1 av 3
- Foto: All over press
2 av 3
- Foto: All over press
3 av 3
- Foto: All over press

Nu ska nya lagen hjälpa trakasserade bloggare

– Hatar polisen. Inte ett endaste knyst sedan ja blev mord- o våldtäktshotad, twittrade Margret Atladottir efter att polisen struntat i hennes anmälan. Nu blir stalking ett allvarligt brott som förhoppningsvis kommer att tas på större allvar.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Hotbrev och ny lag

Det här är ett uttdrag från det hotbrev som flera unga bloggerskor och mediepersonligheter, däribland Blondinbella och Margret, tvingats ta emot:

"...ska bli så skönt att få suga på samt slickningen av din håriga och fina slida. Går du inte som jag säger blir det garanterad kroppsstyckning och då kommer jag steka brösten dina i smör."

Läs mer om den nya lagen här.

STOCKHOLM. Som Nyheter24 tidigare uppmärksammat har polisen vid flera anmälningar om hot och trakkaserier av bland annat bloggare struntat i offren. På grund av brottsrubriceringen har fallen inte prioriterats.

– Hatar polisen. Inte ett endaste knyst sedan ja blev mord- o våldtäktshotad. Bryr mig inte så mkt själv men mamma blir ledsen o orolig, skrev Margret Atladottir, 26, på Twitter efter att hon tagit emot ett hotfullt brev.

Den 1 oktober trädde en ny lag i kraft i Sverige. Det är en lag som ska skydda förföljda och trakasserade offer - ett brott som allt fler stora bloggare råkar ut för. Tidigare har bloggarnas anmälningar i de flesta fall inte kunnat leda till något större eftersom gärningsmannen endast kunnat dömas till det bötesföreläggande brotten olaga hot eller ofredande. Men nu har polisen mer makt att hjälpa de utsatta.

Riskerar fängelse

I och med den nya lagen kan gärningsmannen istället dömas till fängelse för så kallad stalkning - en lag som nu hjälper de allt fler drabbade framgångsrika bloggarna som lever med trakasserier, hot och stalking i sin vardag.

Med den nya lagen får den här typen av hot mer uppmärksamhet och tillsammans med mer kunskap hos polisen och bättre hantering när man ringer in och gör en anmälan, tror jag kommer att göra skillnad för oss offer, skriver Isabella "Blondinbella" Löwengrip, 21, i sin blogg.

Under sommaren mottog hon bland annat ett hotbrev, som även skickats till fler andra bloggerskor, och diskussionen lyftes upp till ytan. Brevet hade bland annat grova sexuella anspleningar och hot om kroppsstyckning.

Fler utsatta

Isabella är inte ensam om att känna sig hotad. Bloggaren Dennis Maglic, 21, har under delar av sommaren tvingats leva på okänd ort efter att han blivit hotad och trakasserad. Det efter att bloggen yttrat kritiska åsikter gällande islam.

"Du har begått ett allvarligt brott och du måste straffas. Det ska ske utan bedövning och din dödsprocess kommer att bli lång och smärtsam medans blodet rinner av dig när din hals skurits av", löd buskapet skickat i ett mail till bloggaren.

Jag befinner mig just nu på hemlig ort efter tumult med både ett stalker-ex och dörrvandalism under väldigt kort tid, skrev Dennis en kort tid efter hotet.

Även bloggaren Gina Ana-Gina Dirawi, 20, är en av de som drabbats av hot.

– Jag får mordhot och kallas slampa och hora. Men det är som det är. Jag är inte rädd. Dör man så dör man, har Gina tidigare sagt till Aftonbladet.

Fotboja

Den nya lagen gör det även möjligt att förebygga brott som dessa. En elektronisk fotboja med gps-funktion är numera vad gärningsmannen riskerar att behöva bära i allvarliga fall. Det för att polisen ska kunna se till att gärningsmannen inte kommer för nära offret.

– Beslutet är ingen påföljd eller dom, utan används enbart i förebyggande syfte för att kunna skydda den utsatta personen bättre, säger Inka Wennerberg på polisen.se

/
Hot
/
/
/
/