Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Galna Youtube-succén får egen teveserie i höst: "Folk tror vi är svinrika"

- 23/08/2013, 08:19 -
Med extremsport och humor har Huddingekillarna Rackartygarna skaffat sig en stor fanskara.
1 av 4

Med extremsport och humor har Huddingekillarna Rackartygarna skaffat sig en stor fanskara.

De började filma i tvåan på gymnasiet.
2 av 4

De började filma i tvåan på gymnasiet.

Allt fler tar steget från Youtube till teve. Videobloggaren William Spetz fick en egen serie på SVT.
3 av 4

Allt fler tar steget från Youtube till teve. Videobloggaren William Spetz fick en egen serie på SVT.

Musik- och humorgruppen Det Vet Du har gjort samma resa – fast till Kanal 5.
4 av 4

Musik- och humorgruppen Det Vet Du har gjort samma resa – fast till Kanal 5.

Faksimil

Succén har gått från blogg till Youtube till en egen webbteveserie på TV6. Nu berättar humor- och extremsportgruppen Rackartygarna om skadorna, nyckeln till framgången – samt om stuntsen leder till mer sex eller inte.
– Det är lättare än innan i alla fall, säger Martin Agerstig, en av medlemmarna, till Nyheter24.

STOCKHOLM. Steget från Youtube till de stora tevekanalerna blir allt mindre. Vi har tidigare sett den populäre videobloggaren William Spetz få chansen i SVT och i höstas fick musik- och humorgruppen Det Vet Du en egen webbteveserie på Kanal 5:s hemsida.

Näst på tur är extremsportarna Rackartygarna som gått från en enkel blogg.se-sida till miljontals visningar på Youtube och 35 000 Facebooklikes. Nu belönas de sex Huddingekillarna med en egen webbteveserie på TV6 Play. 

– Det känns skitkul. Det är mycket proffsigare och det känns som att vi kommer upp en nivå, säger Martin Agerstig till Nyheter24.

Det var Agerstig som tillsammans med sju andra startade gruppen Rackartyg i tvåan på gymnasiet efter att ha inspirerats av Nitro Cirkus. Sedan dess har två personer fallit bort och i dagsläget består gruppen av gymnasten Alexander Hermansson, gruppens främste våghals Martin Agerstig, trialåkaren Jimmy Olsson, crossåkaren Niklas Bjelvén, snowboardåkaren Olle Lundqvist samt gymnasten Rasmus Frisk

– Vi har inte handplockat folk utan vi är bara bästa polare som började filma och göra stunts i gymnasiet.

Med en blandning av humor och extremsport har gruppen lockat 120 000 prenumeranter till sin Youtubesida.

– Jag tror att framgången beror lite på att vi är så mångsidiga. Vi gör allt, har humor och är bland de främsta extremsportutövarna i Sverige. Vi är även ganska duktiga på att filma och redigera, säger Agerstig. 

Det har gått väldigt fort för er – vad är målet?

– Nu satsar vi stenhårt för att kunna leva på det här och bara leka. Vi förstår ju att vi inte kommer att kunna hålla på med det här för alltid, men det här är det bästa vi vet. 

Så, kan ni leva på det?

– Vi skulle kunna göra det om vi var bättre på att snacka med sponsorer och så. Vi är skitdåliga på det där. Det finns mindre gäng som inte ens är kända som lever gott på att göra liknande saker. Många av oss jobbar ju på dagarna och gör det här på kvällar, helger och semestrar. Folk tror att vi är svinrika, men så är det verkligen inte. 

Ni har ju drabbats av en del rejäla skador. Vilka har varit värst?

– Det har varit en jävla massa nyckelben och fingrar. Det värsta är nog att Alex bröt ryggen när han åkte en hemmagjord vattenrutschkana. Sedan översköt Niklas ett crosshopp på 20 meter, föll 12 meter rakt ner på marken och hade sönder alla leder i hela knäet. Det var ett år sedan, men han är fortfarande inte helt återställd. Jag själv gjorde ryggplask från 18 meter, punkterade lungorna och krossade en ryggkota.

Är det värt det?

– Ja, jag brukar vara säker på det mesta jag gör men ibland har det ju gått åt helvete. Samtidigt, lever man inte för det man älskar så lever man inte.

Ni har fått väldigt många fans – får ni ligga på det här?

– Haha, man kan väl säga att det är ett plus i kanten i alla fall. Det är klart att det är lättare nu än innan.

Här är fem av Rackartygarnas egna favoritklipp: