Tisdag 7 Dec
Stockholm

Cimon fotar naket för att höja ungas självkänsla

1 av 6
Han bloggar flitigt på colin.se.
2 av 6
Han bloggar flitigt på colin.se. Foto: Privat
Med goda vännerna Angelica Blick och Andreas Wijk.
3 av 6
Med goda vännerna Angelica Blick och Andreas Wijk. Foto: Stella Pictures
Här på stor Fashion Week-fest.
4 av 6
Här på stor Fashion Week-fest. Foto: Stella Pictures
Han har fått pris av Veckorevyn för sin talang med bokstäver.
5 av 6
Han har fått pris av Veckorevyn för sin talang med bokstäver. Foto: Stella Pictures
Han pratar i radio med vännen och kollegan Cissi Wallin.
6 av 6
Han pratar i radio med vännen och kollegan Cissi Wallin. Foto: Stella Pictures

I den hektiska kalendern ska Cimon Lundbergs fotoutsällning få plats. Framför kameran står nakna modeller som får symbolisera Cimons budskap om vad som är genuint vackert.
– Att hitta rätt modeller är nog den biten som tagit längst tid. Det måste kännas rätt för oss båda, berättar han för Nyheter24:s Emma Malmlöf.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Mer om Cimon

Om du hade fått plåta vem som helst, vem hade du helst haft framför kameran?
– Jag är väldigt fascinerad över Eddie Redmaynes utseende och tycker han är otroligt udda och spännande.

Har du någon förebild inom foto?

– Annie Leibovitz och Terry Richardsson är två fotografer som jag tycker är otroligt skickliga på att fånga en människas känsla i helt rätt ögonblick, istället för att agera fotograf utefter hur skicklig man är på pappret eller vilken utrustning man har. Den ena mer älskad eller hatad än den andra, men i den frågan utgår jag endast från deras porträtt och behöver nödvändigtvis inte hålla med om livsstil.

Cimon är chefredaktör för colin.se och bloggar här.

I kapp med kändisskapet växte självhatet. Cimon har tidigare berättat för Nyheter24 om sin kamp mot självsvälten. 

Så länge Cimon Lundberg, 23, kan minnas har han varit intresserad av att skapa. Som 16-åring spenderade han alla sina pengar på fototidningar för att lära sig mer om sin systemkamera och passion. Två år senare startade han sitt första företag för att kunna frilansa.

– Sedan förändrades livet ganska hastigt, och skapandet försvann tyvärr, berättar Cimon för Nyheter24.

2009 deltog Cimon i svenska "Paradise Hotel", men det kapitlet är så gott som avslutat nu. De flesta känner inte igen honom från teve längre då mycket har hänt på vägen. Tiden till skapadet har trängts undan. I stället har Cimon jobbat hårt med sin karriär som radiopratare, bloggare, föreläsare och chefredaktör. 

Har du lagt din kreativitet på något annat under den här perioden?

– Både ja och nej. Jag fastnade i ett mediaträsk och en otroligt skev bild av mig själv men lyckades tack och lov ta mig ur det. Efter det la jag fokus på att göra så gott jag kan för att andra ungdomar inte ska bli en fånge i de normer jag själv fastnade vid. Jag är kreativ i mitt arbete som föreläsare.

Det är ett sidospår Cimon nu ger sig in på, men med samma grundinställning. Att vi ska lära oss att uppskatta oss själva precis som vi är. 

"Det mörka i oss kan vara det vackraste vi bär"

Sju år efter att han höll sin första systemkamera i handen satsar nu Cimon på en egen fotoutställning. Går allt som det ska kommer besökare att få ta del av hans bilder till sensommaren. Motivet, i det här fallet modeller i alla åldrar och storlekar, är avskalat och naket - bokstavligen talat. 

– Jag tycker att vi människor är för snåla mot oss själva och för dåliga på att öppna ögonen och se när vi känner oss vackra. Jag är intresserad av situationer, tillstånd, miljö och minnen hos en människa som får just den personen att känna sig vacker. Därför kommer jag klä mina modeller i det tillståndet och inte i kläder eller smink, säger Cimon och fortsätter:

– Jag hoppas att det faktum att modellerna kommer vara nakna framhäver och förstärker det tydliga språk våra ögon och kroppar talar och ger ifrån sig.

Nu väntar ett krävande jobb med att komma modellerna nära. Allt för att fånga det han är ute efter. 

– Att hitta rätt modeller är nog den biten som tagit och kommer att ta längst tid. Det måste kännas helt rätt för oss båda och jag måste gå människan väldigt djupt inpå livet för att kunna veta, locka fram och slutligen fånga det i personens liv som skapar det vackra. Ibland kan även det mörkaste i oss vara det vackraste vi bär. 

"Har haft svårt att se något vackert hos mig"

För att hitta personer som vill ställa upp har Cimon tagit hjälp av vänner.

– Feedbacken har redan nu varit stor och många har mejlat för att ställa upp.

Var har du hittat inspiration?

– Inspirationen finns överallt och jag tar in andras känslor från varje rum jag kliver in i - både på gott och ont.

Du har tidigare berättat om flera mörka år i ditt liv, syns spår av det i den konst du nu visar upp?

 Jag har väldigt länge haft otroligt svårt för att se något vackert hos mig. Egenskaper jag i dag är beroende av, såg jag tidigare som olika fiender i min egen kropp. Nu har jag insett att det sitter innuti - inte utanpå.

Du har mycket i kalendern, hur hinner du med ett sådant här projekt?

– Här får jag helt enkelt prioritera. Mitt skapande var en så stor del av mitt liv, jag förlorade det nästan och det kommer jag inte tillåta igen.

Ännu har ingen lokal spikats för utställningen.

– Plats har jag inte bestämt mig för ännu, det är verkligen viktigt att utställningen får hamna i en miljö som gör det lätt för folk att känna ro att ta in nya känslor.

– Jag hoppas på att den som ser utställningen hittar det ögonblicket i livet då man känner sig vacker, sensuell, sexig och håller sig fast vid det. Och med det menar jag miljön, händelsen, personerna eller ögonblicket - inte det som förklär dig.

Skulle du själv kunna stå naken framför kameran?

– Man kommer att se mig mer blottad än man någonsin gjort, och då är nakenheten det sista jag reflekterat över inför utställningen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela