Här går det hårt till.
1 av 4
Här går det hårt till. - Foto: Faksimil SVT
Aj?
2 av 4
Aj? - Foto: Faksimil SVT
Lämpligt för ett barn att titta på?
3 av 4
Lämpligt för ett barn att titta på? - Foto: Faksimil SVT
Saxen i ryggen. Och i ögonen...
4 av 4
Saxen i ryggen. Och i ögonen... - Foto: Faksimil SVT

SVT:s hjärnsläpp – slaktar bebisdocka med sax i barnprogram

SVT:s barnprogram "Philofix" verkar ha tagit trenden med DIY till en helt ny nivå.


SVT:s ursäkt

I ett öppet brev på Facebook ber nu SVT om ursäkt och skriver:

"Tack till alla som har hört av sig, era reaktioner är viktiga för oss. Vi har gjort över 100 avsnitt av Philofix och vi försöker alltid vara noggranna i våra bedömningar av vilka pyssel vi gör i programmen. Men de här gången har vi underskattat den skrämmande effekten och dockans starka symbolvärde. Avsnittet borde aldrig ha sänts och är nu borttaget från SVT Play och Barnkanalen.se för omklippning. Vi ber alla barn och föräldrar om ursäkt för det som inträffat."

På måndagskvällen visade SVT barnprogrammet "Philofix ett lite speciellt göra-eget-projekt. Nämligen hur man gör en lampa av en docka

Något som skulle kunna tyckas låta oskyldigt - om det inte vore så för att programledaren Rakel Wärmländer åstadkom den nya inredningsdetaljen genom att bland annat hugga ut bebisdockans ögon med en sax i rutan.

– Känsliga tittare varnas – nu är slutet nära, varnade i varje fall Wärmländer innan massakern, nåja, drog igång.

Men demoleringen av den stackars dockan stannade inte där. 

Programledaren högg även bebisdockan i ryggen med saxen och hålen fylldes med en ljusslinga. Något som fått tittare att reagera.

Arga föräldrar på sociala medier

På Barnkanalens Facebook strömmar kritiken in från arga föräldrar.

"Livsfarligt. Inget smart drag av er att visa dockstyckning då ni förmodligen förlorade en och annan förälders förtroende", lyder en av kommenterarna.

"Exakt HUR omdömeslös är det egentligen okej att vara som barnprogramsproducent? JAG som vuxen mådde illa av att se sättet dockan styckades på i Philofix. Hur ska ett litet barn som INTE förstår skillnaden på docka och riktig bebis förstå att man inte kan hugga en sax i nacken på sitt lilla syskon? Eller varför inte med konstig blick hugga ut ögonen på hen? Vidrigt SVT", skriver en annan. 

Även på Twitter ifrågasätter man avsnittet.

Se klippet som SVT raderat från sin hemsida här:


/
/
/
/
/
SVT
/
/
Sax
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Robinson-Charlottas kritik mot TV4:s klippning: ”Framställts som en mobbare”

3 timmar sedan

"Den sista resan" mest sedda dokumentären

idag 12:00
"Den sista resan" har setts av 315 440 biobesökare sedan premiären och är därmed Sveriges mest sedda dokumentär på bio någonsin. Filmen, som är gjord av Filip Hammar och Fredrik Wikingsson, slår nu Stefan Jarls "Ett anständigt liv" från 1979 som innehade det tidigare rekordet.

Allt om SampeV2: Lön, längd och om han har flickvän

idag 11:37
Sampev2 är en av Sveriges största youtubers. Men hur mycket vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Sampev2.

Swifts album slog Spotify-rekord

idag 10:36
Nya rekord från Taylor Swift hör inte till ovanligheterna – men nu har hon slagit ännu ett. Världsstjärnans nya album "The tortured poets department" skriver Spotify-historia som det första albumet som passerat 200 miljoner lyssningar på en enda dag på strömningstjänsten. I och med detta blir hon även den mest strömmade artisten någonsin på en enda dag, skriver Variety.

Niklas Strömstedts miljoner – så mycket pengar tjänar folkkära artisten

idag 10:08
Att Niklas Strömstedt är både folkkär och framgångsrik råder det inga tvivel om. Men hur mycket pengar tjänar han? Nyheter24 har kikat närmare på artistens bolag och inkomst.

Författare bojkottar amerikansk Pen-gala

idag 09:10
31 författare och översättare bojkottar årets stora amerikanska Pen-gala. Bojkotten är en protest mot vad man kallar organisationens misslyckande med att skydda palestinska författare i Gaza.