Måndag 25 Okt
Stockholm

Därför meddelande inte polisen bloggerskorna

Bloggerskorna rasar över att de inte hört något från polisen.
1 av 6
Bloggerskorna rasar över att de inte hört något från polisen. Foto: Stella Pictures/Bilden är ett montage
Tyra Sjöstedt är besviken över att hon inte blivit kontaktad av polisen om att mannen bakom breven är gripen.
2 av 6
Tyra Sjöstedt är besviken över att hon inte blivit kontaktad av polisen om att mannen bakom breven är gripen. Foto: Stella Pictures/Stella Pictures
Isabella Löwengrip uttrycker också sin besvikelse: - Jag hade önskat att när de grep mannen förra veckan att de hade meddelat mig. Att det i varje fall fanns en misstänkt, säger hon till Nyheter24.
3 av 6
Isabella Löwengrip uttrycker också sin besvikelse: - Jag hade önskat att när de grep mannen förra veckan att de hade meddelat mig. Att det i varje fall fanns en misstänkt, säger hon till Nyheter24. Foto: DR/Stella Pictures
Även Margret Attladotti fick förra året motta de grova hotbreven.
4 av 6
Även Margret Attladotti fick förra året motta de grova hotbreven. Foto: Christine Lenthamre/Nyheter24
Hotbrevet som skickades förra året till bloggerskorna.
5 av 6
Hotbrevet som skickades förra året till bloggerskorna. Foto:
Polisen hänvisar till att de inte har någon skyldighet om att kontakta offren när en gärningsman gripits.
6 av 6
Polisen hänvisar till att de inte har någon skyldighet om att kontakta offren när en gärningsman gripits. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Mannen bakom de grova hotbreven har erkänt, men bloggerskorna fick ingen information av polisen. "Var det viktigare att gå ut med det till media än att kontakta de som blev drabbade?", rasar Tyra Sjöstedt i bloggen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Detta har hänt

"Gör du inte som jag säger då blir det kroppsstyckning och då kommer jag steka brösten dina i smör". Det var bland annat det, utöver döds- och våldtäktshot, som stod i det brev som skickades till Isabella "Blondinbella" LöwengripTyra Sjöstedt och Margret Atladottir förra året.

Nu har en socialdemokratisk valarbetare erkänt att han skickat breven med syfte att smutskasta ett av Moderaternas kommunalråd, enligt Göteborgs-Posten.

Under torsdagsmorgonen kunde Isabella Löwengrip och Tyra Sjöstedt läsa på nätet om att den man som skickat brev med dödshot till dem under förra året erkänt och gripits. Men från polisens sida har det varit tyst.

Blondinbella berättar för Nyheter24 om sin besvikelse över att inte ha blivit kontaktad av polisen.

— Jag hade önskat att när de grep mannen förra veckan att de hade meddelat mig. Att det i varje fall fanns en misstänkt, säger hon.

Även Tyra skrev under torsdagsförmiddagen ett inlägg i sin blogg om sinbesvikelse över att få reda på gripandet på omvägar:

—Jagtycker det är otroligt dåligt av polisen att jag, som fått utstådessa brev, får läsa om att mannen är gripen via sociala medier?Var det viktigare att gå ut med det till media än att kontakta desom blev drabbade? Kännsväldigt märkligt och konstigt. Skulle vilja veta varför, skriver hon i bloggen.

"Polisen har ingen skyldighet att meddela om en person har gripits"

Men enligt Maria Agge, handläggare på Rikspolisstyrelsen, har polisen inte gjort någonting fel.

— Polisen har ingen skyldighet att meddela någon om en person har gripits, och det är inte lämpligt att göra det i alla fall. Det finns en anledning till varför lagstiftningen ser ut som den gör, säger Maria Agge till Nyheter24.

Varför är det i vissa fall inte lämpligt?
— Generellt kan man säga att det är olämpligt på grund av att förundersökning pågår. Det skulle kunna påverka förundersökningen negativt. Polisen måste vara objektiv och ta hänsyn till såväl den misstänkta som den som utsätts för brottet.

Kan du förstå att Isabella och Tyra känner sig besvikna över att de inte blivit kontaktade av polisen?

— Det kan jag absolut förstå, som medmänniska, att man inte tycker att det är så roligt att höra det via omvägar.

Finns det några planer på att det blir en ändring på att man ska kontakta offret när någon gripits?
— Det är ju regeringen och riksdagen som bestämmer det. Men jag har inte hört något om att det finns några idéer om förändringar på det området.

Kommentera
Kopiera länk
Dela