Islam

Islam är en religon som grundades 600 efter kristus av profeten Muhammad, som levde på den Arabiska halvön.


Islam har de senaste åren blivit den andra största religionen i Sverige, anledningen till detta beror på invandringen i landet. De första muslimerna kom till Sverige under 1500-talet, de var sunnimuslimska tatarer som ursprungligen kommit från Sovjetunionen, tre år senare fanns det ungefär 500 muslimer i landet. 2014 var fem procent av befolkningen som var muslimer i Sverige. Idag finns det ungefär 450 000 personer i Sverige som har sina rötter i muslimska länder. 


Ramadan är den nionde månaden i muslimska kalendern och är en helig fastemånad som är en av av islams fem pelare. Under 29 eller 30 dagar får muslimerna endast äta, röka, dricka eller ha sexuellt umgänge efter solnedgången. I Sverige blir ramadan alltmer synligt, enligt Svensk Handel ökar omsättningen med cirka en miljard kronor under månaden, fler affärer uppmärksammar ramadan med specialbeställda varor och reklam. På ett flertal skolor och arbetsplatser ordnas olika typer av fester eller firanden när fastan är slut. 


Muslimer tror att gud uppenbarade koranen för Muhammad som är den siste profeten, de anser inte att Muhammed är en ny grundare av religionen, utan återskapare av AbrahamsMoses och Jesus ursprungliga monoteistiska trosåskådning.


Idag (2018) finns det ungefär 1,8 miljarder muslimer runt om i världen och religionen räknas som världens näst störta religion efter kristendomen. 


Majoriteten av världens muslimer bor i Asien i länder som Indonesien, Pakistan och Bangladesh. 


Kristendomen, judendomen och islam riktar sig till samma Gud.


Familjerätten är en traditionell islamisk lag som bara gäller i länder med sharia lagar.


Mannens och kvinnans roller i samhället är uppdelade och uppfattas på ett mer stereotypiskt sätt, som att de kompletterar varandra.


Ungefär 3500 personer ska ha konverterat från Svenska kyrkan till islam.


Det är 17 kommuner i Sverige som har moskéer som ligger i Bosås, Falkenberg, Göteborg, Helsingborg, Lund, Malmö, Mariestad, Stockholm, Sundsvall, Trollhättan, Timrå, Uppsala, Umeå, Västerås, Växsjö, Västervik och Örebro. 


