Lördag 28 Maj
Stockholm

Rappare åtalas för våldsamt motstånd – ville försvara Einár

Nils "Einár" Grönberg och polis
Händelsen skedde bara några veckor innan mordnatten. Foto: Jessica Gow/TT och Janerik Henriksson/TT

En av Sveriges främsta rapartister, som var med Nils Grönberg på mordnatten, åtalas misstänkt för att ha varit våldsam mot polisen vid ett ingripande mot Einár. Artisten själv menar dock att polisen gick över gränsen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En av de två männen som var med Nils “Einár” Grönberg i Hammarby sjöstad 21 oktober då han sköts ihjäl, står nu åtalad för våldsamt motstånd vid ett ingripande på vännen Einár, rapporterar Expressen. 

Precis som sin avlidne vän och kollega är den åtalade mannen en av Sveriges mest spelade rapartister.

Einár tog lustgasballong – kompisen försvarade honom

I slutet av september, några veckor innan mordnatten, larmade personal på ett hotell på Kungsholmen polisen och uppgav att de blivit hotade av en man på deras uteservering. Personalen pekade då ut Einár för polisen. 

Einár ska ha flytt till fots när polisen anlände till platsen, enligt förundersökningen.

Poliserna berättar att de hittade Einár då han fyllde upp en ballong med lustgas bakom en bil. Einár har tidigare misstänkts för att ha försökt ta en av polisernas vapen vid ingripandet, vilket var nedskrivet i polisens första rapport. Men någon vidare uppgift om det återfinns inte i någon av polisens senare berättelser. 

Skrek till poliserna att släppa hans vän

I ett PM skriver en av poliserna att mannen beordrades att lägga sig ner på marken, vilket han inte gjorde, och då behövde poliserna lägga honom på marken i handfängsel. 

Poliserna uppger att när de sedan förde bort Einár mot patrullbilen dök den åtalade rapartisten upp tillsammans med en kvinna, och skrek till poliserna att släppa hans vän. 

”Mannen var så pass närgången och hotfull så att min kollega inte kunde hämta bilen för att lasta den omhändertagna mannen, eftersom det hade satt mig i en utsatt situation att hantera flera riskområden”, skriver en av poliserna, enligt Expressen.  

Poliserna menar att situationen var så pass hotfull att de kallade på förstärkning. Därefter ska de ha tryckt den åtalade rapartisen över ett trappräcke, och använt pepparsprej i hans ena öga då han fortsatte göra motstånd. 

"Trycker knät i ryggen som på George Floyd"

Rapartisten åtalas nu för våldsamt motstånd, men förnekar brott. 

– Jag tycker de måste gå någon utbildning, våld föder våld. De kan inte slå honom. De trycker knät i ryggen som på George Floyd, de trycker ner hans huvud, säger rapartisten i förhör, enligt Expressen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela