörda över satiren i "Parlamentet" då han kan sätta sig in i känslan av utanförskapet och stigmatiseringen av förorter: 

"Det är en skam för vårt samhälle att vi låtit det gå så långt. Jag har själv bott både i Biskopsgården och Bergsjön i Göteborg", inleder han debattartikeln.

Det var hans syfte med sången

Vidare förklarar Malmberg hur hans syfte inte var att kränka eller såra personer som bor i utsatta områden eller folk som faller offer till skjutningar. 

Han menar att syftet bakom segmentet i "Parlamentet" var att göra satir över kriminella närverk som plågar människor. Vidare ber han om ursäkt för att sången han framförde har tolkats på annat sätt.

"Satirens uppgift att synliggöra problem"

Komikern Claes Malmberg svarar på kritiken. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Samtidigt skriver han att han vill förbehålla rätten att uttrycka sig i satirens form, trots att folk kan bli upprörda:

"Det är satirens uppgift att synliggöra problem med humorns hjälp. På ett sätt kan man säga att jag faktiskt lyckats sätta fokus på rasism och segregation, även om det absurda efterspelet blivit att man har fokuserat på mig som på person i stället för på samhällsproblemen och de kriminella nätverken" skriver han.

Malmberg uttrycker vidare att han kommer fortsätta att ta risker som komiker som att utsättas för nya drev i framtiden, och att samhället annars kommer bli tyst.

Vill inte ha censur i samhället

Han menar att samhället inte kan ha censur, och att satiren han presenterade i "Parlamentet" hade som mål att sparka uppåt mot kriminella nätverk och inte utsatta folk som förtrycks. 

Malmberg debatterar vidare att det drev som han själv upplever ha utsatts för på diverse medier riskerar att debatter tystar.

"Rikta energin mot de verkliga rasisterna" 

Han erkänner dock att han kan förstå de unga som reagerat på klippet som spridits på sociala medier då satir alltid kommer vara kränkande för vissa människor – något som han även påstår är meningen. 

Vidare i sitt uttalande skriver Malmberg att inslaget är en del av hans roll i "Parlamentet" där han arbetar som skådespelare, ungefär som en roll i en film, där personen som spelar rollen inte alltid delar karaktärens åsikter men att han tar det hela som en lärdom.

Han avslutar debattartikeln med att understryka att han tycker att uppmärksamheten istället borde riktats på andra än honom själv: 

"Jag må vara en vit gubbe som väger för mycket och som uppenbarligen har levererat en dålig satir. Jag ber om ursäkt för det. Men varför inte rikta energin och kamplusten mot de verkliga rasisterna nästa gång.", enligt debattartikeln i Expressen

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/
TV4
/
TV