Källa: Wikipedia


Fittja moské
Moské i Stockholm, Fittja. Bildkälla: Henrik Montgomery
2 dagar sedan 11:48
Över 500 personer har frihetsberövats i Bangladeshs huvudstad Dhaka med anledning av de omfattande demonstrationerna den senaste tiden. Några av de gripna är oppositionsledare och 163 människor har dödats, meddelar polisen.
20 Jul, 16:12
Under pompa och ståt, och till ljudet av kanoneld, kröntes miljardären Sultan Ibrahim Iskandar på lördagen till ny kung i Malaysia – en roll som fått större vikt i tider av politisk osäkerhet.
20 Jul, 09:58
Dödstalen i Bangladesh stiger. Minst 123 människor har dödats i våldsamma protester mot regeringen. Tusentals demonstranter trotsade på lördagen det utegångsförbud som införts.
5 Jul, 11:04
Fredagens iranska presidentval kan påverka relationen till väst. Situationen för befolkningen väntas däremot inte förändras oavsett segrare – bägge kandidater är lojala det islamiska styret. Det mest talande resultatet kan i stället utläsas av valdeltagandet. Hur många bojkottar skådespelet?
30 Jun, 12:56
Två personer häktades under söndagen efter gårdagens attack, där en serbisk polis blev skjuten av en man med en armborst. Händelsen inträffade utanför den israeliska ambassaden i Belgrad.
29 Jun, 14:14
En man har skjutits till döds av polis vid Israels ambassad i Serbiens huvudstad Belgrad. Han sköts efter att ha attackerat polisen med armborst, i vad som från israeliskt håll beskrivs som ett försök till terrordåd.
28 Jun, 14:54
Rasistiska och homofoba uttalanden har fångats på film under ett kampanjmöte för det högerpopulistiska brittiska Reformpartiet. Ledaren Nigel Farage säger sig vara "bestört". Starka fördömanden hörs även från premiärministerns håll.
25 Jun, 19:12
I Frankrike ökar oron hos landets muslimer över vilken riktning politiken kommer att ta efter valet. Vi är självklart rädda för hur resultatet kommer att påverka vår vardag, säger Fatima, 70 år.
10 Jun, 07:06
Han var en av fyra män som bestämde vilka som skulle leva och vilka som skulle dö när tusentals politiska fångar avrättades i Iran 1988 – en händelse som prövats i svensk domstol. Nu har Mostafa Pourmohammadi godkänts för att ställa upp i det iranska presidentvalet.
8 Jun, 17:14
Efter att ha balanserat på fyraprocentsspärren verkar opinionen ha svängt för Kristdemokraterna. I den senaste mätningen inför EU-valet hamnar partiet på 6,7 procent. Vi har fått en enorm respons på att islam måste anpassa sig i Sverige, säger Ebba Busch.
7 Jun, 06:02
Det enda sättet att bevara yttrandefriheten är att ta kampen och inte ge efter för krav på inskränkningar. Det hävdar Richard Malka, mångårig advokat för satirtidningen Charlie Hebdo. Vi tror oss köpa fred, men i själva verket förbereder vi oss för krig om vi viker oss nu.
6 Jun, 05:00
Amnesty pressar Fifa att teckna bindande överenskommelser med Saudiarabien om att förhindra människorättskränkningar inför fotbolls-VM 2034. Om de inte kan visa att de vidtar åtgärder för att förbättra situationen så borde Fifa inte ge dem mästerskapen, säger sakkunniga Maja Åberg.
4 Jun, 16:24
Centerpartiet för en politik som leder till taggtråd och betonggrisar på Drottninggatan, säger SD:s toppkandidat Charlie Weimers i SR:s slutdebatt Det är ett bedrövligt sätt att uttrycka sig på, säger Centerns Emma Wiesner.
21 Maj, 05:46
Ebrahim Raisi, som dog i helgens helikopterkrasch, var inte bara Irans president. Han sågs också som en trolig efterträdare till landets åldrige högste ledare, ayatolla Ali Khamenei. Detta öppnar för maktkamp, säger Mohammad Fazlhashemi, professor och expert på politisk islam.
20 Maj, 06:28
Presidenten Ebrahim Raisis död lär inte påverka Irans politiska system eller stabilitet, säger Iranexperten Mohammad Fazlhashemi.
18 Maj, 11:32
Rekordmånga nyzeeländare lämnar hemlandet, visar färsk statistik. Men någon större brist på människor lär det inte bli i öriket, för samtidigt flyttar rekordmånga invandrare dit.
5 Maj, 07:52
Talibanerna vill locka turister till ruiner av kulturarv den extremislamistiska rörelsen en gång förstörde. På en skola i Afghanistans huvudstad studerar ett 30-tal män traditionellt hantverk, antropologi – och hur man interagerar med utländska kvinnor.
24 Apr, 21:02
Flera personer har i veckan gripits nära Tempelberget i Jerusalem, misstänkta för att ha varit på väg att offra getter i samband med den pågående judiska högtiden pesach. Nu anklagas den kontroversielle säkerhetsministern Itamar Ben-Gvir för ministerstyre sedan han uppges olagligen ha fått tre gripna släppta.
8 Apr, 11:06
De två bröder som greps efter ett Säpotillslag i Tyresö i mars misstänkta för förberedelse till terroristbrott omhäktades under måndagen.
29 Mar, 10:54
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.
1 2 3 4 ... 22