1 av 3
2 av 3
3 av 3

South Park stoppas i Sverige - efter Muhammedskämt

Det uppmärksammade avsnittet av den tecknade serien South Park som driver med profeten Muhammed stoppas i svensk teve.


Trey Parker och Matt Stone - männen bakom den tecknade tevesatiren South Park - hotas av islamister.

På islamistgruppen Revolution Muslims sajt står det att de "förmodligen kommer att sluta som Theo Van Gogh".

Van Gogh var den holländske dokumentärfilmare, som mördades 2004 av en ung fundamentalistisk muslim, efter att ha gjort den islamkritiska filmen Underkastelse tillsammans med expolitikern Ayaan Hirsi Ali.

I dubbelavsnittet 200 och 201 låter South Park-skaparna nämligen profeten Muhammed dyka upp - iförd björndräkt. Senare i samma avsnitt visar det sig dock att det i själva verket rör sig om jultomten.

Förvirrad? Det blev för mycket också för amerikanska Comedy Central som stoppar avsnitten i svensk teve.

– Tyvärr måste jag meddela att man centralt från USA tagit ett beslut att inte visa det 200:e avsnittet av South Park. Det är något vi verkligen beklagar men vi följer de internationella direktiv vi fått, säger Peter von Satzger, kanalchef för svenska Comedy Central, till Svenska Dagbladet.

Han vill inte kommentera beslutet mer än så utan hänvisar till ett officiellt uttalande från kanalen:

"Comedy Central har beslutat att inte sända de här två avsnitten av South Park. Det är ett beslut vi tagit motvilligt. Comedy Central har en stark tro på den konstnärliga friheten, när unika och djupt kreativa och insiktsfulla talanger som dem bakom South Park får uttrycka sig fritt så tjänar alla på det. Trots det kan vi inte tumma på att våra anställdas säkerhet är vår högsta prioritet, därför har vi beslutat att vidta dessa förebyggande åtgärder."

/
/
Hot
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Talmannen ger ut poesi – "med stor ödmjukhet"

1 timme sedan

Textilmuseet prisat på Elle-galan

1 timme sedan
Textilmuseet i Borås tilldelades årets hederspris på Elle-galan på fredagskvällen.

Harry Styles stalker får fängelse

2 timmar sedan
3,5 månaders fängelse. Den blir domen för den brasilianska kvinna som stalkat Harry Styles den senaste tiden, skriver The Guardian.

Hooja kommenterar älgvandringen

igår 21:52
Artistduon Hooja blir älgvärdar i SVT. Den 2 maj klockan 19.00 kommenterar de årets säsong av "Den stora älgvandringen".

Ännu en VM-hjälte fick lämna "Masked singer"

igår 21:26
Halvvägs in i säsongen av "Masked singer" har panelen hittills endast lyckats skrapa ihop ett enda poäng. Den tilldelades Måns Zelmerlöw som prickade in VM 94-hjälten Tomas Brolin i det allra första programmet.

Därför är "Gift vid första ögonkastet"-deltagarna så unga i år

igår 19:54
Årets säsong av "Gift vid första ögonkastet" är i full gång och många har reagerat på den unga deltagarskaran. Nyheter24 frågade produktionen varför de medverkande är så unga i år.