Islam

Islam är en religon som grundades 600 efter kristus av profeten Muhammad, som levde på den Arabiska halvön.


Islam har de senaste åren blivit den andra största religionen i Sverige, anledningen till detta beror på invandringen i landet. De första muslimerna kom till Sverige under 1500-talet, de var sunnimuslimska tatarer som ursprungligen kommit från Sovjetunionen, tre år senare fanns det ungefär 500 muslimer i landet. 2014 var fem procent av befolkningen som var muslimer i Sverige. Idag finns det ungefär 450 000 personer i Sverige som har sina rötter i muslimska länder. 


Ramadan är den nionde månaden i muslimska kalendern och är en helig fastemånad som är en av av islams fem pelare. Under 29 eller 30 dagar får muslimerna endast äta, röka, dricka eller ha sexuellt umgänge efter solnedgången. I Sverige blir ramadan alltmer synligt, enligt Svensk Handel ökar omsättningen med cirka en miljard kronor under månaden, fler affärer uppmärksammar ramadan med specialbeställda varor och reklam. På ett flertal skolor och arbetsplatser ordnas olika typer av fester eller firanden när fastan är slut. 


Muslimer tror att gud uppenbarade koranen för Muhammad som är den siste profeten, de anser inte att Muhammed är en ny grundare av religionen, utan återskapare av AbrahamsMoses och Jesus ursprungliga monoteistiska trosåskådning.


Idag (2018) finns det ungefär 1,8 miljarder muslimer runt om i världen och religionen räknas som världens näst störta religion efter kristendomen. 


Majoriteten av världens muslimer bor i Asien i länder som Indonesien, Pakistan och Bangladesh. 


Kristendomen, judendomen och islam riktar sig till samma Gud.


Familjerätten är en traditionell islamisk lag som bara gäller i länder med sharia lagar.


Mannens och kvinnans roller i samhället är uppdelade och uppfattas på ett mer stereotypiskt sätt, som att de kompletterar varandra.


Ungefär 3500 personer ska ha konverterat från Svenska kyrkan till islam.


Det är 17 kommuner i Sverige som har moskéer som ligger i Bosås, Falkenberg, Göteborg, Helsingborg, Lund, Malmö, Mariestad, Stockholm, Sundsvall, Trollhättan, Timrå, Uppsala, Umeå, Västerås, Växsjö, Västervik och Örebro. 


