Dessie, Kissie och Alex Schulman har alla varit indragna i bloggstölder på ett eller annat vis.
1 av 5
Dessie, Kissie och Alex Schulman har alla varit indragna i bloggstölder på ett eller annat vis. - Foto: Stella Pictures
Dennis Maglic, som tog ett inlägg av Schulman.
2 av 5
Dennis Maglic, som tog ett inlägg av Schulman. - Foto: Nyheter24
Alex Schulman blev utsatt för stöld när Dennis Maglic saxade ett blogginlägg rakt av från Schulman.
3 av 5
Alex Schulman blev utsatt för stöld när Dennis Maglic saxade ett blogginlägg rakt av från Schulman. - Foto: Stella Pictures
Kissies kopiering av andra bloggares inlägg kan bli en dyr historia.
4 av 5
Kissies kopiering av andra bloggares inlägg kan bli en dyr historia. - Foto: Stella Pictures
Dessie blev i påskas anklagad för att ha stulit en bild av en kvinna som driver en fotoblogg.
5 av 5
Dessie blev i påskas anklagad för att ha stulit en bild av en kvinna som driver en fotoblogg. - Foto: Stella Pictures

Så olaglig är Kissies blogg

Alexandra "Kissie" Nilssons kopiering av texter från andra storbloggare kan utgöra brott mot upphovsrättslagen och tvinga bloggerskan till skadestånd.


Läs de kopierade inläggen

Den tredje januari i år publicerade Josef Peyre ett inlägg om Facebook och relationer. Den tolfte februari dök samma inlägg upp på Kissies blogg.

Den norska storbloggerskan Sophie Elise skrev den första mars ett inlägg om baksidorna med att vara en känd bloggerska. Tre dagar senare, den fjärde mars, dök ett likadant inlägg upp, översatt, i Kissies blogg. Till inlägget använde Kissie även samma bild som Elise använt.

Isabel Adrian publicerade den 24 mars i år ett inlägg om "världens fulaste väska". Den 30 mars dök ett näst intill likadant inlägg upp i Kissies blogg.

Två dagar senare, den 26 mars, hände det återigen. Bloggerskan Rosanna Charles publicerade ett inlägg om otrohet. Bara två timmar senare låg ett inlägg på Kissies blogg som är kopierat rakt av.

Alexandra "Kissie" Nilsson, 21, har upprepade gånger kopierat andra bloggares inlägg och publicerat i sin blogg, utan hänvisning om att inlägget tillhör någon annan. Något som kan stå bloggerskan dyrt.

Kissie, som tidigare blivit dömd och tvingats betala 2000 kronor i skadestånd för att ha publicerat en bild som någon annan tagit, verkar inte bry sig - även om det kostar - då samma lag även gäller för texter.

- Att ta eller att låna bilder, text eller filmer från någon annans blogg utan bloggägarens medgivande är olagligt. Det kan strida mot upphovsrättslagen och i mycket extrema fall ge fängelse, säger en jurist till Nyheter24.

- Vanligast är dock att man får betala skadestånd till den man tagit material från, vilket skulle vara mest troligt i det här fallet om frågan prövades av domstol. Upphovsrättslagen gäller all typ av material, både på internet och i verkliga livet. Alla texter, bilder och filmer är upphovsmannens ägodelar.

Vanligt bland flera bloggare

Men Kissie är långt ifrån ensam om att ta först och fråga sen. Bloggaren Dennis Maglic har tidigare varit i blåsväder när han i januari i år återpublicerade ett flera år gammalt blogginlägg från Alex Schulman. Schulman valde dock att inte vidta åtgärder utan tog istället stölden som beröm.

Men alla är inte lika förstående som Schulman - och de har alltså lagen i ryggen om de väljer att faktiskt vidta åtgärder.

Så gör du om någon publicerat ditt material

Så hur, och vad, gör du när någon annan har publicerat material från din blogg utan din tillåtelse? Då upphovsrättslagen kan vara väldigt svår att förstå sig på har Nyheter24 knåpat ihop en lathund för bloggare. Det här är vad som gäller:

Allt material du publicerar på din blogg äger du genom upphovsrättslagen. Ingen har rätt att ta eller "låna" material från en blogg utan bloggägarens medgivande. Muntliga avtal är bindande, så det gäller att vara försiktig med vilket material man tillåter att folk tar, eller lånar, från sin blogg.

Texter får citeras om citatet inte tas ur sitt sammanhang eller får upphovsmannen att framstå i dålig dager. Citatet ska alltid avslutas med namnet på upphovsmannen, så att man kan se vem som skrivit det först.

Om du upptäcker att någon stulit material från din blogg ska du så snabbt som möjligt skriva ut sidan med det stulna materialet. Viktigt är också att datumet och adressen till hemsidan syns. Detta är bra att göra för att ha som bevis vid en eventuell rättegång. Det kan dessutom vara bra att kontakta någon utomstående som kan intyga att det är du som är upphovsman till materialet, gärna en vuxen utomstående person. Sedan kontaktar du en jurist.

Om du bryter mott upphovsrättslagen gör du dig skyldig till upphovsrättsintrång och riskerar i mycket extrema fall fängelse i max två år. Vanligast är dock dagsböter och eventuellt skadestånd till upphovsmannen.

Nyheter24 har sökt Kissie för en kommentar, utan framgång.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här syns Carolas ex Jimmy med tv-stjärnan: "Puman är här"

1 timme sedan

Carina Berg oigenkännlig på nya bilderna: "Jag behöver hjälp nu"

2 timmar sedan
​Carina Berg har gjort en drastisk förändring med sitt utseende. Förgäves försökte Carolina Gynning stoppa henne – men Carina lyssnade inte. – Det var modigt. Du var modig som gjorde det, säger Carolina Gynning till Carina.

Realityprofil åtalas – slog barnen blodiga med stekspade

3 timmar sedan
​En svensk realityprofil åtalas nu, misstänkt för att ha misshandlat sina barn under flera års tid. I samtal med socialtjänsten har barnen berättat detaljerat om hur de blivit misshandlade med bland annat en stekspade i metall och slagna med en fjärrkontroll.

Efva Attling och Eva Dahlgren släpper låt ihop

idag 13:24
För första gången på 43 år släpper Efva Attling en låt – tillsammans med sin fru Eva Dahlgren. "Remember summer breeze" är skriven av dem båda och beskrivs som en sommarsång med 70-talskänsla.

Harvard tar bort bok med människoskinn

idag 13:06
Harvards universitetsbibliotek har bestämt sig för att ta bort omslaget på en bok som länge varit omstridd – eftersom pärmen är gjord av en människas hud, skriver New York Times. 1800-talsboken av Arsène Houssaye handlar om människans själ, och har titeln “Des destinées de l’ame".

Malin Ullgren: Otrohet är överdrivet laddat

idag 12:02
Hon skrev essäer om otrohetsromaner – men började själv skildra en förbjuden relation. Efter över 20 år som kritiker romandebuterar Malin Ullgren om jakten på en förhöjd livskänsla, som går via både litteraturen och lusten.