1 av 3
- Foto: TV4
2 av 3
- Foto: TV4
3 av 3
- Foto: TV4

Amanda P bröt ihop bakom scenen: "Är psykad"

Juryfavoriten Amanda Persson tog sig under fredagskvällen vidare till final i Idol. Men vägen dit har varit stenhård, och pressen var nära att knäcka henne.


Idol

Idol är en talangjakt med ambitionen att hitta Sveriges nästa popstjärna. Tävlingen, som i Sverige startade år 2004, har under årens lopp vaskat fram en rad guldkorn, som kan stoltsera med titlar som rekordpopulär allsångsledare, Melodifestivalvinnare och stekhet USA-favorit.

Men det har trots allt inte gått lika bra för alla inblandade, och många forna idoler har vi glömt, tröttnat på eller i efterhand helst sluppit.

Idol 2011 sänds på TV4 fredagar klockan 20.00.

STOCKHOLM. Det var inför fredagens kvalfinal i Idol 2011 som 16-åriga juryfavoriten, och nu klara finalisten, Amanda Persson bröt ihop - av den hårda pressen.

– Jag har haft en så jobbig dag. Pressen här är så enorm, och idag fick jag ta mycket hjälp av artistansvariga, sångcoachen Sofia och även psykologen, berättar Amanda för Nyheter24.

Den intensiva kvalveckan - där sammanlagt nio idoler har tvingats lämna tävlingen - tär på de unga talangerna.

– Den här veckan har varit så konstig, med alla elimineringar, wildcards och grupper med killar och tjejer. Man är psykad och tänker på det hela tiden, förklarar Amanda.

– Enda sedan i morse så jag bara tänkt på att "jag måste leverera, jag måste leverera", och det psykar att man tillslut inte levererar, för att man är så fokusera på att vad alla andra ska tycka.

"Saknar konstruktiv kritik"

Sedan sin första audition i Linköping har Amanda varit en självklar juryfavorit, som nästan uteslutande har fått lovord från jurykvartetten.

– Det jag saknar från juryn är lite konstruktiv kritik, för det är svårt att veta vad man ska förbättra inför nästa vecka.

"Folk har brutit ihop"

Förutom den professionella hjälp som produktionen erbjuder har Amanda funnit stort stöd i idolkompisen Roshana, som hon ser som en fantastisk vän och coach.

– Folk har under hela veckan brutit ihop och varit ledsna. Man sover lite, äter lite och jobbar hela tiden, förklarar Roshana för Nyheter24.

– Jag har blivit lite som en mamma som folk kommer till. Jag älskar att stötta andra människor och få dem att må bra. För det är en fruktansvärd press, men det är samtidigt värt allting när man väl får stå på scenen.

 

Amanda med Jay Z:s "Empire state of mind":

Amanda Persson - Empire State Of Mind

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Carina Berg oigenkännlig på nya bilderna: "Jag behöver hjälp nu"

Realityprofil åtalas – slog barnen blodiga med stekspade

1 timme sedan
​En svensk realityprofil åtalas nu, misstänkt för att ha misshandlat sina barn under flera års tid. I samtal med socialtjänsten har barnen berättat detaljerat om hur de blivit misshandlade med bland annat en stekspade i metall och slagna med en fjärrkontroll.

Efva Attling och Eva Dahlgren släpper låt ihop

1 timme sedan
För första gången på 43 år släpper Efva Attling en låt – tillsammans med sin fru Eva Dahlgren. "Remember summer breeze" är skriven av dem båda och beskrivs som en sommarsång med 70-talskänsla.

Harvard tar bort bok med människoskinn

2 timmar sedan
Harvards universitetsbibliotek har bestämt sig för att ta bort omslaget på en bok som länge varit omstridd – eftersom pärmen är gjord av en människas hud, skriver New York Times. 1800-talsboken av Arsène Houssaye handlar om människans själ, och har titeln “Des destinées de l’ame".

Malin Ullgren: Otrohet är överdrivet laddat

3 timmar sedan
Hon skrev essäer om otrohetsromaner – men började själv skildra en förbjuden relation. Efter över 20 år som kritiker romandebuterar Malin Ullgren om jakten på en förhöjd livskänsla, som går via både litteraturen och lusten.

Därför känner du igen Kerstin Linden i nya "Ronja Rövardotter" på Netflix

3 timmar sedan
Vilket datum har "Ronja Rövardotter" premiär på Netflix, när kommer säsong 2 och varför känns huvudrollsinnehavaren Kerstin Linden så bekant? Nyheter24 reder ut allt om den nya tv-serien.