Källa: Wikipedia


Fittja moské
Moské i Stockholm, Fittja. Bildkälla: Henrik Montgomery
27 Feb, 11:50
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch, tillika energi- och näringsminister, sågar liberalen Fredrik Malms förslag om att kyrkor inte borde döpa personer som väntar på sitt asylbeslut.
21 Feb, 12:22
Åklagare inleder en förundersökning efter anmälan mot den starkt kritiserade avhandlingen ”Global politisk islam? Muslimska brödraskapet och Islamiska förbundet i Sverige” av Sameh Egyptson, rapporterar Svenska Dagbladet.
7 Feb, 05:58
Argentina vann ett straffdrama över Frankrike, Lionel Messi fick sitt VM-guld – och sedan släcktes strålkastarna. Även över migrantarbetarna i Qatar. Våra farhågor har besannats. Många löften om kompensation och förbättringar försvann, säger Johan Lindholm, ordförande i Byggnads.
7 Feb, 05:00
Byäldste och andra män vill hindra kvinnor från att delta när Pakistan nu går till val. Men samtidigt blåser nya vindar. Jag har blivit hårt åtgången men bryr mig inte, jag kommer att fortsätta kämpa, säger aktivisten Robina Kausir, som hjälper kvinnor att rösta.
22 Jan, 17:10
Richard Jomshofs uttalande om att muslimska symboler bör förbjudas i det offentliga rummet är "oerhört allvarligt", säger Centerpartiets ledare Muharrem Demirok. Socialdemokraternas gruppledare Lena Hallengren beskriver Jomshof som "islamhatare".
22 Jan, 07:26
Sverigedemokraternas Richard Jomshof anser att halvmånar, minareter och andra symboler för islam bör förbjudas i det offentliga rummet på samma sätt som hakkors.
19 Jan, 12:42
Tiotusentals människor demonstrerar runtom i Tyskland för att markera mot ytterhögerpartiet Alternativ för Tyskland (AFD), efter avslöjanden som storskaliga deporteringsplaner.
28 Dec 2023, 06:52
Under talibanernas förra regim drev hon hemliga skolor för flickor. Nu stödjer Orzala Nemat, doktor i statsvetenskap och aktivist, den afghanska kvinnorörelsen från London. För att hantera talibanerna krävs kreativitet, säger hon.
20 Dec 2023, 13:02
Den omstridda avhandlingen ”Global politisk islam? Muslimska brödraskapet och Islamiska förbundet i Sverige” godkändes vid Lunds universitet i början av året. Nu har Överklagandenämnden för etikprövning (Önep) åtalsanmält avhandlingen, rapporterar Sydsvenskan.
18 Dec 2023, 09:14
Den svenska Natofrågan är ett av många ämnen som antagligen tas upp när Turkiets president Recep Tayyip Erdogan besöker Ungerns premiärminister Viktor Orbán i Budapest. Flera gemensamma intressen förenar de auktoritära ledarna, som ideologiskt ändå är mycket olika.
17 Dec 2023, 05:58
Den svenska Natofrågan är ett av många ämnen som antagligen tas upp när Turkiets president Recep Tayyip Erdogan besöker Ungerns premiärminister Viktor Orbán i Budapest. Flera gemensamma intressen förenar de auktoritära ledarna, som ideologiskt ändå är mycket olika.
4 Dec 2023, 11:06
En läckt underrättelserapport som finska Yle tagit del av avslöjar hur Ryssland planerade att förstöra Sveriges och Finlands Natoprocesser.
29 Nov 2023, 05:32
Muslimska trossamfund i Sverige används för radikalisering, enligt Säpo. Men att stänga ner moskéer tror man inte på. Vårt fokus är individerna, säger Säpos presstalesperson Fredrik Hultgren-Friberg.
27 Nov 2023, 20:56
Att stoppa det militära stödet till Ukraina ingår i valvinnande Geert Wilders manifest i Nederländerna. I stället vill han se den egna armén vid landets gräns för att fånga migranter. Wilders politik kan få stora konsekvenser för EU och hela Europa.
26 Nov 2023, 07:02
Provokativt och anmärkningsvärt. Det anser juridikprofessorn Joakim Nergelius om SD-ledarens utspel om att riva och konfiskera moskéer. Statsvetaren Jenny Madestam öppnar samtidigt för en konflikt mellan SD och de andra Tidöpartierna.
12 Nov 2023, 11:06
Israels krig mot Hamas efter islamiströrelsens terrordåd den 7 oktober har lett till ökad antisemitism, bland annat i Sverige. Men vad är antisemitism egentligen? Meriam Chatty, projektledare på Forum för levande historia, förklarar.
7 Nov 2023, 17:56
Sedan Hamas terrorattack och Israels efterföljande invasion av Gaza har de antisemitiska hatbrotten ökat lavinartat på flera håll i Europa. I Sverige har anmälningarna ökat med nära 50 procent. Det har gått från muntliga hot till mer handling, säger Per Engström vid polisen.
29 Okt 2023, 17:32
Bangladeshs oppositionsledare Mirza Fakhrul Islam Alamgir och över 100 andra högt uppsatta partimedlemmar anklagas för att mördat en polis som dödades under en protest mot premiärministern.
29 Okt 2023, 06:56
Turkiet firar hundra år som modern stat. Med stor pompa hyllas landsfadern Kemal Atatürk – och dagens president Erdogan. Två ledare med drag av auktoritär turknationalism. Jag ser det som en vindlande röd tråd genom republikens historia, säger Turkietkännaren Bitte Hammargren.
15 Sep 2023, 15:06
Terroriströrelsen al-Qaida hotar Sveriges ambassader. Magnus Ranstorp har talat med TT.
1 2 3 4 ... 20