Islam

Islam är en religon som grundades 600 efter kristus av profeten Muhammad, som levde på den Arabiska halvön.


Islam har de senaste åren blivit den andra största religionen i Sverige, anledningen till detta beror på invandringen i landet. De första muslimerna kom till Sverige under 1500-talet, de var sunnimuslimska tatarer som ursprungligen kommit från Sovjetunionen, tre år senare fanns det ungefär 500 muslimer i landet. 2014 var fem procent av befolkningen som var muslimer i Sverige. Idag finns det ungefär 450 000 personer i Sverige som har sina rötter i muslimska länder. 


Ramadan är den nionde månaden i muslimska kalendern och är en helig fastemånad som är en av av islams fem pelare. Under 29 eller 30 dagar får muslimerna endast äta, röka, dricka eller ha sexuellt umgänge efter solnedgången. I Sverige blir ramadan alltmer synligt, enligt Svensk Handel ökar omsättningen med cirka en miljard kronor under månaden, fler affärer uppmärksammar ramadan med specialbeställda varor och reklam. På ett flertal skolor och arbetsplatser ordnas olika typer av fester eller firanden när fastan är slut. 


Muslimer tror att gud uppenbarade koranen för Muhammad som är den siste profeten, de anser inte att Muhammed är en ny grundare av religionen, utan återskapare av AbrahamsMoses och Jesus ursprungliga monoteistiska trosåskådning.


Idag (2018) finns det ungefär 1,8 miljarder muslimer runt om i världen och religionen räknas som världens näst störta religion efter kristendomen. 


Majoriteten av världens muslimer bor i Asien i länder som Indonesien, Pakistan och Bangladesh. 


Kristendomen, judendomen och islam riktar sig till samma Gud.


Familjerätten är en traditionell islamisk lag som bara gäller i länder med sharia lagar.


Mannens och kvinnans roller i samhället är uppdelade och uppfattas på ett mer stereotypiskt sätt, som att de kompletterar varandra.


Ungefär 3500 personer ska ha konverterat från Svenska kyrkan till islam.


Det är 17 kommuner i Sverige som har moskéer som ligger i Bosås, Falkenberg, Göteborg, Helsingborg, Lund, Malmö, Mariestad, Stockholm, Sundsvall, Trollhättan, Timrå, Uppsala, Umeå, Västerås, Växsjö, Västervik och Örebro. 


Källa: Wikipedia


Fittja moské
Moské i Stockholm, Fittja. Bildkälla: Henrik Montgomery
15 Sep, 15:06
Terroriströrelsen al-Qaida hotar Sveriges ambassader. Magnus Ranstorp har talat med TT.
12 Sep, 17:06
SD:s Richard Jomshof kommer att fortsätta att kritisera islam trots det upptrissade säkerhetsläget. Självklart. Om vi har en situation där islamister försöker tysta oss, då ska vi ifrågasätta dem, kritisera dem, vi ska inte tystna, säger han.
3 Sep, 08:42
Sex personer har gripits i Afghanistan för att ha spelat musik, rapporterar lokala medier.
29 Aug, 15:40
Plattformen Tiktok har stängt av gåvofunktionen på den uppmärksammade koranbrännaren Salwan Momikas konto, bekräftar plattformen för Ekot.
29 Aug, 11:34
De omfattande påverkanskampanjerna mot Sverige fortsätter. Både ryskstödda och iranska aktörer pekas ut. Myndigheten för psykologiskt försvar får nu i uppdrag att motverka desinformation om koranbränningar.
26 Aug, 15:12
SD-ledaren Jimmie Åkesson tar i sitt sommartal tydligt avstånd från all form av lagstiftning för att stoppa koranbränningar.
22 Aug, 18:32
– Jag tror inte att den liberala uppgiften är att få tyst på varenda person från Sverigedemokraterna, säger Pehrson (L) efter träffen med Jimmie Åkesson (SD).
21 Aug, 19:42
Sverigedemokraten Richard Jomshof står fast vid sin kritik av islam. Till TV4 Nyheterna säger Jomshof att han inte ångrar något av det han skrivit och att han endast försvarat yttrandefriheten.
18 Aug, 15:20
Efter en uppmärksammad och kritiserad tv-intervju lämnar Liberalernas Carl B Hamilton riksdagen, meddelar partiet.
17 Aug, 06:00
Sociala mediejätten Tiktok upplåter sin plattform till livesända koranbränningar och tjänar själva pengar på kuppen. Men bolaget är tyst om ansvarsfrågan. Provocerande innehåll kan öka engagemanget, men på sikt kan det också skrämma bort användare, säger juridikprofessorn Mårten Schultz.
16 Aug, 18:46
Riksdagsledamoten Carl B Hamilton (L) sade att gränsen för att inte rösta bort Richard Jomshof (SD) från justitieutskottet går vid uttalanden "om judar". Nu ber 77-åringen om ursäkt. ”Min avsikt har aldrig varit att rangordna olika religioner. Det här blev knas och fel av mig”, säger han i en skriftlig kommentar till TT.
16 Aug, 05:30
Uppmaningar till våldshandlingar mot Sverige och svenska medborgare har ökat efter den senaste tidens koranbränningar. Läs mer på Nyheter24
13 Aug, 07:44
Salwan Momika och Salwan Najem har i sommar gjort sig kända genom att bränna koraner i Stockholm. På Tiktok har de sänt live för att sprida sitt budskap men de har också tjänat pengar genom gåvor från tittarna.
3 Aug, 12:18
Samarbetet mellan regeringen och Sverigedemokraterna kan ta stryk av de senaste dagarnas kritiserade utspel från SD-företrädare. Det säger två statsvetare. Det är ett allvarligt problem för regeringen, det är det ingen tvekan om, säger statsvetaren Tommy Möller.
1 Aug, 12:30
Den brittiska regeringen fastslår officiellt att terrorgruppen IS (Islamiska staten) utförde ett folkmord mot minoritetsgruppen yazidier under 2014.
31 Jul, 19:40
Efter ett möte fördömer de 57 muslimska länderna i den islamiska samarbetsorganisationen OIC gemensamt Sverige och Danmark efter de uppmärksammade koranbränningarna. Medlemsstaterna uppmanas överväga självständiga åtgärder – bland annat politiska och ekonomiska – mot de två nordiska länderna.
31 Jul, 12:20
Danmarks regering vill hitta sätt att juridiskt förhindra kränkande bränningar av heliga skrifter. Helt fel väg att gå, enligt flera oppositionspartier. Inte heller framstående jurister är ense om huruvida det skulle vara en rimlig åtgärd att ändra lagen.
30 Jul, 17:56
Myndigheter i Afghanistan har i helgen eldat upp beslagtagna musikinstrument och annan utrustning som anses vara "omoraliska".
29 Jul, 13:40
Ledaren för den mäktiga muslimska Hizbollahrörelsen i Libanon, Hassan Nasrallah, uppmanar muslimer att "bestraffa" dem som skändar Koranen.
27 Jul, 14:22
Socialdemokraterna kräver sverigedemokraten Richard Jomshofs avgång som ordförande för justitieutskottet. Han "går i direkt polemik med den muslimska världen", skriver S-ledaren Magdalena Andersson. Men Jomshof slår tillbaka.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.