Hanna Widerstedt vill att man följer upp dokusåpadeltagare bättre.
1 av 4
Hanna Widerstedt vill att man följer upp dokusåpadeltagare bättre. - Foto: Stella Pictures/Bilden är ett montage
Hannah Widerstedt blev en av de mest omtalade deltagarna i "Big Brother".
2 av 4
Hannah Widerstedt blev en av de mest omtalade deltagarna i "Big Brother". - Foto: DANIEL OHLSSON/TV4
Sanna Redsäter begick självmord ett år efter att hon gjort ett försök till att ta sitt liv.
3 av 4
Sanna Redsäter begick självmord ett år efter att hon gjort ett försök till att ta sitt liv. - Foto: Stella Pictures
Widerstedt med exet Jockiboi. Men var förhållandet äkta eller en pr-kupp?
4 av 4
Widerstedt med exet Jockiboi. Men var förhållandet äkta eller en pr-kupp? - Foto: Stella Pictures

"Psykolog i ett halvår efter Big Brother bör vara obligatoriskt"

Hanna Widerstedt kritik mot de prouktionsbolag som inte följer upp deltagarna efter sin medverkan.


Mer om Hanna

I början av oktober tog Widerstedt livet av sin karaktär hon i efterhand kallar "Louis Vulgorette" genom att iscensätta ett självmord via sin uppmärksammade skandalblogg. 

Därefter avslöjade hon att de enda som visste sanningen om karaktären var hennes familj och två av hennes närmsta vänner. 

Hon hade under tio månader byggt upp en karaktär som efter sin medverkan i "Big Brother" drev en av Sveriges största bloggar. 

Mer om Sanna

Sanna Redsäter deltog i "Big Brother" 2011 och var i huset i 22 dagar. Hon överlevde ett självmordsförsök i fjol då hon hoppat från en bro ner på gatan.

Hanna Widerstedt, 20, känd från "Big Brother" 2012, blev känd som en skandalprofil. Senare skulle hon avslöja att alt var ett konstprojekt för att belysa ett osunt ideal många unga strävar efter. I samband med att dokusåpadeltagaren Sanna Redsäter, 25, hittats död riktar hon nu kritik mot produktionsbolagen. Widerstedt menar att psykologtid i sex månader efter svenska dokusåpans slut borde varit obligatoriskt. Detta särskilt sedan Sanna Redsäter för drygt ett år sedan försökt ta sitt liv. 

– Vissabehöver tid för att prata ut sig om allting som händer. Tillexempel "Big Brother", man går in i ett hus och är anonym, och närman går ut vet alla plötsligt vem man är. Det är en storbit för hjärnan att bearbeta, man borde ha regelbunden kontakt meden psykolog för att prata ur sig om detta och även få tips om hur manhanterar det på bästa sätt, säger hon till Nyheter24.

Vadför typ av stöd från produktionen fick du efter du lämnatprogrammet?

– Mittfall var lite annorlunda, då mitt alter ego var uppmärksammatinnan. Men man fick prata med en psykolog regelbundet i huset om manville detta. Jag hade gärna sett att produktionen hade något slagsmöte med alla deltagare en tid efteråt för att se hur de mår.Vissa begränsar ju sitt liv och kan inte längre få ett vanligtjobb så de kan bli väldigt deprimerade. Detta gäller för alladokusåpor.

Trordu att man förändras som person efter en medverkan i "Big Brother"?

– Manförändras absolut. Vissa blir paranoida och deprimerade, man blirlite annorlunda av att bli igenkänd ofta. Allt handlar om psyket, ochdistans till det nyvunna kändisskapet.

Närdu var inne i huset, på vilket sätt märkte du av att personerförändrades under tiden?

– Deförsta veckorna är väl alla stressade över hur tittarna kommeruppleva dem. De vill leka allan och bli populära, efter ett tagglömmer man bort alla kameror och slappnar av. Men undermedvetet ärman stressad, det är ju ingen normal situation att bli filmad 24timmar om dygnet. Man märkte ofta vilka som gjorde sig till förkameran.

Trordu att intresset efter att delta i Big Brother eller liknande såporkommer att minska framöver?

– Nja,det tror jag inte. Människan är för benägen att bli känd. Deglömmer bort dessa fall så lätt. Men jag hoppas min generationinser att kändisskap inte är nyckeln till lycka. Man kan strävaefter att bli erkänd för något man gjort, men inte bara "känd".

Finnsdet gånger då ett kortsiktigt kändisskap faktiskt lett tillnågonting bra enligt dig?

– Enminoritet ser det för vad det är. Det kan vara en rolig tid ett tagmen snart måste man vakna upp och börja leva sitt svenneliv igen.De har distans.

Trordu att folk som tycker om den här genren är mer medvetna eller fåttett wake up call efter att du avslöjat "Louis Vulgorette"och hennes syfte?

– Jagfår ofta mejl från tjejer som läste LV's blogg och ville ha ettliv som henne, nåja, i varje fall en stor blogg och vara kändis. Devill inte detta nu, jag brukar gå igenom på min nya blogg hur detfaktiskt kan se ut när man är storbloggare, det är intetrevligt,säger hon och fortsätter:

– Ettliv av stress och depression, att hela tiden bli granskad av sinaläsare är inte nyttigt. De blev blinda av LV's shoppingoch ytliga liv, men skrapade man lite på denna yta var det ingenvacker syn. Dagen ens läsare tröttnat på en står man där heltensam med sina skandaler och ett normalt liv finns inte.

Hon menar även att en kändbloggare lever på skandaler och PR-jippon.

– Men vad gör personen när det inte finns något intresse kvar? Skillnaden på en riktig kändis och en bloggare är ju att kändisen är känd för något, och en bloggare blir känd för att vara dum i huvudet.

TV4 svarar

– Vi har och tar ett stort ansvar för alla som deltar i våra program. Generellt följer vi upp alla deltagare. Hur kontakten efteråt ser ut anpassas från person till person baserat på deras behov, säger Erik Sidung pressinformatör, till Nyheter24.

Ingen ny säsong av programmet i vår

Tittarna får vara utan "Big Brother" till våren. I slutet av sommaren 2012 meddelade TV4 att man inte tänkte göra en ny säsong till den kommande våren på grund av ekonomin.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!