Islam

Islam är en religon som grundades 600 efter kristus av profeten Muhammad, som levde på den Arabiska halvön.


Islam har de senaste åren blivit den andra största religionen i Sverige, anledningen till detta beror på invandringen i landet. De första muslimerna kom till Sverige under 1500-talet, de var sunnimuslimska tatarer som ursprungligen kommit från Sovjetunionen, tre år senare fanns det ungefär 500 muslimer i landet. 2014 var fem procent av befolkningen som var muslimer i Sverige. Idag finns det ungefär 450 000 personer i Sverige som har sina rötter i muslimska länder. 


Ramadan är den nionde månaden i muslimska kalendern och är en helig fastemånad som är en av av islams fem pelare. Under 29 eller 30 dagar får muslimerna endast äta, röka, dricka eller ha sexuellt umgänge efter solnedgången. I Sverige blir ramadan alltmer synligt, enligt Svensk Handel ökar omsättningen med cirka en miljard kronor under månaden, fler affärer uppmärksammar ramadan med specialbeställda varor och reklam. På ett flertal skolor och arbetsplatser ordnas olika typer av fester eller firanden när fastan är slut. 


Muslimer tror att gud uppenbarade koranen för Muhammad som är den siste profeten, de anser inte att Muhammed är en ny grundare av religionen, utan återskapare av AbrahamsMoses och Jesus ursprungliga monoteistiska trosåskådning.


Idag (2018) finns det ungefär 1,8 miljarder muslimer runt om i världen och religionen räknas som världens näst störta religion efter kristendomen. 


Majoriteten av världens muslimer bor i Asien i länder som Indonesien, Pakistan och Bangladesh. 


Kristendomen, judendomen och islam riktar sig till samma Gud.


Familjerätten är en traditionell islamisk lag som bara gäller i länder med sharia lagar.


Mannens och kvinnans roller i samhället är uppdelade och uppfattas på ett mer stereotypiskt sätt, som att de kompletterar varandra.


Ungefär 3500 personer ska ha konverterat från Svenska kyrkan till islam.


Det är 17 kommuner i Sverige som har moskéer som ligger i Bosås, Falkenberg, Göteborg, Helsingborg, Lund, Malmö, Mariestad, Stockholm, Sundsvall, Trollhättan, Timrå, Uppsala, Umeå, Västerås, Växsjö, Västervik och Örebro. 


Källa: Wikipedia


Fittja moské
Moské i Stockholm, Fittja. Bildkälla: Henrik Montgomery
8 Apr, 11:06
De två bröder som greps efter ett Säpotillslag i Tyresö i mars misstänkta för förberedelse till terroristbrott omhäktades under måndagen.
29 Mar, 10:54
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.
27 Mar, 11:06
27-åringen spred en film där en koran bränns med bacon till musik kopplad till ett högerextremt terrordåd. Göta hovrätt fastställer nu domen om hets mot folkgrupp mot mannen.
21 Mar, 09:42
Dansk säkerhetspolis ser ett ökat terrorhot mot Danmark, framför allt till följd av kriget mellan Israel och Hamas och det som uppfattas som kränkningar mot islam i form av koranbränningar.
20 Mar, 09:12
Förundersökningen som inleddes efter skarp kritik mot den omstridda avhandlingen om global politisk islam, av Sameh Egyptson, har lagts ned. Det uppger åklagaren Pia Björnsson för TT.
20 Mar, 09:04
I dag inleds det nya skolåret i Afghanistan. För tredje året i rad är flickor äldre än elva år bannlysta. Men för några få kan utbildningen fortsätta online.
20 Mar, 01:30
Den norske stortingsledamoten Per-Willy Amundsen fråntas alla uppdrag i Fremskrittspartiet fram till 31 januari 2025, meddelar partiet. Men han blir kvar som ledamot i stortinget, den norska riksdagen.
19 Mar, 19:58
En butikskedja i Malaysia är i blåsväder för att ha sålt strumpor utsmyckade med texten "Allah", det arabiska ordet för Gud. Bilder på strumporna har orsakat ramaskri i sociala medier – och nu reagerar landets kung.
18 Mar, 05:00
Talibanstyret förbjuder flickor och kvinnor i Afghanistan från att idrotta. Samtidigt väntas landet få delta på OS i Paris i sommar. IOK borde bannlysa Afghanistan helt och hållet, säger Friba Rezayee, som 2004 blev landets första kvinnliga OS-deltagare i historien.
16 Mar, 16:20
36 personer ur samma familj uppges ha dödats av luftangrepp i centrala Gaza under fredagskvällen, när de samlades för att bryta fastan.
16 Mar, 08:52
Två av de fyra personer som greps vid ett Säpotillslag i Tyresö förra veckan hade på senare tid konverterat till islam, börjat klä sig annorlunda och en av dem ska också ha delat jihadistisk propaganda på sociala medier. Det visar en kartläggning som SVT gjort.
14 Mar, 12:16
Terrorstämplade Hamas uppmanar palestinier i Jerusalem och Västbanken, liksom israeliska araber, att vara "redo att försvara" al-Aqsa-moskén under fredagen.
11 Mar, 10:04
Manliga elever vid flera talibanstyrda religiösa skolor i Afghanistan säger sig ha blivit utsatta för sexuella övergrepp. Dessutom blir aga allt vanligare i landets koranskolor.
11 Mar, 08:32
Ramadan är här – men utan vapenvila i sikte. För miljoner palestinier i belägrade Gaza innebär de misslyckade fredsförhandlingarna en fastemånad i total misär. Situationen i Jerusalem är "extremt spänd" sedan troende muslimer stoppats vid Tempelberget.
10 Mar, 14:46
Den norske politikern Per-Willy Amundsen slutar som ordförande för justitieutskottet i stortinget, rapporterar NRK. Beskedet kommer efter att han skrivit kontroversiellt om islam och kvinnor på Facebook.
9 Mar, 15:08
Den norske politikern Per-Willy Amundsens aktivitet på Facebook kommer att utredas internt inom Fremskrittspartiet, efter att han skrivit kontroversiella inlägg om islam och kvinnor.
27 Feb, 11:50
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch, tillika energi- och näringsminister, sågar liberalen Fredrik Malms förslag om att kyrkor inte borde döpa personer som väntar på sitt asylbeslut.
21 Feb, 12:22
Åklagare inleder en förundersökning efter anmälan mot den starkt kritiserade avhandlingen ”Global politisk islam? Muslimska brödraskapet och Islamiska förbundet i Sverige” av Sameh Egyptson, rapporterar Svenska Dagbladet.
7 Feb, 05:00
Byäldste och andra män vill hindra kvinnor från att delta när Pakistan nu går till val. Men samtidigt blåser nya vindar. Jag har blivit hårt åtgången men bryr mig inte, jag kommer att fortsätta kämpa, säger aktivisten Robina Kausir, som hjälper kvinnor att rösta.
22 Jan, 17:10
Richard Jomshofs uttalande om att muslimska symboler bör förbjudas i det offentliga rummet är "oerhört allvarligt", säger Centerpartiets ledare Muharrem Demirok. Socialdemokraternas gruppledare Lena Hallengren beskriver Jomshof som "islamhatare".
1 2 3 4 ... 21